Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Variace na téma Rain Mana nám představuje dvojici bratrů, z nichž ten mladší obtížně komunikuje se svým okolím. Jeho jedinou zábavou je svět videoher. A právě v tom mu chce jeho bratr pomoci, když ho přihlásí do národní soutěže. Jenže není tak snadné se šampionátu zúčastnit, když rodiče této akci příliš nepřejí. Film se snaží ukázat, že videohra, stejně jako každá jiná dětská hračka, má svět dospělých a dětí sbližovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

JFL 

všechny recenze uživatele

"The Wizard" sice svého času vzbuzoval u kritiky vlnu nevole coby prachsprostá reklama na zábavní park Universal Studios a konzole od Nintenda, včetně žhavé novinky Super Mario 3 (do čehož se bezesporu částečně promítala i nevole vůči síle japonského průmyslu, který tou dobou skupoval americké podniky), ale dnes představuje úžasný relikt své doby. Dnes nám může vyprávěnka zveličující videohry a jejich roli v životech dětí připadat přepálená, ale když se podíváme na dobové televizní pořady jako "GamesMaster" či "Bad Influence!", ukazuje se, že film spíše vystihoval dobovou prezentaci her a s nimi spojeného lifestylu. Coby časová konzerva pak vedle samotného millieu videoherních arkád a herních automatů přítomných v nejrůznějších veřejných prostorech od autobusových nádraží po dinery zaujme pohledem do herního callcentra, což v dnešní době, kdy jsou jakékoli nápovědy vzdálené pár kliknutí myší, působí vyloženě jak z jiného světa. Co do příběhu pak snímek představuje typický 80s kýč plný schematických prvků z filmů pro mládež. Příběh o rozštěpené rodině, kterou postupně stmelí právě hry od Nintenda, je rozvedený do vyprávění náramně připomínajícího "Rain Mana" - esenciální 80s spratek Fred Savage doprovází svého zakřiknutého a autisticky vystupujícího mladšího bráchu, jenž se ukáže být neporazitelným machrem ve videohrách, na společném útěku napříč USA. Oba filmy ale vznikaly současně a "The Wizard" se dokonce do kin dostal o den dříve (podle IMDB) než klasika s Hofmanem a Cruisem. Lze sice usuzovat, že mezi studii existovala průmyslová špionáž, ale nabízející se představa, že se konkurence rozhodla využít koncept hvězdně obsazeného dramatu jako půdorys pro křečovitý rodinný productplacement, je možná ještě bizarnější než film samotný. ()

ještěžiju 

všechny recenze uživatele

Mno kdyby se chovaly postavy tohoto filmu o trochu více racionálněji, tak to mohla být zapamatovatelná kultovka. už jen pro ten nádherný soundtrack k filmu. No takto je to prostě jen další klasický osmdesátkový naivní filmeček, kde se dospělí chovají více dětinštěji než děti samy. Ono srovnání s Rain Manem je dost zavádějící. V příběhu filmu se dozvíme, že Jimmy spíše trpí posttraumatickým syndromem ... kdo chce vědět proč, pusťte si to. Jen pokud seženete zřejmě jediný dabing od Studia Strahov, tak s ním si to moc nevychutnáte ... Šest hlasů tu mluví všechny postavy a spousta vynechaných odpovědí a výkřiků ... kluci, co jim sotva teče mlíko po bradě, mluvící chlapskými hlasy Schwarze a Pomejeho .. dřevní doba videodabingu devadesátých. ()

MaxBodycount 

všechny recenze uživatele

Nintendom sponzorovaná kinderverzia Rain Mana nebola nijak ohromným bijákom ani v dobe svojho vzniku a roky jej pridali na kvalite snáď iba v očiach retrofanatikov. Napriek tomu sa však nejedná o úplnú stratu času - detský herci sú vo svojich úlohách milý a Beau Bridges zápoliaci s prastarým NESom prešľapuje na hranici cringe a nezabudnuteľnosti. Aj keď nedokonalé, stále šarmantné. Moment filmového blaha: Corey a Haley sa rozprávajú na streche trailera. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama