Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 101)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Naprosté překvapení, když jsem si po letech pustil znovu tento film. Měl jsem stále v paměti, že je to silácký film ( siláčnost začne až od druhého dílu ). Je to ale velké drama člověka, který bojoval dobrovolně za vlast a díky medializaci války a hnutí hippies je přivítán jako vyvrhel a "masový vrah". Začne se bránit a ještě více si tím popudí veřejnost, která se ho snaží zničit. Stallone tu předvádí klidného člověka, který zakusil mnoho a po četných narážkách začne KOUSAT !!! Ke konci teprve vyjádří své neštěstí a bolest ! ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

První díl této kvadrologie je bezpochyby nejlepší. Film začíná naprosto klidně, ale již po zhruba půl hodině nastává neskutečná podívaná! Vyníkající prostředí v přírodě, perfektně zvolená hudba, a hlavně úžasný Sly. Ramba řadím bezpochyby mezi mé oblíbené filmy, neb je to jedna velká nostalgie, ale hlavně proto, že má co nabídnout. Naposledy sledováno 7.4.2012 v rámci 6ti hodinového maratonu s kamarádem (uživatel Rayl). ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Když se zeptáte prakticky jakéhokoli člověka, malinko filmově znalého, aby Vám řekl jméno jednoho akčního hrdiny, mnohokrát zazní RAMBO. Myslím, že víc není třeba dodávat. Je to skvělá klasika, hlavně právě první díl. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Je to asi trochu ostuda, ale prvního Ramba jsem skutečně viděla až teď, ve věku 24 let. Ptáte se proč? Akčňáky mě nikdy moc nebavily a v podstatě mě ke sledování přinutilo to, že ve stejné době jsem se rozhodla dát druhou šanci sérii Rocky, která mě doteď taktéž ukrutně nudila. Názor jsem nakonec změnila jak u Rockyho, tak u Ramba - vážně mě to baví. Nevím co se změnilo, ale konečně asi vidím to, co na tom vlasatým veteránovi všichni kluci v mým okolí vidí (přítel má dokonce jeho plakát v pokoji). Rambo je zkrátka drsňák, kterej se s tím nesere... svým způsobem je to hodně jednoduchý člověk, který reaguje jako zvíře chycené do pasti - brání se všemi způsoby proti nespravedlivé krutosti. Nedělá mu potěšení zabíjet hordy policajtů, jen se brání, je to zákon akce a reakce. Kdyby ho nechali bejt, tak je to vlastně docela milej týpek. Jasně, scénáři by se dalo leccos vytknout, ale od osmdesátkového akčního filmu člověk nemůže a ani nechce nic víc. Tři hvězdičky tomu dávám kvůli druhé polovině, která hledá způsob jak natáhnout tento od počátku jednoduchý příběh aniž by se vlastně dělo cokoliv podstatného. A taky proto, že druhej díl mě bavil o dost víc. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chce to být vážné, takže se tomu úplně nedají odpustit určité přehnanosti. Částečně ale ano a celkově je to navíc takový žánr, jaký je, tím pádem nemám problém nakonec ten plný počet dát. Ono je to totiž dost napínavé, akčních scén je tak akorát a jsou dost slušně udělané, Stallone zde moc nemluví, takže se ani nemusí snažit přehnaně hrát (i když ta jeho závěrečná řeč mi přišla dost silná a upevnila mě v názoru, že tohle si těch pět hvězd prostě zaslouží) a má to i dost solidní scénář, který se z naprosto obyčejného akčňáku snažil zároveň udělat protiválečné psychologické drama a daří se mu to překvapivě hodně dobře, nakolik to může znít nesourodě. Jenom člověk musí přistoupit na určitá pravidla zde vystavená, ale není to nic těžkého. Za mě tedy hodně velká spokojenost a mile mě to překvapilo. Slabých 5* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Hodnotné už proto, že ukazuje, co válka dokáže vytvořit, jak jedince vykořeňuje a nakonec izoluje. Stává se psancem v místě, které by mělo být domovinou, ale i když se město jmenuje Hope, naději bych tam nehledal. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Zdálo by se, že voják a policajt k sobě mají zatraceně blízko, ale Rambo vás vyvede z omylu. Překonávat cokoliv je heslo pro Ramba. Konec filmu mně hrozně překvapil. John Rambo není jenom akční zabiják a nekompromisní vyjednavač, ale také člověk se srdcem, který na konci ukáže druhou tvář Ramba. Závěr Stallone zahrál fakt dobře a ještě jsem to u něj neviděl. Nejlepší díl Ramba a ani nový Rambo 2008 na tenhle nemá. Postava Rambo je tady poprvé a hned taková pecka. Jsem za to fakt rád. Ještě načnu téma Stalloneho budoucnost. Před tímto snímkem už byla dobře rozjetá a po tomhle snímku se rozjela natolik, že se ze Sylvestera stal brzy můj nejoblíbenější akční hrdina s nejlepšími scénami, hláškami a nejlepšími akčními postavami Rambo a Rocky. Stojí zato vidět tyhle dvě postavy v celkem deseti dílech. ____ Kult - klasika - pecka - akce, akce a akce!!! ____ ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

První Rambo není vůbec špatný, jen působí trochu televizním dojmem ve srovnání s bombastickými pokračováními. Skvěle napsaný scénář, úžasná hudba a Sylvester Stallone v ikonické roli. John Rambo je prostě sympaťák, kterému nelze nedržet palce. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se konečně dokopal k téhle legendě a sice nebyla tak špičková, jak jsem čekal, ale pořád to byl film, který se rozhodně vyplatí vidět. Pro Američany to musí být jasná volba, protože se jedná o dost brutální důsledek Vietnamu, který je tady vyložen excelentně. Osmdesátky v plné palbě a my můžeme jenom doufat, že se podobně kvalitní doba ještě někdy objeví. 90% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rambo je žánrová záležitost s výjimečným komerčním úspěchem. Sylvester našel svoji druhou modlářskou úlohu a životní poslání, nevinný hrdina odhodlaně, vynalézavě a sofistikovaně bojuje se zpupnou přesilou oficiální moci a milovníci akce si mohou libovat v efektní podívané. Považovat film za psychologické drama není na místě. Ten pouhý a nepříliš vyrovnaný mžik je pouhou pomůcku ke zvýšení působivého účinku. První krok Ramba do světa je oproti dalším jeho etapám poměrně střídmější i snesitelnější. Žánrový film je určen pro okamžik a odreagování, což Rambo splňuje dokonale. Přinesl dostatečný zisk a nehynoucí slávu, vyšší cíle umělecké ani neměl a nemusel mít. Hlavní postavou chlapského příběhu je osamělý John Rambo (příjemný Sylvester Stallone), zmatený a ztracený v traumatech životních zážitků a pomíjivosti života a hodnot. Xenofobie není zapomenuta, předsudky jsou na denním pořádku, uspokojení v násilných ústrcích je znakem omezenosti a odlehlé americké městečko uprostřed divoké přírody se stává důstojnou kulisou boje osamoceného hrdiny. Vytrvalým protivníkem je předpojatý šerif městečka Will Teasle (velmi zajímavý Brian Dennehy). Se zaslepenou zuřivostí opakuje formulku zaklínadla o ochraně zákona a celou svou osobní ctižádost vkládá do štvanice za spravedlnost a právo. Výraznou postavou je plukovník americké armády Sam Trautman (sympatický Richard Crenna) s ochranitelskou pomocnou rukou svého nejlepšího žáka. Z dalších rolí: šerifův neurvalý a násilnický zástupce Art Galt (Jack Starrett), mladý a obezřetnější zástupce šerifa Mitch (David Caruso), či zástupce státní police Dave Kern (Bill McKinney). Rambo je kultem příznivců žánru akčního boje osamoceného reka ve spravedlnosti a za uchování lidské důstojnosti. To ostatní jsou jen fráze a touha povýšit zábavný produkt na zástupce hodnot. ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Docela se divim, ze je zde tak male hodnoceni. Docela rad bych vas videl, jak byste hodnotili Ramba po prvnim shlednuti, jeste s tim, ze nebyli zadni Rambo2,3...Je to skvely film! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu, jak jsme se v detsvi ve skole hadali, jestli je Rambo skutecny clovek ( pochopitelne, ze byl:-) ) a zda by prepral Komanda... No, u me by vyhral Rambo! Asi po deseti letech jsem se podival na tento film znova, uz jsem se sice usmival a nebral ho smrtelne vazne, s trochou nostalgie vsak musim rict, ze alespon prvni dil teto, jeste trilogie je povedeny akcni film, tolik charakteristicky pro USA osmdesatych let. Zvlaste prvni pule filmu se mi libi dodnes. Takovy film uz by v Americe asi nikdo nenatocil ( alespon s takovym komercnim uspechem ), kde si nejaky typek, kdovi odkud dela z americkych policistu trhaci kalendar... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem byl už trochu těmi megafilmy přehlcen, rozhodl jsem si na konci týdne pustit nějaké to béčko s oddychovým dějem. Očekávání se mi splnila - první polovina je sice průměrná, nicméně vše mi vynahrazuje zbytek filmu s přesně strefenou dávkou akce a výbuchů. V některých komentářích jsem zastihl, že prý Stallone nezahrál dobře. No, já si myslím opak, je tahounem. Byl jsem překvapen, že snímek, ač byl pouhopouhý akční, měl také nějakou myšlenku, což mě opravdu v tomto žánru překvapilo. Ač téměř vždy oddychovkám dávám tři hvězdy, protentokrát uděluji výjimku - zvyšuji o hvězdu a těším se na další díly. ()

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama