Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dlouho trvajících válkách se Federace a Klingonská říše připravují na mírový summit. Je to možná poslední šance na mír mezi odvěkými rivaly. Kapitán Kirk a jeho posádka jsou pověřeni uvítáním nejvyššího kancléře Klingonů. Poté, co je vesmírná loď Klingonů záhadně zničena a kancléř zavražděn, je to Kirk, kdo se stává hlavním podezřelým. Každý ví, že ta "zviřata" nenáviděl a že jim nikdy neodpustil smrt svého syna. Kapitán Kirk a posádka lodi Enterprise čelí prozatím své největší hrozbě. Musí očistit své jméno, najít opravdové viníky a zabránit tak všezničující válce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z lepších Startrekovských filmů. Zajímavý příběh, osvědčené prostředí a díky novějšímu datu vzniku má už i pěkné triky. Takhle se mi stará posádka líbí. Opět se potvrzuje, že sudé filmy s původní Kirkovo posádkou (2.,4.,6.) jsou mnohem lepší, než díly liché. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je nezpochybnitelným pravidlem, že sudé díly filmových příhod Kirkovy Enterprise jsou lepší než ty liché (jednička se nepočítá, alespoň u mě ne;)). V případě rozlučkové šestky, která se objevila nějaké tři-čtyři roky po startu televizní pouti TNG, to ale platí vlastně jen ve srovnání s tragickou pětkou. Oproti ní lze říct, že jde o důstojnou tečku za příhodami posádky Enterprise třídy Constitution - ale objektivně to jde vnímat přinejmenším jako rozčarování, přinejhorším pak jako výsměch elementární logice. A to je v případě spaceoperní detektivky trošku problém;) Sama o sobě je pro mě Neobjevená Země prostě zklamáním, a při srovnání s o pouhé tři roky mladšími Generations, kde došlo s konečnou platností ke střídání stráží, je to téměř k pláči. Jako dvojdíl seriálu by určitě obstála, ale celovečerní film je zkrátka a dobře omyl. Nehaním dějovou zápletku, ale ty peripetie, které nás po příběhové linii posouvají, jsou - skoro mě bolí to říct, ale jinak to nejde - trapné. Proč by měla krev na transportéru Enterprise potvrzovat teorii o Kirkově nevině? Jak to, že nikdo včetně Uhury neumí po tolika letech bojů (a nevyhnutelné zpravodajské válce) kváknout klingonsky? Proč prostřední část proboha vypadá jako z Jabbova doupěte (akorát že na planetě Hoth)? A tak dále, a tak dále, pořád až ke konci - který má opět ten správný startrekovský patos, ale to prostě nestačí. Zvlášť když si někde najdete epesní český dabing, který je specifický především tím, že pronášené věty NEJSOU ČESKY, což striktně vzato není chyba překladu:) Je mi líto, ale dávám 50%, protože Final Frontier dostal hanebnou čtyřicítku, a budu se snažit zapomenout:P ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nicholas Meyer udělal z umíráčků první generace docela slušnou detekticku, zasazenou do doby, kdy jsou Klingoni donuceni okolnostmi jednat o míru s Federací. A že se do toho nijak zvlášť nehrnou netřeba zasvěceným zdůrazňovat... Vůle však chybí i na druhé straně – sám kapitán Kirk má s Klingony velmi bolestnou zkušenost, která se neopouští. Obětí pletich a manipulací se nakonec stává Klingonský vyjednavač Gorkon, za jehož vraždu jsou klingonskými úřady odsouzeni kapitán Kirk a palubní lékař McCoy. Všechno svědčí proti nim a Enterprise a klíčem jsou dvě ztracené uniformy a dva páry magnetických bot. Roli pána s lulkou zaujímá pan Spock, zatímco odsouzenci se pokoušejí uniknout z nelítostného vězení. Podívaná to není vůbec špatná, jen už trochu důchodcovsky natáhlá a místy nadměrně sdílná. Přesto všechno však napínavá a v závěru správně dojemná i typicky vtipná (zejména Spockova finální hláška stojí za to). Na Khanův hněv to nemá, přesto patří Neobjevená hranice k tomu lepšímu z filmové produkce pod hlavičkou Star Treku. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Trekovská horská dráha funguje neomylně a v tu správnou chvíli do ní naskočil zpátky Nicholas Meyer (Khanův hněv). Díky němu se vrátila atmosféra i napětí a navíc vylámal skvělé herecké výkony jak z osvědčené posádky, tak z nováčků. Neobjevená země je proto důstojným zakončením poutí Kirka a jeho kámošů, kteří se konečně nebojí uznat vlastní stáří, ale nebrání jim v tom, aby to ještě naposledy nandali všem nepřátelům míru v galaxii. Nechybí akce, hlášky i slušný scénář a vůbec všechno, co můžete mít na Star Treku rádi, takže u mě velká spokojenost. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Politika, nedůvěra, zrada i detektivka. Ze Star Treku se v posledním dobrodružství staré posádky stalo regulérní drama se vším všudy včetně vězeňského asteroidu, melancholické sebereflexe hlavních hrdinů nebo líbajícího se Shatnera. Takový pokus o povýšení série na "důstojnější" úroveň je sympatický o to víc, že parádně nostalgický závěr neměl daleko k nefalšovanému dojemnému happyendu. 70% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Posledni film s puvodni posadkou se radi mezi ty lepsi Star Trek filmy a to z nekolika duvodu. I kdyz se jedna o takovej loucici dil, nastesti se tu na nakou nostalgii nehraje, takze samotny rozlouceni prijde az v samotnym zaveru. Pribeh je tentokrat docela promakanej a zajimavej, i kdyz u par postav sem odhad predem, ze jsou to zaporaci. Akorat v prvni pulce by to sneslo nakou akci, to se tu totiz jen keca a paradni zaverecna akce to sice napravuje, ale rozhodne by to sneslo vic souboju. Oproti jinejm Star Trekum je tu taky vic druhu mimozemstanu, hlavne na vezensky planete, coz je mimochodem hodne zajima cast. No a v cem je problem, misty film precejen ztraci tempo, humor uplne zmizel a zbylo jen sem tam citovani Shakespeara a posadka uz je precejen banda duchodcu, ktery pusobi unavenym dojmem, cehoz je vrchol Shatner, kterej ma vetsinou jen takovej tupej vyraz. Nicmene 4* to da spolehlive. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Nemáme rádi Klingony. A oni zase nemají rádi lidi. Protože si Klingoni nadměrnou těžbou zničili ozónovou vrstvu, pořádá galaktická federace mírový kongres... Z toho plyne: 1) námět je stupidnější než obvykle (ale scénář je překvapivě slušný); 2) mír s Klingony se neobejde bez nějaké té války; 3) Kirk a Enterprise musí být u toho. Shrnuto: Jeden z lepších dílů Star Treku i vzhledem ke dvěma nominacím na Oscary, ale ne špička. Trailer: http://www.csfd.cz/film/16056-star-trek-vi-neobjevena-zeme/videa/ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jak jsem cynik stará, tak jsem v závěru uronila kroupu (pohlcena příběhem jsem zapomněla zapnout topení, no). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám dohromady nic zásadního proti poslední akci Kirkovy posádky, ale některé ingredience u mne snímek lehce sráží směrem k průměru. Hlavně jde o to, že do Spockova myšlení začínají pronikat lidské prvky, což obrušuje hrany humorným situacím vyplývajícím z jeho logických zásad. A taky myšlenka mírového soužití s Klingony mi připadá příliš propagandistická na to, že jejím výsledkem by bylo jen vyhrožování bojem, při každém omezení vyplácení sociálních dávek. A na to já jim ruku, ploutev ani chapadlo nepodám. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Cituje se Shakespeare o sto šest, variuje pád železné opery, takže jsme asi fakt chytrý, že jo? Ne, takhle to vážně nefunguje. Star Trek si očividně rád hraje na to chytřejší vesmírné fantasy, ale tentokrát zůstalo u toho "hraní si" na chytrost. Přesto jistě důstojné zakončení klasické šestice, obzvlášť oproti nezvládnuté pětce. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vyzrálé a uvědomělé rozloučení s původní posádkou Enterprise, nepostrádající téměř nic, co by správná vesmírná jízda měla mít - plnohodnotná zápletka má dostatek akce i humoru, stará známá "crew" má stále dost charismatu i přes evidentní nárůst tělesné hmotnosti u některých členů a Meyer režíruje vcelku přijatelně, byť za Khanovým hvěvem lehce zaostává. Emoce ale vylezou na povrch hned několikrát a v závěru se lze jen těžko bránit dojetí. Konec jedné éry. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tohle je ta nejprofesionálnější práce, jakou stará posádka kdy udělala. Vizuálně je to přerod do nového období, skok od minulého dílu je obrovský. Tak nějak jsem si u Star Treku zvykl, že musím leccos odpouštět, tu špatné triky, tu blbé herecké výkony, pitomý scénář, tu trapnost, samozřejmě hodně vědeckých a i jiných chyb, ale kromě toho posledně zmíněného, v tomto filmu už nic z řečeného není. Na vtip se nezapomnělo, ale už to není tak ubohé jako minule, například cokoliv, co souvisí s klingonštinou, nemá chybu. Pasáž ve vězení je věrohodná, což jsem nečekal. Je tu celkem dost akce, trocha přemýšlení, závěrečný souboj dramatický, samotný konec těžce nostalgický. Zkrátka všechno, jak má být....a i negoldsmithovská hudba příjemně překvapila. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale většina dílů si drží jakou si kvalitu okolo průměru. Nechtěl bych skončit v takovém to vězení. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Seriálový Star Trek má první hvězdu

Seriálový Star Trek má první hvězdu

28.11.2016

Možná si pamatujete, že se na leden 2017 chystal nový startrekovský seriál, jemuž měl šéfovat Bryan Fuller (seriálový Hannibal). Třináctidílná první série Star Trek: Discovery nakonec odstartuje až v… (více)

Reklama

Reklama