Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký vědec se snaží navázat kontakt s vyspělou civilizací na Marsu. O to stejné se ale snaží i bývalý nacistický vědec, nyní pracující pro Rusy. Obě země si od toho slibují, že budou moci převzít know-how Marťanů a díky tomu ve válce porazit svého nepřítele. Ale všechno je nakonec úplně jinak…. (p6qwre)

Recenze (12)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: NÁRODY, SOUPEŘÍCÍ MEZI SEBOU, SE SNAŽÍ SKRZE NEKONEČNÉ DÁLKY DOSÁHNOUT VESMÍRU A ZACHRÁNIT SVĚT OD TOTÁLNÍ ZKÁZY. PŘÍBĚH, KTERÝ SE ZÍTRA MůŽE STÁT I NÁM!!! ____ Něco neuvěřitelného tenhle kousek. V základní dějové kostře je to, jako by se Robert Zemeckis vrátil o 50 let zpět a natočil ukecanou, rozpočtem lacinou verzi svého Contactu, bez jakýchkoliv filmových efektů a to všechno kolem, ten dialogový a myšlenkový balast, jakoby vypadl z proslovů zanícených kazatelů populárních náboženských sekt konce 19.století, sršící varováním před pekelnými plameny. A do toho září sentimentální záběry z bytů pokojných bohabojných rodin, toho pravého základu americké společnosti. Haleluja! Prostě počínající Studená válka, strach západní společnosti z plíživého komunismu a první známky zakořeňujícího se mccarthismu je tu hodně znát. Neuráželo mě, jako některé zdejší hodnotitele, zobrazení Stalina coby výplod ďábla a ex-nácka coby obdivovatele Satana, to bylo spíše na pochvalu (komunisty a nácky je třeba tepat stále), strhávaní portrétu Stalina ruskými mužiky, kteří „prozřeli“, muselo být ve své době zadostiučiněním, ale jinak…..jinak zanícenou katolickou fanatičku bych odstřelil až někam k Plutu a ten ideový smrádek bych dlouho nechal větrat. Strach z komunismu se dá přiblížit i vkusně a věcně, viz. ´Invasion of the Body Snatchers´ z roku 1952, ale to není tenhle případ, kdy naopak po shlédnutí máte pocit, jako byste zrovna přelouskali celý ročník ´Strážné věže´. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Američtí manželé. On no-nonsense vědec, ona zaslepená náboženská semetrika. Toto samozřejmě nevyhnutelně klape, takže mají dva roztomilé chlapečky. Vědec pracuje na nacistům ukradeném vynálezu pro komunikaci s Marsem. A marťané začnou odpovídat, a evangelizovat pozemšťany, kteří se odklonili od Boha. Chrabří Američané posílají poselství pomocí Hlasu Ameriky do Sovětského svazu. Stalinovo impérium se otřese, ruský mužik si vzpomene na své kořeny a svrhne jho komunistů. Předá ho totiž do rukou svých tradičních zotročovatelů, popů. Patriarcha anglicky vyhlašuje svatý ruský stát a osvobozuje národy ruské sféry z područí do područí, stejným postupem. I ve zbytku světa dochází k náboženským převratům a lidstvo se nadšeně vrací do vrcholného středověku. Všichni září štěstím a na konci je konečně mír, neb jak řekl Jan Hus, pravda vítězí. A myslel tím jen tu jeho pravdu, jako každý zaslepenec. /// Inu, nedokážu popřít, že film byl dost originální a zajímavý. Asi tak zajímavý jako plíseň na vašem pokrmu nebo velký pavouk nad postelí, Hitlerovy zamilované kukuče nebo svěží radioaktivní větřík. Na mou věru (ano) americké. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iné 50´s béčko. Ambicióznejšie než bolo zvykom. Keby som to prirovnal niečomu z moderných filmov, tak to pripomína najviac Kontakt. Žiadne UFO a takmer ani akcia. Na metafory sa kašle a červenou hrozbou sú priamo rusáci a vyslobodením náboženstvo. Niekomu to môže liezť na nervy, no mne to nevadilo. Najviac však prekvapil samotný záver, ktorý som fakt nečakal. Veľmi podcenená záležitosť. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem proti mase, ale Red Planet Mars sa značne vymyká ďalším súputníkom na ceste päťdesiatkovou sci-fi dekádou a prináša film o Marse bez Marsu, mimozemšťanov, ich vesmírnych plavidiel alebo infiltrácie do ľudských tiel. Ak niekto čaká druhý Flight to Mars, tak toto je úplne iný typ filmu svojho žánru. Je zábavné sledovať, ako reaguje ľudstvo na prvé správy z Marsu a čo to vo svete spôsobí, ako aj prekvapivú pointu, ktorá dnes napadne asi každého, ale vo svojom čase mohla vzbudiť celkom údiv. Prekvapí aj osud hlavných postáv, tvorcovia tu prejavili značnú odvahu. Len škoda toho náboženského a propagačného pátosu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Slabé, slabé... ani v nejmenším mi nevadí křesťané, nakonec sám k elitářskému katolicismu poměrně inklinuji. Už vůbec mi nevadí démonizování Rusů, taky je nemám rád. Ale tento film je navzdory zajímavému námětu děsivě nudný, mizerně provedený a zbytečně dlouhý. V druhé polovině filmu jsem se co chvíli díval na hodinky, kdy už bude konec, přestože děj měl "gradovat". Jo, místy to zajímavé opravdu je, atmosféra se sem tam - hlavně ze začátku - taky vynoří, Rusové mluví legračním přízvukem a velký potenciál tématu se odhaluje; jenže tvůrci udělali bohužel vše pro to, aby se zase zahalil. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak ste laik ( teda nemyslím až taký ktorý nerozozná King Konga od Godzilly ), tak sa nachytáte. RED PLANET MARS klame telom. Nejde o žiadnu inváziu, žiadny nálet mimozemských lietajúcich tanierov, iba pár správ, ktoré zmenia svet o 180°. Politická a zároveň aj náboženská agitka, ktorá sa zrejme snažila spojiť tamojší rozoštvaný svet počas Studenej vojny, kedy sa ( nielen ) slovne bili Rusáci s Yankees a ateisti proti nábožensky založeným. Ako sci-fi nuda, ako presviedčanie nevýrazné. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Hlavní „kladní hrdinové“, Chris a Linda Cronynovi, jsou ochotní zabít svého nepřítele (a přitom sami zemřít) ve jménu svého Boha. Kdyby film zůstal v rovině studené války USA vs. SSSR, určitě bych film hodnotil výš, má své kvality, ale jakmile se z toho stala otevřená křesťanská agitka, byl jsem zhnusen. I proto uvádím kladné hrdiny v uvozovkách, příchodem zpráv z Marsu, které údajně posílají bytosti v kontaktu s Bohem, pro mne pro svůj fanatismus tyto postavy přestávají být kladnými. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Ve velkém množství amerických scífek z padesátých a šedesátých let můžeme najít skrytá varování před možným vyhrocením studené války (nejznámější Dr. Strangelove, Fail-safe), obavy z invaze Rusů nebo z „tiché vnitřní revoluce“ přímo v USA (např. The Invasion of the Body Snatchers ). Ale v Red Planet Mars je hledat nemusíme. Celý film je totiž otevřená proti-ruská a proti-komunistická, pro-americká a pro-křesťanská (nebo spíš pro-náboženská) propaganda. Nejsou tu žádné speciální efekty, rakety, cesty vesmírem ani Marťani. Ani žádná akce. Mne ale film bavil hodně a dost mne i překvapil – takto otevřenou propagandu jsem nečekal… Nesmím zapomenout na patetické dialogy, které mi výjimečně nevadily (tak nějak jsem chápal proč v tom filmu jsou - i když dnes už působí i legračně) a několik drsných hlášek, např. ruský generál říká druhému generálovi: “We will build our new world on the ruins of the West“ – ruští generálové zde mezi sebou mluví zásadně anglicky, s přízvukem:)…Ale zase bych si nechtěl z tohoto filmu dělat legraci, nedivím se, že 7 let po konci Druhé světové války a už v rozběhnuté Studené válce podobné filmy vznikaly...Navíc Red Planet Mars má oproti jiným sci-fi z té doby docela chytrou a originální zápletku a udržuje si po celou dobu napětí…. ()

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně odporný snímek. Ne že bych se chtěl zastávat Rusů. Ti si to nezaslouží stejně jako Američané. Ale tento snímek je skutečně hnus. Zejména když si uvědomíme, že byl natočen v době, kdy americký raketový program budovali neměčtí vědci pod vedením válečných zločinců Vernera von Brauna, generála Dornberga a dalších, kteří ještě před pár lety na plné obrátky pracovali pro Hitlera a jejich výtvory, jako např. německé V1 a V2 přinesli smrt desetiisícům nevinných obvytel Londýna a dalších evropských měst. Prostě klasické "zloděj křičí, chyťte zloděje". ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Konverzační černobílý film. Skoro všechno, co se stalo, bylo prezentováno přes dialogy. Chris Cronyn (Peter Graves) a jeho žena Linda (Andrea King) jsou vědci a pracují na spojení s Marsem. V rozhodující okamžik jim poradí jejich malý syn, čehož bude kluk litovat patrně celý život. Snímek byl vyprodukovaný v období Studené války a prvního poválečného boomu sci-fi. Takže Američané chtějí kontaktu s Marsem využít pro dobro společnosti a Rusové pro ovládnutí světa. Rusové mluví dobrou ruštinou, ale jejich ikony nejsou přesvědčivé, nejspíše byly namalované pro film. Jinak film ve zkratce zachycuje lidskou povahu. Podle odpovědí z Marsu se okamžitě mění i nálady ve společnosti po celém světě v záchvěvech davové psychózy. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Americký ex-Navy vědec s milující, nábožensky založenou manželkou a dvěma blond chlapečky versus bývalý nacista pracující pro Sovětský svaz. Jakpak to asi dopadne? Nejprve se zhroutí ekonomika Západu, následně za železnou oponou proběhnou náboženské revoluce, které svrhnou komunismus a nakonec všichni na Zemi (včetně muslimů, Židů a buddhistů, jak zdůrazňuje americký prezident) najdou mír díky víře v Boha. A to vše díky vysílání z Marsu. Nebo to bylo celé jinak? Nečekal jsem co uvidím. Neuvěřitelný nářez s několika naprosto překvapivými zvraty, ale také náboženská propaganda nejhrubšího zrna.Asi dokonale vystihuje paranoiu americké společnosti v období Red Scare. S odstupem desítek let ale přináší zajímavé zamyšlení ohledně mediálních manipulací, ovládání společnosti a tak všelijak podobně. A americký vědec má nad krbem asi 40" placatou televizi! Nevím jak hodnotit. Je to sice špatný film, ale zase mě docela dostal na to, abych ho je tak odstřelil. ()

petrik11 odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasná propagandistická sračka, chudáci duchom, ktorí to kedy sledovali v telke či kine, to hádam ani v CCCP by sa nedokázali takto propagačne ponížiť. ()

Reklama

Reklama