Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

chalp 

všechny recenze uživatele

Neskutočne som sa na tento film tešil a o to vačšie bolo sklamanie čo prišlo.Coenovcom ide takmer všetko od krimi, trilerov až po komédie, ale na stopáž 115 minút a v gangsterskej klasike zaujať jednoducho nedokážu, áno má to hlášky, má to vtip, má to dobrých hercov, ale príbeh bol sakramentsky o ničom :( ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Precizně napsaný scénář, démonicky chladný a inteligentní Gabriel Byrne, komplikovaná zápletka, ve výsledku pěkná a netradiční gangsterka ze staré školy. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Mafiánský film, ve kterém se zrodí konflikt prakticky v první minutě a tudíž nás od první minuty zajímá, jak se co vyvine. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Tak trošku jiná gangsterka. Malinko jiný styl. Především pomalejší a méně záživný začátek je trochu na škodu. Pak se vše ale roztáčí a těch 5 hlavních postav drží krásné gengsta napětí až do konce. Líbí, líbí. 8,5/10 ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Keď som pár dní dozadu bezprostredne po videní Farga v komentári písal, že v tvorbe bratov Coenovcov mám značné rezervy, svoju bilanciu som sa do budúcna rozhodol aspoň trošičku vylepšiť. A aký iný film by mal byť tým "vyvoleným", než práve gangsterka - čiže žánrovo práve to, čo obľubujem zo všetkého najviac. Keď som si vopred tak zbežne prelistoval komentáre mojich obľúbených užívateľov, dozvedel som sa zhruba toľko, že sa jedná o atypický žánrový film, v ktorom dominujú dialógy. To mi absolútne neprekážalo, ostatne mafiánske filmy by konverzačnými asi aj mali byť, to väčšinou len lacné fraškovité napodobeniny pri tomto žánri stavajú najmä na akcii a kadejakých prestrelkách. Tak som sa teda do toho s chuťou (a nadšením?) pustil. Výsledok? Opäť - ako si už u Coenovcov pomaly začínam zvykať - mierne rozpačité pocity. Začína sa mi totiž potvrdzovať, že títo bratia asi nie sú tak úplne mojou "šálkou kávy". Inak povedané, s ich štýlom nie som stopercentne stotožnený, nevyhovuje mi až natoľko, aby som si ich filmy dokázal užiť plnými dúškami. Zakaždým mi tam čosi chýba, či skôr vadí. Ťažko popísať, čo to presne je, nakoľko Millerova križovatka je po formálnej stránke vskutku kvalitná, o tom niet pochýb. Avšak precízne zvládnutá filmárčina, podobne ako tomu bolo i u ostatných mnou videných kúskoch od tejto dvojice, neznamená všetko. Príbeh samotný ma totiž dokázal zaujať a upútať ozaj len minimálne, určite nie toľko, ako by sa na prvotriednu gangsterku patrilo (a ako mi ju dokáže v uvodzkovkách na zlatom podnose naservírovať Scorsese, Coppola či napríklad Leone - hoci viem, že porovnávať režisérske štýly, ktoré sú tak na míle vzdialené, nie je práve rozumné a v podstate je to priam hlúpe). Rovnako rozpačité to z môjho pohľadu bolo i pri obsadení, kde sa Byrne aj ostatní síce snažili, no ich postavy si tak či tak (asi vinou scenára) moje sympatie získať žiaľ nedokázali. Vlastne jediný, kto ma v tomto smere aspoň ako-tak zaujal, bol John Turturro, ktorého herecký prejav mi pripadal vskutku zaujímavý (plus samozrejme Buscemi, lenže ten dostal tentokrát len veľmi málo priestoru). Avšak čo tomuto filmu uprieť skutočne nemožno, to je dozaista už spomínaná filmárska precíznosť, ďalej poetickosť (miestami možno až prehnaná, no väčšinu času relatívne stráviteľná) či občasná vypiplanosť pri maličkostiach a detailoch (zábery v lese, či niekoľko sekúnd nerušene trvajúca streľba z Thompsona môjmu oku vážne ulahodili). Samo o sebe to ale nestačí a tak, mierne sklamaný, dávam tentokrát hviezdičky iba také lepšie tri. A taktiež si asi na dlhšiu chvíľku dám pauzu od tvorby týchto dvoch pánov. 65% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já vůbec nechápu, že jsem tento geniální film ještě nekomentovala. Dostal mě na první dobrou a už to tak zůstalo. Tehdy naprosto neznámý John Turturro v pro mě nezapomenutelné scéně, kdy klečí na kolenou a říká svému vrahovi : "Podívej se do svého srdce"...Ten film je stejně jako "Big Lebowski" , "Fargo", "Bratříčku ..." pro mě naprostým filmovým orgasmem pro duši i srdce...Já ten film prostě miluju. Za mě 100% ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to na mě bylo trochu utahané a Gabriel Byrne mě ve své roli moc nepřesvědčoval. Ještě kolem čtyřicáté minuty jsem se ptal sám sebe, jestli mě to dění vůbec zajímá. Nezajímalo, ale pokud bude divák trpělivý a vydrží ještě chvilku, tak se mu ta investice začne navracet: Celé je to chytře zamotaná šlamastika, která si žádá čas. Zhruba od půlky to začne bavit a v posledních 20 minutách Coeni přitvrdí a celý příběh nakonec vykrystalizuje ve skvělou staronovou gangsterku, která si uvědoměle utahuje z nejrůznějších žánrových stereotypů. Motiv klobouku prostupující celým filmem v úplném závěru snad i dojme. Škoda jen, že vztah mezi protagonistou a Leem nebyl lépe prokreslen... Závěr by pak fungoval ještě lépe. S tou první hodinou asi opravdu šlo naložit lépe. Budu muset dát rewatch. ()

Tumáš 

všechny recenze uživatele

Zatím to nejlepší, co jsem od Coenů viděl, film byl hodně povedený, atmosféra se podařila věrně vystihnout. Plus vidím taky v tom, že na mafiánský film není příliš krvavý. Věřil bych i tomu, že s každým dalším podíváním by se mi líbil víc a víc, ale konec mě opravdu naštval. Nelíbil se mi. Jako by veškerá práce hlavního hrdiny ve filmu přišla vnivěč. 75% ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Vynikající gangterka (dovolím si tvrdit jedna z nejlepších) s velmi dobrým scénářem a chytře propracovaným dějem. Coeni postě umí natočit filmy, které opravdu zaujmou a vůbec nenudí. ()

kailik 

všechny recenze uživatele

Nejvetsi zklamani od Coenu, pro me to bylo zbytecne dlouhy a neuveritelne ukecany. Nikdy me gangsterky moc nebrali, ale takovej Godfather me bavil 10x vic. Je to velika skoda, ale tech par dobrych scen to opravdu nezachrani. V celku mi ten film vubec nic nerika. Asi patrim mezi tech par jedincu, ktery to proste asi nepochopili nebo nevim proc me to vubec nebavilo. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá gangsterka, jejíž největší devizou je propracovaný příběh a herecké obsazení, u kterého musím nejvíc vychválit Gabriela Byrne, kterému jeho role výborně padla a kdyby se Phil Marlow někdy stal gangsterem, vypadal by přesně takhle. Jediné, co mě vyloženě vadilo, byla filmová hudba, která se sem prostě nehodila a kazila tím některé scény. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Coenovic velmi osobitým způsobem divné filmy miluju, proto je mi líto, že právě jejich gangsterka se mi do noty netrefila. Herci jsou samozřejmě zase perfektní, zase se hodně mluví zdánlivě o ničem a moc se toho nestane. Proto mám jejich filmy rád. Ale tomuhle mám pocit, že jsem nějak hůř rozuměl a nechápal všechny ty Tomovi pohnutky. ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Je to otázka etiky. Scénáristicky i herecky perfekní, obzvláště Polito září. Některé nuance však nemusí sednout každému a při výběru filmu určitě zálěží na sympatiích ke stylu Coenových, jejichž rukopis je sice znát, ale v trochu jiném kabátku, než můžete býti zvyklí. Souhlas s komentem H34D. 4,5 ()

sebo9629 

všechny recenze uživatele

Zisťujem, že po rok 2000 sa mi veľmi páčili všetky filmy od Coen bratov, ktoré som videl a od roku 2001 ma od nich takmer nič extra nezaujalo... Tento film sa mi taktiež dosť páčil, je skvelo natočený, má výborné herecké obsadenie a aj scenár je dobrý, ale aj tak tu bolo ešte dostatok priestoru na zlepšenie... Hodnotenie: 7.8/10 ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Se Scorseseho či Coppolovými výpravnými a strhujícími mafiánskými opusy se tento snímek nedá srovnávat, nicméně přesto mne velmi oslovil. Film je pojat komorně a je na něm poznat nižší rozpočet, ale jeho kvality stojí jinde - tkví zejména v brilantním scénáři, stojí na kvalitních hereckých výkonech a těží z dovedně prokreslených charakterů jednotlivých postav... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Byrne predvádza svoje schopnosti na jednotku. Nechýbajú "dvorní" herci Coenovcov ako Buscemi, McDormand atd. Samozrejmosťou sú hlášky a Coenovské strieľačky. Napr. scéna, kde Leo spred domu samopalom roztancuje už ako rešeto deravého zabijaka zo súperiaceho gangu ma dostala do kolien :) Je to skrátka mafiánska klasika na spôsob Scorsesho. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama