Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je na zasněžené silnici v Severní Dakotě nalezen chladnokrevně zavražděný strážník a dva nevinní kolemjdoucí, Marge Gundersonová, policistka v pokročilém stadiu těhotenství, zahájí vyšetřování, které odhalí nebezpečnou hru chamtivosti a břídilství. Jerry Lundegaard, manžel, otec a obchodník s auty z Minneapolisu, který dlouho trpěl v područí svého bohatého šéfa a tchána, vymyslí propracovaný plán, jehož nedílnou součástí je únos vlastní ženy. Chce za ni výkupné ve výši jednoho milionu dolarů, aby mohl splatit nahromaděné dluhy z hazardu. Jenže všechno, co se může pokazit, se nakonec skutečně pokazí. Pod skrovným a přátelským zevnějškem policistky Gundersonové se totiž skrývá bystrá mysl a nelítostné morální postoje, díky nimž lehce prokoukne odfláknutý a mizerně zahlazený zločin, spáchaný zmatenými, ale velice nebezpečnými únosci. (HBO GO)

(více)

Recenze (1 068)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z Farga si filmoví fanoušci nejčastěji vybaví lidské tělo mizící v drtičce a výrazné tváře ukázkových psychopatů a kriminálníků v podání Steva Buscemiho a Petera Stormareho. Počet mrtvol, které lemují příběh, stejně jako pro Fargo typický černý humor lákají k přirovnání k tarantinovkám. Filmový rukopis mají ale Coenovci odlišný. Jejich humor není prvoplánový, zato chytřejší, posunutý směrem k zžíravé ironii. Coeni si pohrávají s kriminálním žánrem, ale narozdíl od Tarantina to nevyznívá samoúčelně. Porušují konvence nikoliv pro laciný divácký efekt, ale aby zkoumali možnosti rozvoje žánru a dotvářeli atmosféru. Scény šokující brutality kombinují s komikou vyplývající z toho, že hlavní postavy nejsou charismatičtí geniální zločinci, nýbrž nýmandi. Když si nezkušený ambiciózní slaboch s průměrnou inteligencí najme k provedení únosu dva surovce s inteligencí vrat od stodoly, nemůže se divit, že se události rychle vymknou kontrole a řítí samospádem k děsivému průšvihu. Původně to v představách svého pošetilého strůjce měla být precizní chytře vymyšlená akce. Vlivem náhod, ale především neschopností jejich protagonistů se z toho stala krvavá fraška. Coeni budují atmosféru za pomoci kontrastů. Za fasádou měšťácké idyly středostavovské rodinky se skrývá závist, chamtivost a chronická nespokojenost, zasněžená bílá krajina Minnesoty se barví rudou krví. Mimochodem, občanům Minnesoty se vykreslení jejich domoviny Coeny pranic nelíbilo a svým krajanům to taky dali patřičně najevo. Netvrdím, že Fargo je nejlepší coenovský kousek, třeba Muže, který nebyl stavím jednoznačně výš, ale i tak mě svrbí dlaň, abych nenadělil pátou hvězdičku. Fargo má zkrátka hodně co do sebe. Celkový dojem: 85 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Fargo je mi blízké už pro tu hnusně studenou zimu, která z toho filmu na vás prostě padá. Ty sněhové pláně..., jako bych se díval z okna. Jako bych se díval z okna a vyhlížel automobil, který by si prorážel cestu v hlučné vánici na sotva viditelné cestě. Rozdíl mezi realitou a Fargem je ta, že mi tady scházejí zavraždění lidé, převrácená auta a krvavé stopy ve sněhu po nějaké utíkající oběti. Jo jo, Fargo, to město vzdálené, ta tragédie zapomenutá. Rád bych prozradil konec celé detektivky, ale musel bych být stejně idiotský jako ti dva hlavní protagonisté v roli nájemných únosců. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co myslíš, že udělají s mámou?“ - „Neboj se. Nic jí neudělají. Jenom chtějí peníze.“ - „Co když se něco stane?“ - „Nic se nestane. My se s dědou postaráme, aby to dopadlo dobře.“ Když nutně potřebujete peníze, nechat fingovaně unést svou manželku nemusí být tím nejlepším nápadem. Jeden totiž neví, co všechno se může pokazit. A tady se toho pokazilo hodně…Tak jsem se po delší době osmělil a dal šanci Coenům. A nevím, jestli to tak budu mít s každým jejich dalším snímkem, ale Fargo mě z jejich tvorby oslovilo zatím nejvíc. Černý humor a fungující krimi zápletka byly moc fajn. Ovšem film jsem si užíval hlavně kvůli postavám. Sympaťačka McDormand a její těhotná, věčně hladová policistka, Stormareho nemluvný psychopat, Buscemiho „srandovně vypadající“ až příliš hovorný hajzlík, Macyho ubožák (charakterem i situací)…všechny z nich je radost sledovat. A překvapilo mě, jak rychle mi film utekl. Hodnotím solidními 4* a zároveň mě snímek naladil na to, abych zkusil stejnojmenný seriál, i když ho Coeni „jen“ produkovali. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ňouma Macy ztrácí kontrolu nad vývojem situace, Buscemi trpí jako zvíře a jeho mlčenlivý parťák Stormare prokáže zručnost v obsluze zahradních strojů. Holt, zoufalá situace vyžaduje zoufalé činy.. Sněhově bílý noir od bratří Coenů o kterém se nechce věřit, že je inspirován skutečnou událostí. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Do poslední vteřiny promyšlený masterpiece, ve kterém má i zdánlivě zbytečná scéna s oprcáváním blbek svůj význam. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.3/10] | me: Z každej jednej minúty filmu cítiť Coenovcov. Proste má to ich jedinečný rukopis. Je to film zvláštne vtipný, vtipne tvrdý a netradične zaujímavý. Celkovo kľudný dej sa každým okamihom čoraz viac kĺbi a film nadobúda svojský charakter. Jeden by nepovedal, čo všetko sa ešte môže odohrať a predsa vždy sa udeje niečo čo si vyžiada ďalšiu pozornosť a dokáže tak, že tento film je proste úkaz, ktorý stojí za to. Nie je to thriller, to by som nepovedal, skôr netradične zvláštne a dobré krimi. Obsadenie (tiež Coenovske) je výborne, postavy sa výborne hodia k celkovej atmosfére. 4 a pol * ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi patří určitě mezi ty lepší režiséry, kteří se v posledních letech podíleli na nějakém tom americkém filmu. Takový Big Lebowski, Bratříčku kde jsi? anebo Muž, který nebyl.. to jsou vynikající díla, která jdou stěží překonat. A přece ještě dříve se jim podařilo dílo nevídané - perfektní skloubení černé komedie a krimi za pomocí všech zúčastněných herců, kteří excelují. Oskarová Frances, zajímavě zábavný Steve, geniálně chladý Peter, nebo roztržitý - tak jak to umí jen on - William. Někdo považuje jako nejlepší film od Coenů Big Lebowskiho, jiní zase Bratříčku... já za jejich nejlepší film považuji Fargo. Pro jeho nezaměnitelný černý humor, obstojné krimi a vynikající herecké výkony. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Seriál Fargo mě uchvátil svou komplexní propracovaností a úžasným scénářem. Dokázal inteligentně a s lehkostí, stejně jako s jakousi minimalistickou gradací spojit všechny ty bizarní, absurdní a kruté události do jednoho příběhu, jehož každý další díl mě přiváděl v němý úžas, jak je to všechno neuvěřitelně propojené a jak do sebe všechny ty dílky skládačky zapadají. Mělo to logiku, a nebylo z toho vůbec cítit, že je to dělané "na sílu", že je příběh zamotaný, nebo že by nedával smysl. Kromě toho, je tu Martin Freeman. Ten chlap je zatracený génius a jeho výkon v roli Lestera Nygaarda by si zasloužil všechny možné nominace. Jeho přerod z ušlápnutého ňoumy na tvrdého a manipulativního grázlíka je fenomenální. Takže jsem čekala, podle jakého příběhu to vlastně tento seriál vznikl. Asi byla chyba očekávat podobnou originalitu a komplexnost i od slavného díla bratří Coenů. Tu jsem totiž bohužel v tomto filmu nenašla. Někteří uživatelé zde srovnávají verzi Coenů a seriál. A já se k nim musím přidat. Oproti seriálu mi Coenovic Fargo přišlo jako docela průměrný, nijak extra záživný snímek. Nenašla jsem téměř nic, co by vynikalo. Snad jen ta krásná, zasněžená krajina, Peter Stormare u drtičky a hudba. Ale i ta mi přijde mnohem lepší a výraznější v seriálu. Těžko říct, jak bych hodnotila, kdybych seriál neviděla. Možná bych si řekla, že je to docela slušné. Do doby, než bych uviděla excelentní výkon Martina Freemana:) Zde srovnávat musím, protože mi to přijde, jako oheň a voda. Ale tak, každý má svůj názor a spousta diváků jistě na Coenovic Fargo nedá dopustit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hmm, no neviem. Pre mňa len mierne nadpriemerný thriller s úplne iným pohľadom na tento žáner. Ušiel mi veľmi rýchlo hlavne kvoli stopáži, nápaditosti a dobrému scenáru. Suchý a chladný humor nemal medzí, no hodil sa mi sem ako tučniak na rovníku, čomu prispel hlavne Buscemi a Stormare. Výkon Frances 'YEAH' McDormand nemal s Oscarom podľa mňa nič spoločné. To 'yeah' bolo spočiatku zaujímavé, no neskôr mi začínalo liezť sakra na nervy. Druhá šanca však film neminie. 65%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo bratří Coenů. Jak se ta zápletka postupně rozvíjí, tak sebou pěkně ztrhne. Všechno je to prošpikováno černým hůmorem a Bucemi a McDomand jsou úžasní. Vlastně tam jsou úžasní všichni. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem vlastně přišel díky zmínce v jednom z dílů Simpsnů, když tam vystupoval Steve Buscemi a někdo tam zmínil právě Fargo. Nu podíval jsem se na CSFD, a jelikož byl film v top 200, tak jsem se ho pokusil ze zvědavosti sehnat. Podařilo se a rozhodně jsem nebyl zklamán. (další komentář s životním příběhem s absencí hodnocení filmu....už bych to měl začít pomalu promazávat) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla teda zaprděná jízda. Chápu .... drama, thriller, ale já vážně nevím, jestli se mám smát, nebo spíš vzhledem ke všemu, co se tam stalo, soustrastně pokývat hlavou a litovat všechny oběti. Zatím se směju, protože to vcelku letargické, pomalé vyšetřování všech vražd bylo fakt úsměvné, nemůžu si pomoct. Jeden by řekl, že ho to uspí, ale omyl. Všechny akce byly i přes svou rozvláčnost promyšleně napínavé, milé, ale ve své podstatě brutální, kdy jsem si v závěru řekla, že míň než pod pět hvězd prostě nejdu. Sem tam jsem jen nevěřícně kroutila hlavou myslíc si, že to snad ani nemůže být pravda. Můj obdiv těhotné vyšetřovatelce z maloměsta, která nehla brvou a její čivy byly tak neuvěřitelně pevné, že se jí ani ruka a ani žaludek ke konci nezachvěly. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Takový příběh může opravdu napsat jen život sám :-). Pak už stačí narvat ho hláškama a dobře obsadit, tak jako to udělali Coenovci. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Hulvátsky patetickej, buranskej nátěr, a setsakramentsky účinnej. Selská logika, pokaždý pětkrát trpělivě zopakovaná, kdyby snad někdo neslyšel dobře napoprvý, ačkoli nic důležitýho se neříká. Všechno prostě jenom nad smaženými vajíčky, horkým kafem a mezi vaťáky a sněhulema spěje ke svýmu završení, stejně jako těhotenství, a stačí dělat si svý bez oslnivýho glamouru a na zbytek počkat, protože boží mlejny melou hlavně mezi prosťáčkama a nejnebezpečnější věty jsou ty bez plnovýznamových slov: ou jéah, aha-a! ***** Mimochodem, skvěle vybalancovaný výsměch i pocta vidláctví, obracející hroty vidlí i vůči všem sofistikovaným thrillerům, načančaným zápletkám a oslavám hrdinství, když se tu předvádí, že stejný mechanismus šlape prostě v každém prostředí, jen někde se s tím míň nadělá: těhulka milá ženuška a shodou okolností místní policistka jde bez cavyků sama s pistolí zatknout zabijáckého Frankensteina, kterýho bez cavyků vystopovala a kterej právě na samotě u lesa dělá ze svýho parťáka jelita, protože to holt k její práci patří, a čím dřív s tím pohne, tím dřív bude doma, aby se mohla stulit k paťatému mužíčkovi a sledovat na National Geographic příhody ze života hmyzu, protože mezi všema těma rekvizitama obalů od čipsů, vyšívaných deček a mastných pohlazení má pocit nefalšovaný jistoty domova a ví svý, aniž by o tom uměla rozvitýma větama vyprávět. ***** A hlavně: tohle je poprvé, co pamatuju, aby úvodní předznamenání, že nějaký film je natočený podle skutečné události, bylo organickou součástí jeho cynického humoru - bravurní je, jak to je hned na začátku jasné, ještě bez obrazu, jak to samotné prohlášení rozesmívá čistě tím, jak je formulováno, jakou patetickou melodií podkresleno a jak provokativně a sebejistě vyzařuje z plátna, na němž víme, že se bude odvíjet film bratrů Coenů, takže je rovnou jasné, že to je drsný vtip, který se celý filmem ponese, aby ho správně zabarvil: a taky že ano, s každým dalším záběrem rozměry toho cynického žertu úctyhodně nabývají a palčivě nabírají na síle, připomínáte-li si během sledování, že "na přání pozůstalých byla sice jména postav změněna, ale z úcty k obětem byly jinak události zachyceny přesně tak, jak se odehrály". Geniální tah, který měl konečně koule někdo využít, a další políček filmovému průmyslu, který z podobných triků tak rád těží u senzacechtivého publika. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si ještě kampaň, kterou Fargo mělo jako televizní premiéra na HBO, ale nikdy jsem ho neviděla. Nebyl důvod se nepodívat, to určitě ne, obsazení je sympatické, téma je takové, které zaujme, ale dokud nebyl na obzoru seriál, tak to nespěchalo. Teď jsem velmi natěšená na druhou sérii s Kirsten Dunst a původní film jsem si velmi užila. Uzrálo to akorát, protože dneska vím, kdo je Frances i Steve. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Technicky poměrně zdatné (brutální akční scény), hudebně působivě minimalistické a v druhé polovině je film i napínavý a zábavný, ale hlavní problém mých výtek je asi v režii. Nejsem ten typ, co by z Coenovského humoru slintal. Právě naopak. Leze mi neskutečně na nervy a občas mi některé scény z filmu přišly, jako lehká vykradačka Tarantinova stylu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Coenům tyhle černé komedie vždycky šly, očekávání sice byla sakramentsky řečeno a úplně se nenaplnila, ale poznal jsem spoustu dodnes citovaných scén a Frances McDormand je prostě božská. Chtělo by to plno dalších projektů, jelikož bratři na to mají i dnes. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Podmanivá atmosféra zasněženého maloměsta, úžasná kamera, dokonalá hudba, mistrně napsaný realistický příběh, černohumorná nadsázka, dokonalé postavy (těhotná šerifka, vyčůraný koumák, vypatlaný psychopat, drsný indián), perfektní herci (obzvláště duo Buscemi - Stormare). Nejdrsnější, nejvtipnější a nejlepší film bratří Coenů. 100%. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama