Reklama

Reklama

Death Race 2000

  • Česko Cesta gladiátorů 2000 (více)
Trailer

Prezident spojených států s diktátorskými sklony si udržuje popularitu každoročním pořádáním brutálního automobilového závodu, během něhož je povoleno likvidovat chodce. Death Race je celonárodní událostí, auta jsou legračně vyparáděna a vyšperkována různými zbraněmi a jejich posádky mají rovněž hodně bizarní vizáž. Najdeme tady třeba Kleopatru a Nera nebo pár v uniformách wehrmachtu a hlavně pak dva největší favority závodu - Frankensteina (David Carradine) a svalnatého kovboje Machine Gun Joa Viturba (Sylvester Stallone), přičemž oba mají samozřejmě náležitě sexy vyhlížející navigátorky, s nimiž si to rozdávají večer v hotelových pokojích. (SPI International / Omega Publishing Group)

(více)

Recenze (182)

Lima 

všechny recenze uživatele

Fakt pekelná úchylárna. Prezident USA vyhlásí závod napříč Amerikou, během kteréhož je dovoleno zabíjet chodce. Za zabití jsou bonusové body, Nejméně za muže, nejvíc za malé děti a důchodce. Závodní posádky - vždy muž a žena - jsou různě stylizovány. Jedni vypadají jako nacisti. druzí jako starověcí Římani. Hlavní postava. hraná Davidem Carradinem, vypadá jako kdyby vyšla ze sado-maso salónu, jeho hlavním konkurentem je kovboj Stallone. Je to fakt soda a výborný tip na promítání na nějaké skupinové párty :o) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neopísateľne zábavný trash plný hlášok, brutality a nahoty (ako sa na správny trash patrí). O mladom Slyovi s ružovou kravatou a Carradinovi v najteplejšom kostýme 70. rokov ani nehovoriac. Toto je film, ktorému dáte buď odpad alebo plný počet. Volím druhú možnosť, už len za ten "ručný granát". :-D ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S mírnou dávkou zvrhlého vkusu a tím pádem i notné benevolence vůči všemu, co zde uvidíte a s výsledkem můžete být spokojeni. „Sedmdesátkový“ pohled na rok 2000 je pro současného diváka velmi zábavný už od dob 90, takže ani zde to tvůrci neopomenuli dotáhnout do absurdna, jemuž vévodí diktátorský prezident, kterému není svatá ani samotná americká vlajka (bojovně sevřené ruce místo bílých hvězd) a samotná myšlenka ďábelského závodu. V něm nejde o vítězství ani o účast, nýbrž o co největší počet sejmutých lidí. Tato idea je sice zábavná, bohužel její provedení spočívá v přehnané užvaněnosti postav za volantem místo opravdového silničního řádění známého třeba z Mad Maxe. To vše by bylo s jistou dávkou nadhledu opomenutelné, ale i přes svou šílenost není výsledek natolik „šílený“, aby zaujal alespoň formou, takže výsledný film je spíše nudnou záležitostí, jenž si zřejmě svou kultovní diváckou obec najde, ale mě podruhé dvd placka s tímto kouskem do ruky jen tak nepřijde. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Šílený film. Do teď nechápu, co tam dělal Sylvester Stallone, ani nechápu, kdo mohl dovolit tento snímek o transkontinentálním závodu, v kterém záleží více na počtu přejetých(děti a důchodci jsou za víc bodů!) než na době jízdy. Velké béčko, které je jedním velkým vtipem, který však moc nerozesměje. David Carradine nikdy nebyl áčkový herec a proto sem skvěle pasuje. Celé je to opravdu prapodivné a kdo film neshlédne neuvěří, že něco takového mohlo vzniknout. Dnes by asi podobné závody a ani filmový námět neměl šanci (nikdy neříkej nikdy, remake by byl opravdu ... neskutečný) a proto lze jen s úsměvem sledovat béčkovou snahu 80tých let. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dear god! Tohle se zas tak často nevidí. Naprosto neuvěřitelné béčko, které si na nic nehraje, je dost brutální a i dosti zábavné. Je s podivem s jakou důstojností tomuto žánru příslušející dokázal David Carradine zahrát svůj part. Tzn. postavu co nosí sado maso hadry a jmenuje se Frankenstein. Jeho protivníkem je Machine-gun Joe a hraje ho samotný Sylvester Stallone. Navíc je to úplně stejný jako Carmageddon a ten jsem svýho času pařil fakt hodně. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Fantasmagorická sci-fi Cesta gladiátorů 2000 platí současně za jeden z nejproslulejších i nejosobitějších počinů z produkce Rogera Cormana, potažmo jeho společnosti New World Pictures. Pojednává o budoucnosti, kde se ventilem frustrací mas a současně nástrojem udržování moci diktatury stala krvavá silniční hra, v níž řidiči alegoricky vytuněných sporťáků za potlesku davů likvidují neopatrné chodce. Režisér Paul Bartel, který později proslul černou komedií Eating Raoul (Konzumace Raoula, 1982), sice uposlechl Cormanův požadavek, aby ve filmu bylo co nejvíce krvavých výjevů, ale současně brutalitu provázal se černým humorem a jízlivou satirou, které charakterizují jeho tvůrčí styl. Na druhou stranu snímek můžeme vidět jako vyšinutý konglomerát dobových trendů brakové kinematografie. Natáčení podnítil ohlas připravovaného dystopického filmu o futuristických gladiátorech Rollerball (1975). Cesta gladiátorů 2000 tedy jednak zapadá do sedmdesátkové módy pesimistických sci-fi jako Soylent Green (1973) či Zardoz (1974), ale také mezi automobilové filmy. Tento klasický žánr brakové kinematografie zrovna zažíval boom a Corman byl jedním z řady producentů, kteří se na něm svezli. Poté, co automobilovými honičkami vyztužil několik svých retro gangsterek jako Big Bad Mama (Velká zlá máma, 1974) či Crazy Mama (Šílená máma, 1975), přesedlal na čistokrevné automobilové komedie plné honiček a bouraček jako Eat My Dust (V prachu za mnou, 1976) či Grand Theft Auto (Ukradené auto, 1977). Zatímco tyto tituly povětšinou upadly do zapomnění, Cesta gladiátorů 2000 se díky své bláznivé premise i hereckému obsazení stala jedním z nejznámějších děl brakové popkultury. V devadesátých letech z ní vyšli tvůrci kontroverzní videohry Carmageddon a v novém tisíciletí se dočkala oživení v sérii Rallye smrti (Death Race, 2008 – 2012). V současnosti Corman produkuje vlastní remake Death Race 2050. [psáno pro LFŠ 2016] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo je to uchylny becko, ale je to snad jedinej film, kterej trochu pripomina Carmageddon a to se pocita. Bohuzel, z pro me nepochopitelnyho duvodu, se tvurci rozhodli, ze daj filmu nejakej dej. Tak jako si u spousty filmu stezuju, ze film nema poradnej pribeh, tak tady je to presne naopak. Masakry chodcu by plne stacily. Takle to je tak 30 minut kecani a 45 minut jezdeni autem, do toho jen par masakru. Navic nejvetsi lahudka, tj. duchodci na silnici, to nakonec prezijou, coz me nasralo. Taky me stvalo, ze film vypada jak komedie, i kdyz uchylna a plna cernyho humoru. Sice triky odpovidaj dobe svyho vzniku, ale neco krve se tu najde a par hlasek nebo komentaru nema chybu. Herci jsou celkem v pohode, David Carradine a Sylvester Stallone nepredvadi nic extra, ale auta a obleky maj v poho. Celkove jsem se, kdyz byl dej okolo zavodu, dobre bavil a kdyz se resilo neco okolo, tak sem se nudil. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Politicky naprosto nekorektní (aby taky jo, v roce 1975) a bizarní podívaná z dílny Rogera Cormana, ve které celá Amerika žije závodem, během kterého několik vyvolených v silných strojích demoluje auta, diváky i sebe. Zabíjení je tu na denním pořádku a nejvíce v něm vynikají David Carradine coby démonický fetiš Frankenstein a mladičký Sly Stallone v jedné ze svých prvních větších rolí. Stopáž je minimální a tak, než si uvědomíte na jakou šílenost jste donutili koukat svoji rodinu, je vlastně po všem. Ale stojí to zato. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hrozná ptákovina. V roce 2000 je vrcholnou zábavou transkontinentální závod na život a na smrt, jehož součástí je přejíždět všechny věkový skupiny, a nejvíc bodů je za důchodce. Tohle myslim stačí k tomu, aby jste si udělali celkem přesný obrázek, o co že sakra vůbec jde. A je to sice slušná zábava, ale možná až moc stupidní, 'remake' z roku 2008 budu mít už navždycky radši. No ale... Stallone jako tupec Machine Gun Joe je asi nejsrandovnější charakter celýho filmu, ale debilních hlášek se zdaleka nedočkáte jen od něj. ("Jestli se rozutečou, jdi po matce s dítětem." , "Jako vdova po první oběti závodu nyní vyhráváte luxusní dvoupokojový byt v Acapulku." ...........) Sympatický taky je, že nakonec za všechno můžou francouzi:) (screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Úžasná 70. léta! Film je jednou velkou ujetinou a šíleností. Hned tak něco podobného se nevidí a vůbec se divím, že něco tak "mimo" mohlo vzniknout tak dávno ... Navíc je to dobře zahráno, jak Carradinem, tak Stalonem ... holky ukazují kozy, auta přejíždějí chodce. Úlítlé, brutální, komické a divné. Představa roku 2000 je navíc k tomu taky neuvěřitelná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vymazlený vizuál, vybroušené dialogy, propracovaný děj a to není zdaleka všechno, co tomuto snímku chybí. Na druhou stranu je tato zábavná podivnost hodně inspirativní, takže spěchám na nejbližší vrakoviště zakoupit si nějakého pomačkaného mazlíka s ostrými hranami, kterým si pak před nejbližším pečovatelákem srazím nějakou tu stobodovku s chodítkem. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jestli máte jako já slabost pro sedmdesátková béčka, budete se tetelit blahem. Škoda jen, že ty závody nejsou líp natočené. Jinak ale roztomile ulítlá podívaná. 70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi hodně brutální humor, tak tento film, kterej je o závodu napříč USA, kde se za každýho přejetýho člověka dostanou bonusový body, vás snad nemůže nepobavit. Samotný přejíždění lidí je rozhodně to nejzábavnější na celym filmu. Občas pobaví i nějaká ta hláška závodníků nebo ujetýho komentátora, kterej závod komentuje. I když já bych ocenil, kdyby tam bylo ještě víc brutality a rozjetech lidí. Hlavně ke konci nějak přejetejch lidí ubejvá a naopak se začíná víc a víc kecat. Jakmile se děj nějak odklonil od samotnýho závodu, tak mě film vůbec nebavil. Ale naštěstí je to celkem krátký, takže jsem dokoukal bez problémů. 60% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No jo, sehnal sem si to jen kvůli podobnosti s carmageddonem a po týhle stránce sem fakt spokojenej, protože to přejížděni a bodování je fakt hodně zábavně a přitom brutálně podaný, i když většina scén je zbytečně rychle ustřihlá, nicméně to ostatní co se točí kolem závodů, ty nesmyslný přestávky, večírky atd je vcelku nuda, krom toho Carradine nic moc a Sly zaujme jen kvůli tomu, že je tady záporná postava, jinak taky nic moc. Rozhodně se tohle béčko dalo daleko víc promakat a hlavně převést na ryze akční podívanou a nestrkat do toho nějakou jinou vedlejší zbytečnou dějovou linii o hovně ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Tak toto jsem skutečně nečekal, ale na to v jaké roce to bylo natočeno se to pochopit dá, možná byla chyba, že jsem první viděl modernější a o mnoho lepší Death Race (Rally smrti). Bodování nemělo chybu, stejně tak i auta. Přesto slabší podívaná. 45 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem v kaskadérské orgie, ale je to jen laciná šaškárna postavená na provokativním nápadu s řídkým dějem nastavovaným zbytečnými vstupy moderátorů, s legračně nadesignovanými a zrychlovanými autíčky, jalovými dialogy a přiblblým humorem, kde se občas přejede nějaký hadrový panák a vystříkne červená nebo některá z krásek ukáže kozy. Trochu mi to připomnělo pozdější a výrazně lepší Útěk z New Yorku. Sly - rok před Rockym - tu vyfasoval jednu z hlavních a úsměvných rolí. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Táto čierna komédia je satirou americkej spoločnosti manipulovanej násilníckou pseudozábavou. Cesta k pointe je miestami trochu šialená, ale to mi nevadilo, a záver sa mi tiež páčil. Technika násilí byla vyvinuta zhruba před dvěma miliony let australopiteky. Řádem primátů, kteří ještě neuměli mluvit. Nicméně vynalezli kamenný nástroj, který používali ke vzájemným útokům. Tato praktika postupně vyústila ve zvětšení mozkového orgánu, další účinné zbraně. Ano, vražda byla vynalezena dříve, než člověk vůbec začal myslet. Dnes také nazýváme člověka myslícím zvířetem. ()

Související novinky

Roger Corman chystá Rallye smrti 2050

Roger Corman chystá Rallye smrti 2050

21.02.2016

Pokud jste viděli nějaké béčko z 50., 60. nebo 70. let, je velká šance, že ho má na svědomí Roger Corman. Legendární producent a režisér sice nikdy nedosáhl "áčkového úspěchu", jeho levné drsárny ale… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama