Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 100)

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Akční filmy typu Rambo v 80. letech představovaly to nejhorší z americké kinematografie. Pokud byl člověk ´intelektuál´ hltající Woodyho, Jarmusche nebo bratry Coenovy, viděl několikrát všech x dílů Městečka Twin Peaks a dokonce ví, kdo je vrah :-), byly pro něj podobné ´akčňáky´ tím nejnevkusnějším filmovým brakem. Zajímavé proto je, že když se podívám na hodnocení uživatelů na CSFD a vidím téměř 80 procent a potom vidím tento film na DVD a nepřipadá mi to (až na ten závěr) tak strašné, ptám se: Stali se z nás snad kulturní barbaři? A jen tak mimoděk jsem si vzpomněl na Pelíšky a vůbec na šedesátá léta, kdy k nám ´vtrhl´ Elvis a pak Beatles. Hudba to byla hrozná a nedalo se to vůbec poslouchat... ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika. Tímto snímkem si mě Stallone získal a od té doby mu nadržuji :) Jako jediný z akčních hrdinů si mne dokázal získat tak, že si Ramba jedničku pustím kdykoliv znovu a s chutí. Je to bezesporu Stalloneho nejlepší role, která mu sedla výtečně. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Téměř ještě "komorní" jednička je opravdu skvělým akčním filmem, který udělal z Morrellovy nijaké literární předlohy opravdovou zábavu. Stallone do této role prostě sedne a scéna, kdy Rambo sejme vrtulník je vážně boží (mimo jiné). Takže ani nevadí, že "poselství" o vietnamských veteránech vedle toho všeho vyvražďování vyznívá docela naprázdno... ()

Jožin 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá akčná klasika z 80. rokov. Veľmi dobrá hudba a posledný soundtrack je naj. Je to dobrý začiatok série filmov o veteránovi Rambovi. ()

CamperCz 

všechny recenze uživatele

Začátek a konec mě přesvědčily, že Rambo má i své světlé momenty. Jinak mě tohle béčko ale asi úplně minulo. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Další pokus o reflexi Vietnamu, tentokrát z poněkud nezvyklé perspektivy. John Rambo, dokonalý stroj na zabíjení, se čelně střetne s americkým buranstvím. Výsledek se nedá tak úplně očekávat, ale nakonec dobro a Rambo "vítězí". Tak napůl. Dostat film do rukou schopnější režisér, mohlo to být pamětihodné fílo, takhle jde spíše o "béčko" s jistým přesahem. ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Stalloneho nejlepší film, nebo alespoň jeden z jeho lepších filmů, s výbornou hudbou Jerryho Goldsmitha. Samotný film je pro mne akční klasikou, jelikož jsem na něm vyrostl. ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se chystal, že se na tuhle klasiku mrknu. Viděl jsem kousky pokračování a přišlo mě to jako celkem blbý akčňák s hektolitry krve. První Rambo je jiný mnohem lepší, hrdina je zlomený válkou a vraždit nechce. Proto nechápu proč ve III vystřílí půl království a deset princezen k tomu :/. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Na tej originálnej zápletke by sa teraz už každý len usmial :) Ale aj po rokoch je akcia natočená pomerne slušne... ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Rambo, který si nese i status plnohodnotného filmu, než se z něj stala během následujících dvou pokračování akční béčková podívaná. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Pamätám si, keď som to videl prvý krát...„Celkom v pohode“, hovorím si. Náhodou to išlo v telke a ja som videl len koniec a skutočne psychologicky poňatý základ je veľmi podarený, občas rozmýšľam presne nad tým, čo spomínal Rambo. V armáde lietate na vrtuľníkoch, denodenne môžete zomrieť, musíte prejsť mnohým utrpením a obetovaním no v civile ste v podstate nikto. Aj keď samozrejme, ako vojak máte hlavný účel zabíjať ostatných ľudí. Osobne som nebol vo vojne ani nikdy nechcem ísť, ale myslím, že ja by som sa tam nikdy neinštitucionalizoval ako Rambo. O tejto problematike vojakov, ktorí sa nevedia zaradiť do bežného života (veď len my civilisti s tým máme problém) pojednávajú okrem filmov aj mnohé knihy a je to všeobecne známy problém. Takže u mňa má Rambo 1 ako film veľké plus. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nerozumím tomu, jak jsem se v mládí, naplněným klasickými osmdesátkovými kultovními akčňáky jako třeba RoboCop, Predátor či Terminátor, mohl tak dlouho vyhýbat Rambovi, přičemž dodnes jsem vlastně neviděl pořádně celou sérii (taky to hodlám v brzké době napravit). Rambo je vynikající akčňák, kterej není tak prostoduchej, jak by se mohlo zprvu zdát. V některých (samozřejmě poněkud vyhrocených) situacích Rambo už ve svý době vlastně poukazoval na mnohdy nepříliš veselé osudy vojáků navrátivších se z nepopulární války ve Vietnamu. A hlavně ta atmosféra filmu je opravdu hutná od začátku až do konce. ()

snatch 

všechny recenze uživatele

Já fakt musím ! :) Počet hvězdiček tentokrát nekoresponduje ani tak s kvalitou, jako s oblibou a nostalgií..... Tohle je takový otec akčních filmů a v osmdesátých letech asi nejsháněnější video v československu. Od příšerných kopií jsme se všichni dočkali i uvedení v TV, a kdyby ho vydali na DVD, tak bych do něj asi znovu šel. Klasika je klasika :) ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

It's a long road, when you're on your own .... . První průnik akčního žánru do Československa se zajímavě hodnotí s odstupem 20 let a více shlédnutí. Byť nadrsno zpracované stigma válečného veterána nepřekročí úplně hranici žánru, jedná se o stále aktuální téma, míchající psychologické drama s akční střílečkou. Třeba ten film nakonec něčemu pomohl. Stallone toho pravda moc nenamluví, ale on ani nemusí. Výraz tváře mluví za vše. Dobře dále hraje Brian Dennehy (takovej ten policajt "tohle je mý město") a vedlejší roli pak ztvárňuje pohoří Cascades ve Washingtonu a Britské Kolumbii, pro které se vžilo označení "Rambo-like country". Městečko Hope je tedy ve skutečnosti na kanadské straně hranice, mrkněte tam na Googlu, restaurace Dairy Queen tam pořád je =). ()

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama