Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza (M. Eben) je už pěkně urostlý mládenec, přesto leží na peci a nechá se od své matičky (D. Medřická) převracet z boku na bok. A zrovna tomuhle mládenci sudička předpověděla, že zabije draka a za ženu dostane princeznu! Když se to Honza dozví, ani ho nenapadne, aby se kvůli tomu zvedl z pece. Drak tedy musí za ním do světnice. Ale ani pak není vyhráno! Nakonec vše musí vzít pěkně do ruky samotná princezna (J. Švehlová), jinak by se snad vůbec nevdala… (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

May 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádky podle Josefa Lady jsou, byly a vždycky budou nejlepší. Ladův humor je tak něvěřitelně milý a inteligentní; jen víc takových. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená TV pohádka (původně jako jedna z mnoha z knihy Nezbedných pohádek od Josefa Lady), také jsem chtěl být jako malý líný Honza, ale bohužel bez práce nejsou koláče... V této pohádce s typickou Ladovskou výpravou (kterou mám už od dětství strašně moc rád), zazní jednak řada původních písniček a líný Honza určitě rozesměje jak děti tak i dospělé. Přestože mu sudičky předpovědí, že zabije draka a dostane princeznu (Jarmila Švehlová) za ženu, je Honza tak líný, že se nechce z pece ani hnout. Což se mu také nedivím.. A tak musí nakonec pan král (Jiří Sovák) draka přitáhnout až do chalupy a Honzu navíc přemlouvat, aby šel na námluvy. To přemlouvání je zde skutečně originální.. To se musí prostě vidět, ale něco naznačil už uživ. codeas.. Eben jako mladý, ať už jako Váleček a nebo tenhle líný Honza byl opravdu výborný. Za 4* je mi jasné že už se takto povedené pohádky už zřejmě nikdy nenatočí. Sami víme proč.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pánové Troško, Křístku a ostatní, takhle vypadá pohádka! Bezvadné kulisy a nádherně roztomilý Marek Eben. Opravdové pohlazení po duši, nejen po té dětské. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo by se namáhal, když se pěkně ve správném pořadí stane všechno, co bylo předpovězeno. Je to osud. Zejména byla velkolepá Ladova myšlenka drakovy sebevraždy, ke které se ubohý plaz rozhodl poté, co viděl princeznu. Po tomto zážitku už ochotně spolupracoval s davem venkovanů na tom, být procpán oknem k Honzovi, aby byl usmrcen jedním rytířským plácnutím naběračkou. V Ladových pohádkách je vždycky spousta vtipných detailů, jako třeba zimní královská koruna s kožíškem. Škoda jen, že ta princezna byla takový nepříjemně se chichotající diblíkovský element. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

I ten největší pecivál na světě nakonec nezůstane na ocet. Alespon podle téhle pohádky ne, ale znáte to, pohádky nám od jisté doby lžou. V prvé řadě je nutno podívat se v jakém roce pohádka vznikla. Bolševik si najal režisérku Vlastu Janečkovou, která chtěla natočit s dobrým úmyslem pohádku, ale přísná televizní komise jí dala podmínku: "jo, natoč si pohádku, soudružko, ale to s tím líným Honzou naší socialistické mládeži nedáváš dobrý příklad. My tam cítíme i drobný příliv kapitalistické morálky. Budeš muset tuhle pohádku natočit s ponaučením, že západní svět je jako zlý Drak a zatočit s ním mocnou silou bolševika, v tomto případě proletáře Honzy. Chceš si ještě přece natočit v budoucnu nějakou pohádku, ne?!" A tak paní Vlasta Janečková, aby se neocitla na "black listu", jala se natočit pohádku a s Markem Ebenem navrch. On nebyl tím nejhorším, co je k vidění, a dokonce byl i zábavný a s ním i první polovina téhle přetrapné studiové pohádky. Ano, přetrapné, protože jakmile došly vtípky ohledně Honzova nic nedělání a obracení se z boku na bok za pomoci chudák obětavé maminky paní Dany Medřické, tak to vázlo a hlavně na řadu přišla vele trapnost. Děsné studiové kulisy se sotva daly přetrpět, ale ono to přesně plnilo účel ke kterému byla natočena. Drak se vyřídil ve světnici, protože přes "kopečky" se tehdy nesmělo. Z povaleče se stal vzorný svazák a dostal přesně to, na co se tehdy lákalo, tedy valuty, příslib a pěknou holku k tomu organizovanou v SSM, akorát ve skutečnosti nedostal nic, ale udělal dobrý skutek a tím pádem nebyl trestně stíhaný za tehdejší příživnictví (viz maminka, která ho tehdy tajně vyživovala a její časté vybíhání z chalupy byl jen strach z udání od sousedů). A pak tady máme ony pověstné buchty. Kdo ví, co do nich maminka Honzovi přidávala, ale o tom lze jen spekulovat. Mé hodnocení: 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mi přičšla tato pohádka poněkud nevýchovná. Proto jsem ji odsuzoval a odmítal se usmívat nad lenivostí, kterou Honza trpí a máma ho přitom ještě nechá. Později mi to už bylo jedno, protože lidi mají raději peníze než sebevýchovu a výchovu druhých. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Tak to je moje Best ofka jako vyšitá! Mírně pitomoučké, a vůbec to není na škodu (rozuměj koresponduje to plně s kulisami a hereckými výkony). - výkony?? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, taky bych se chtěl jen tak válet doma…Každopádně vcelku vydařená ladovská pohádka, která byla nejen založená na vtipnosti, ale především kvalitních hereckých výkonech. Dana Medřická – Jiří Sovák však museli poněkud ustoupit do pozadí „peciválovi“ mladému Ebenovi, který byl sice takříkajíc „na přesdržku…“, ale své si splnil s grácií. No a půvabná Jarmila Švehlová – kvůli nich bych v té době taky hned z té pece slezl. Každopádně pohádka, kde mají televizi – draka dovedou až do chalupy a král vozí na trakaři trůn – to se jen tak nevidí… ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro všechny malé i velké vorvaně. Poučení: Ležte za pecí, pokud máte zabít draka a vzít si princeznu, tak se to stane bez ohledu na to, jestli vyjdete štěstí naproti. Kouzelný Marek Eben. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nejpohádkovější pohádka z mého už velmi dávného dětství. Líný Jenda předvedl extra lenost a diváci se bavili. Chci obnovit tyto pohádky, které nadchly, jak svojí dětinskostí, tak i hereckými výkony. ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tak línem Honzovi, který prones hlášku typu " Tak mi toho draka přiveďte, já ho teda zapíchnu." je v pomyslném žebříčku českých Janů hodně vysoko. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Honzo, ještě se nakonec stane, že pro tebe pošlou policajta !!" ;) Vlastě se zdálo škoda nechat takový námět ležet Ladem.. Zbytečně ovšem.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Podobně ulítlá moderní pohádka jako Rážův Chytrý Honza. Navíc v kulisách Josefa Lady, které pro film připravila jeho dcera Alena Ladová. Josef Lada byl nejen originální malíř, ale také originální spisovatel. Vtipný, chytrý a inteligentní. Tak jako je tato pohádka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Honza z pece kouká na přímý přenos z hradu, drak posílá telegramy, král mu posílá gumovou či celuloidovou pannu, až draka nakonec dotáhne k "hrdinovi" sám. Všichni ví, že jsou v pohádce a řídí se pravidly z jiných pohádek... Vtipná a humorná "moderní" pohádka, která si nehraje na nic velkého, ať již milými, i když jednoduchými kulisami, roztomilými kostýmy, plyšovým drakem a jednoduchým příběhem, který podtrhují vynikající herci (Sovák, Medřická, Pehr, Vlach, ale i Eben). A sotva Honza praštil z pece draka, už by ho o pár měsíců později posílali na námluvy. Tolikrát jsem se u pohádky nezasmál ani se nepamatuji :-) Jen nevím, zda pohádka nepodlamuje zásady výchovy mládeže :-) ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Líný Honza se válí na peci jako prase, draka mu musí strčit do chýše, aby ho zabil a nakonec si ho pan král musí odvezt na trakaři, aby mohl vůbec vládnout celému království. Stupidní až na půdu, fuj. 10% ()

Reklama

Reklama