Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O chytrém šachovi vznikla v brněnském studiu v roce 1983. Její autor, básník a dramatik Karel Tachovský (jehož jméno nemohlo být v titulcích uvedeno), v ní spojil tři příběhy o moudrém orientálním vladaři, který dokázal vtipně odhalovat a napravovat zvůli svých úředníků vůči prostým poddaným... Tři příběhy bezpráví a zvůle řeší v jedné pohádce moudrý orientální vladař (M. Donutil). Bez kouzel a nadpřirozených bytostí, pouze vtipem a chytrostí odhaluje nepoctivého kupce (M. Maděrič), soudce (P. Kunert) a vezíra (J. Pecha) a pomůže tak společně se svým šaškem (P. Zatloukal) poddaným. I když sám tvrdí, že spravedlnost bývá občas vrtkavá, nikdy v ní nesmí člověk přestat věřit. Platit musí pro vrchnost stejně tak jako pro obyčejné lidi. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka by byla dobrá reklama na bankovní služby. "Chystáte se na cestu? Bojíte se na cestách o své peníze? Svěřte své úspory nám!" Orientální háv kulisovkám sluší, pohádka děti učí, oč klidnější je člověk s čistým svědomím než podvodník, že žádný detail není nepodstatný a jak důležité je naslouchat. Nebo také jak se nenechat chytit při podvádění. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Orientální pohádky mám docela rád, často se věnují snaze o nastolení spravedlnosti a bývají docela chytré. Nicméně tenhle šach vypadá (i díky angažování Miroslava Donutila) jen jako taková příprava na Rozsudky soudce Ooky, což je moje vůbec nejoblíbenější pohádka ta toto téma. Takové hodně dobré tři bodíky, s podmíněným odkladem na čtvrtý. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale můj pane, copak by šašek mohl být vezírem ??" - "Je to lepší, než když je vezír šaškem.." Jak se mladej Jůdžín Sokolovský pokoušel neoběsit na rádoby arabským husím provázku.. Ve své podstatě velmi dobré.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Předchůdce "Ooky" v docela  hezkých kulisách, ovšem s pomalým utahaným dějem. Moudrosti a spravedlnosti není nikdy nazbyt. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Arabská pohádka o moudrém vladaři, který dokáže s pomocí svého Šprýmaře napravovat příkoří páchaných na prostých poddaných. Brněnská televize natočila zase jednu z cizokrajných pohádek a svůj pohled tentokrát zaměřila na blízký východ. Příběh nemá moc šťávy, jde o tři kratičké povídky, kterak moudrý vládce na podvodníky přišel. Příjemné je ale obsazení, kterému samozřejmě dominují jihomoravští herci v čele s uspořádaným a civilním Donutilem. Lepší průměr. ()

sator

všechny recenze uživatele

V  názvu pohádky se vyskytuje chyba, ne tedy šach, ale správně je Šáh. Jedná se o tradiční titul íránských vládců ve starověku s významem král králů. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Orientální studiová televizní pohádka o moudrém vladaři patří k mým oblíbeným. Vládce se snaží ve třech případech podvodů pomocí logických postupů dobrat pravdy, usvědčit viníka a napravit křivdu. Pro plynoucí poučení, že spravedlnost nakonec zvítězí, je vhodná pro děti. Škoda, že to jde jen v pohádce. Myslím, že si zpracování zasloužilo větší prostor a bohatší scénář. Byla by to pěkná celovečerní pohádka. Podobné jsou pamětnické pohádky např. Rozsudky soudce Ooky, Soudce a drahokam, Svědectví čarovného zvonu či Werichova Koloběžka první. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka na nedělní odpoledne to byl svého času fenomén České (Československé) televize. Výpravou se většinou logicky nemohla rovnat filmu, ale občas se urodilo zajímavé dílko s dobrým nápadem a slušným hereckým obsazením, kterému jste odpustili prosté divadelní kulisy. Chytrý šach v podání Miroslava Donutila je jednou z těch povedenější televizních pohádek. Orient má v sobě lákavý nádech dálek a tady byl dobrým oživením a moudrý panovník, který vyřešil několik konfliktů, byl zase jednoduše identifikovatelnou kladnou postavou. V rámci žánru televizních pohádek pro děti patří pohádka O chytrém šachovi k tomu nejlepšímu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Moudrý pan Donutil a jeho papundeklové orientální království. Milá anekdota. "Další datlové rohlíčky pro pana soudce! On je má velmi rád." ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Perfektní pohádečka na moje nedělní dopoledne. Brňany mám rád. Ne že by tu zahráli něco výjimečného, ale je to určeno dětem a mi. Mohu doporučit a jen si povzdechnout, že by měla být pravda. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobré kulisy a brněnští herci v akci. Orientální pohádky, přesto, že v sobě mají kus lákavé chuti dobrodružství z nejznámějších a nejkrásnějších pohádek z Orientu tedy Tisíce a jedné noci, mě nikdy moc nekákaly. Tato je ale učí moudrosti a přemýšlení a také tomu, že každá nepoctivost bude jednou potrestána. Na světě to sice už moc neplatí, ale není špatné v to věřit. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mě orientální pohádky většinou nudí, tak tato je výjimkou. Po sice podezřelém začátku se vše začalo vyvíjet solidním způsobem, jediné, co bych ještě vylepšil, je ukončení, které mohlo být scénáristicky bohatší. Celkově však mírný nadprůměr a tedy spokojenost. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Příprava na mnohem lepší "Rozsudky soudce Ooky" v orientálním hávu, který pěkně dokresluje častý výskyt jediné (škoda) břišní tanečnice. Chytrý šách řeší tři případy, všechny mají stejnou zápletku - někdo si k někomu uloží peníze před dlouhou cestou a onen uschovatel mu je pak nechce vrátit....Scénarista asi při psaní používal jen velmi, velmi nepatrnou část mozku. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Sranda vidět mladého Donutila! :) Nicméně pohádka je parádní! :) Ukazuje moudré chování vládce, trošku ve stylu Josefa Ii. chodícího mezi lid, spravedlivého a vůbec takového, jaký by měl být a nebýt ovládán mamonem, jak je bohužel stále praxí.. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Jen jsem uviděl titulek ČT Brno a už jsem jen čekal, kdy se objeví Donutil a nezklamali mne, byl tam okamžitě od samého začátku. První příběh je o tom, že "mudrc" dá všechny své peníze do úschovy kupci, kupodivu bez nějakého potvrzení nebo svědků, další příběh je o tom, že kovář dá všechny své peníze do úschovy vezírovi a třetí je o tom, že mladík, kterého soudce ubrebentil, mu dal všechny své peníze. Opravdu velmi rozmanité příběhy, které mají vždy rozuzlení, že hlupáci dostanou peníze zpět. Standardní provedení brněnského studia s jeho standardními herci. ()

Reklama

Reklama