Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Smutný film, který je vlastně tak trochu komedie jak už to u Coenů bývá. Billy Bob Thorton celý film odehraje s jedním výrazem což je pro jeho roli to pravé ořechové. Vyústění vás opět celkem překvapí, protože Coeni jsou vždy originální a dokáží vymyslet dobrou zápletku. Role advokáta je taky zvládnutá na jedničku, ale hlavně celému filmu dominuje skvělá vizuální stránka, která je noirovější než všechny staré Noir filmy a Sin City dohromady. Opravdu výborný film. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherný film, pro mne určitě nejlepší od Coenů a to nejen pro výkon skvělého Billy Bob Thorntona, černobílou kameru, výborný scénář, ale i pro dokonalost každého záběru a vypravěčský způsob hlavního hrdiny. Všichni herci zahráli výborně, na což jsem u Coenů celkem zvyklá, ale Billy Bob Thornton byl prostě neuvěřitelný, můžete se celý film soustředit jen na něj a skvěle si to užijete. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máš dokonalý retro styl, zvol to nejlepší možný obsazení tragéda do hlavní role, namíchej temný případ s přesnou špetkou humoru, 1950’s sci-fi a principu neurčitosti :) Jediná škoda, že v závěrečné fází lehce vázne a ztrácí jasný směr, přesto řadím vysoko ve filmografii bratří Coenů. #Noirvember ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu bratri Coenu. Skoro az takove noir-krimi s nekolika vtipnejma scenama jak to umi jen Coenovi. Cely film stoji na vykonu hlavniho predstavitele a to co predved Billy Bob Thornton je naprosto dokonale, za to by mel dostat oskara, a je to pro me jeden z jeho nejlepsich hereckych vykonu. Ale i ostatni hrali vyborne. Presto, ze film ubiha celkem pomalu, tak nenudi, je velice napinavy a jak se to vsechno na konci zamotalo me naprosto odrovnalo. Videl jsem obe verze, barevnou i cernobilou a cernobila je skutecne vic pusobiva. Taky se mi hodne libila hudba a kamera, ktera vynikne vic pri cernobile verzi. Coenovi stvorily opet mistrovske dilo. Muj oblibeny film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už som videl niekoľko filmov od Coenovcov, takže nemôžem povedať, že mi je ich dielo neznáme. Ale ani to, že patrím k ich nekritickým obdivovateľom. Ich tvorba je zaujímavá a nevšedná. Platí to aj o Mužovi, ktorý nebol, ktorý radím k tomu lepšiemu z ich tvorby. Voľba čiernobieleho filmového materiálu a Billyho Boba Thorntona do hlavnej úlohy boli pre úspech filmu rozhodujúce. Frigovsky nehybná tvár hlavného hrdinu akoby symbolizovala nehybnosť jeho prázdneho a stereotypného života. Ale nielen on, ale aj ostatné postavy sú výborne vykreslené. Vrátane mladučkej Scarlett Johansson povinne cvičiacej Beethovenovu Mondschein sonate, ktorá sa nevymyká z plejády neúspešných a problémových postáv zaľudňujúcich tento film. Príbeh má množstvo peripetií, ktoré umožňujú nevnímať jeho relatívne pomalé tempo. Som rád, že som si pozrel tento film. Len som mal po istom čase nutkanie spočítať scény, v ktorých Ed Crane nefajčil. Ak by justícia chvíľu počkala, nepotrebovali by na exekúciu ani elektrické kreslo. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Kalifornii, ve městech Glendale, Los Angeles, Orange a Pasadena. (Tygrys)
  • Název filmu je převzat z básně "Antigonish" amerického autora Hughese Mearnse. (Avalon820)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama