Reklama

Reklama

Milenci z kiosku

(TV film)

Obsahy(1)

Vítězslav Nezval napsal pro Národní divadlo a režiséra Jiřího Frejku lyrickou komedii Milenci z kiosku. Ještě v téže sezóně, v roce 1932, se hry ujal v Brně E. F. Burian a opatřil ji hudbou, která se stala trvalou součástí dalších inscenací této komedie. V polovině sedmdesátých let se pražské Národní divadlo na scéně Laterny magiky k Milencům z kiosku vrátilo. Inscenace mladého režiséra a tehdejší mladé generace divadla na dlouhou dobu zaujala diváky a byla v roce 1976 natočena ČST jako převzaté představení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

raroh 

všechny recenze uživatele

Svěží poetistické dílko Nezvalovo v Rajmontově režii s excelujícím Svojtkou a Medveckou má jen jednu podstatnou vadu - hudba E. F. Buriana v nastudování Pavla Vondrušky (známého od Cimrmanů) dosti ztrácí švih dobového jazzu a taneční hudby, který stoprocentně měla (nemluvě o pěveckých výkonech, ale ty se dají hercům odpustit). ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

♫Tři excentrici šli po ulici, ten třetí byla ona... Vítězslav Nezval a Emil František Burian vlastně napsali již za první republiky něco, čemu se dnes říká muzikál. Byť samozřejmě tento pojem při své práci nepoužívali a nešlo jim v hudební složce ani tak o skládání hitů, jako spíše o spojení poezie s hudebním uměním. Své kouzlo to dodnes neztrácí... MILENCI V KIOSKU jsou krásně veselou komedií o mládí, lásce (spíše zamilovanosti), hledání ideálů a zavedou nás do dob prvních mluvených bijáků v Čechách, kdy hvězdy stříbrného plátna neúmyslně zaplétali hlavu nejednomu mladému divákovi. Jenomže filmový hrdina z plátna a herecký protagonista v civilu se mohou líšit... Televizní inscenace z roku 1976 nám nabízí překvapivé herecké výkony nastupující mladé herecké generace, zejména v ústřední dvojici s Taťjanou Medveckou a předčasně zesnulým Petrem Svojtkou. Za pozornost stojí rovněž Petr Kostka v (dvoj)roli plné záměn a převleků, jež nabízí zajímavý protiklad k jeho tehdejším účastem ve velkobarevných spektáklech typu Zítra vstanu a opařím se čajem. V netradiční komediální až lidové poloze inscenace připomene herectví Martina Růžka, v jedné z posledních příležitostí před kamerou Josefa Pehra. // Drobnou slabinou inscenace zůstávají právě (jak už zde píše uživatel raroh) nevýrazné hudební aranže a provedení písní, které mimochodem ve stejné době vyšly (a v mnohem lepších verzích) na LP "E. F. Burian: Písničky a songy" v podání Heleny Vondráčkové a Pavla Sedláčka. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Premiéra se uskutečnila v Laterně Magice 18.9.1975, představení sa dočkalo 81 repríz. (kosticka7)

Reklama

Reklama