Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Vždycky když si vytipuju nějakej film od Coenů, nikdy nevím, zda shlédnu geniální dílo (Big Lebowski, Bratříčku kde jsi), či naopak totální sračku (Lupiči paní domácí, Nesnesitelná krutost), takže jsem k Miller's Crossing přistupoval obezřetně. Nejzásadnější dojem, kterej s celýho filmu mám, je fakt, že bří Coenové se urputně snažili natočit kultovní dílo a skoro každá scéna je udělaná tak přepečlivě, aby z toho divák žasnul a neustále pak z filmu citoval a vůbec uchcával. Něco jako Pulp Fiction. Kouká se na to docela pěkně, ale právě ta urputná snaha o kultovku mě to paradoxně kazila. A taky mi na těhle filmech kazí dojem motiv, podle kterýho mladej mafián šuká ženskou svýho šéfa a dostane se tak do průseru. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se dá napsat jen toto: když člověk hraje chytře a na všechny strany, může být i srab a přesto vyhraje nad mafiány, kteří velí městu a policii a ze všeho vyjít jako vítěz, ale za jakou cenu?! No, nevím, jestli to byl záměr, ale bratrům Cohenům se to rozhodně povedlo a natočili dobrý film, který má zasloužené místo v jejich prvotřídní filmografii... ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Dobre napísaná, slušne zahraná a pekne natočená konverzačka aká nebyť dvoch thompson-výstupov mohla štartovať aj na divadelných pódiách. Odporúčam nerobiť nič popri sledovaní, už prvou "Kmotr scénou“ sa rozbehne kolotoč mien "kto s kým / proti komu“ a pokiaľ sa nechytíte, film vás baviť nebude. V opačnom prípade čaká diváka iná pesnička. Coenovci totiž nie sú len dobrí rozprávači, ale rovnako vedia ohúriť formou. Občas by ale nebolo na škodu vypustiť grotesknosť a rovnako nezraniteľnosť hlavnej postavy, ktorá je jednu chvíľu fackovací panák, druhú sa tvári ako po dvojtýždennej rekonvalescencii. ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Premýšľam, či by nebolo najjednoduchšie skopírovať sem môj komentár k filmu Fargo... Bratia Coenovci vedia vytvoriť tak nádherné filmy. Napríklad scény odohrávajúce sa na Millerovej križovatke sú z hľadiska budovania napätia a osudovosti skvostným majstrovským dielom. Celý príbeh navyše dopĺňajú tóny nebeskej hudby, ktorá ostro kontrastuje s krutým a bezcharakterným svetom organizovaného zločinu. Ale... Nechápem prečo musia Coenovci svojich hrdinov neustále utápať v absurdných a až cynicky krutých situáciách. To, ako zaobchádzajú so svojimi úžasnými postavami, im zrejme nikdy neodpustím. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Co do formální stránky se mi ten film líbil. Spousta scén mi připadala vypiplaná k dokonalosti, což jsem si užíval. Režii a v neposlední řadě herecké výkony velmi oceňuji. Jenže příběh mě nějak neoslovil. Těžko se mi hledají slova, jak popsat své pocity. Celou dobu jsem se cítil od toho filmu odpoutaný. Pravděpodobně proto, že vývoj děje mi po většinu času připadal ve svém celku řídký. Scénář mi připadá jako stylistické cvičení, v jednotlivostech až okázale šmrncovní, ale dohromady tak trochu bezobsažný a nicneříkající. V porovnání například s L. A. Přísně Tajné se mi takto zdá dost slabý a vlastně bezradný. Zamotanost jako by tam byla spíše sama pro sebe, než že by opravdu po většinu času fungovala . Mimochodem, nevím, jestli se někdo zabýval psychologií postav, ale podle mě byl Tom gay a celou dobu mu šlo o Lea, jinak si mé omezené myšlení neumí jeho chování vysvětlit:) ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Prohibice, organizovaný zločin, to je téma, které nemusím, tady bohužel ani v podání bratří Coenů a mého oblíbeného Gabriela Byrneho. Navíc se na filmu docela podepsal zub času, i když scénář asi není zlý. Věřím ale, že fanoušci žánru si na své přijdou, někdě v pozadí tuším kvalitu. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Hodně ukecaná gangsterka Coenovců. Dal bych možná i vyšší hodnocení, ale když se podívám jaké gangsterky mají u mne čtyři hvězdy, tak prostě nemůžu hodnotit lépe. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Neoslovilo mě to, děj je hodně překombinovaný a odtažitý a celý film působí dojmem že to je velmi zvláštní gangsterka v režii mých neoblíbených Coenů. Najdou si pozitiva, třeba kvalitní přestřelky nebo pohlcující atmosféra a prostředí. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi mě nepřesvědčili ani tentokrát. A to i přesto, že v některých pasážích (scény v lese, klobouk) je Miller's Crossing vynikajícím filmem. Celkově to však vůbec nezapůsobilo. Dialogy mě spíše nudily, pomalejší tempo uspávalo a jednotlivé postavy bohužel nedokázaly zaujmout (musím se navíc přiznat, že jsem se místy ve vzájemných vztazích mezi nimi malinko ztrácel). A pak to má takový snímek těžké. Špatné to rozhodně není, ale daleko raději zkrátka sáhnu po jiných gangsterkách. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Tak už jsem od Coenů viděl všechny nejzásadnější kousky (Ladykillers asi budu ještě nějakou dobu odkládat). Potřebuju to rozhodně vidět co nejdřív znova, děj je docela zamotaný, ale už teď vím, že i tohle je fakt naprosto vynikající film. Herci, dialogy, kamera, vizuální stránka, všechno prostě na té nejvyšší úrovni. Gabriel Byrne mi připadal jako kombinace Seana Penna a Petera Wellera. 9/10 ()

jednaveta 

všechny recenze uživatele

Dokonale rozvedený nápad z Hammettova Skleněného klíče, který v každém ohledu (zejména náladou a stylovostí) předčí originál. ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé dílko se skvělým scénářem, hodně netradiční hubou navíc plné excelentních hereckých výkonů. Bratři Coenovi stoupají v mém žebříčku oblíbenosti stále výš a výš. ()

FunThomas 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který jsem nevíc viděl pouze v Aj:) Gabriel Byrne byl obsazen přímo skvěle..hudba a atmosféra skvělá..ale asi to na Kmotra nemá:) ()

waits 

všechny recenze uživatele

Hodne povedeny scenar, dobre obsazene postavy. Byrnovi neco malo chybi, ale zas ne moc, John Polito je naproti tomu dokonaly. Trochu navic mi prisly "chandlerovske" sceny Toma/Byrna s Vernou/Harden, kde je vsak Byrne naprosto uveritelny jsou sceny, kdy manipuluje ostatni a take, kdy dostava (pravidelne a casto) od ruznych particek do zubu. Radost sledovat, a to i na potreti... ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama