Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (334)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Byrne predvádza svoje schopnosti na jednotku. Nechýbajú "dvorní" herci Coenovcov ako Buscemi, McDormand atd. Samozrejmosťou sú hlášky a Coenovské strieľačky. Napr. scéna, kde Leo spred domu samopalom roztancuje už ako rešeto deravého zabijaka zo súperiaceho gangu ma dostala do kolien :) Je to skrátka mafiánska klasika na spôsob Scorsesho. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Bratrská dvojice se vytasila se svou největší zbraní. Do mafiánského prostředí plného drsných chlápků nasadila Toma Reagana, chlapíka z masa a kostí, který většinou schytá pár slušných ran, ale nikdy mu to nepřestane myslet. Do toho je výborně zakomponován vztah mezi ním a "otcem" Leoem, ze kterého mohli připravit důkladně promyšlenou katarzi pro jejich následný rozpor.... Bratři Coenovi jsou opět brilantní při jednotlivých scénách, mezi kterými vévodí obě scény v lese. A v neposlední řadě dokáží přijít, jak je to ostatně jejich dobrým zvykem, se scénou, kdy se člověk chytne za hlavu a neví, jestli se má nahlas smát (určitě ano!). Mám na mysli okamžik, kdy se velká gorila, po tom co dostane židlí, obrátí na pomoc ke svému kumpánovi :)) ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Snaha o propletený děj, který uchvátí diváka? Možná. Ale u mě vede jen G. Byrne. Jinak ničím nijak zvlášť poutavé. A to je to dílo od Coenů. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Coenovská klasika z toho temnějšího soudku. Cynická gangsterka, labyrint podrazů, nedůvěry a pochybné loajality, ve kterém hlavní hrdina bloudí a hledá svoje místo, obrazně chytá svůj klobouk aby v závěru dospěl k poznání, že zodpovědný je jenom sám sobě a nikoli žádnému z přítomných bossů, tím méně pak zbabělému vychcánkovi Berniemu ve skvělém podání Johna Turturra. Coeni kouzlí s obrazem, dialogy i dějovou linkou, jdou svojí originální cestou a díky tomu můžeme Millerovu křižovatku směle přiřadit ke klenotům žánru od Coppoly, Scorseseho nebo De Palmy. 90% ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Co mi utkvělo? V zajímavých a lehce ironických náznacích zobrazená gangsterská realita, skvělý scénář a Gabriel Byrne. Sice se to může někomu zdát jako málo, ale ve výsledku jde o parádní kombinaci. Coeni jsou velmi nepředvídatelní a zároveň tolik sví. A prosím, "crossing" zde není křižovatka. Možná by se hodilo film zhlédnout, pak teprve přidělit název. Já si prostě musím rýpnout. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Dost slabe.. Kto videl napr. Gang story, tak sa bude pri tomto sklabit alebo rehunat. Herci za to asi nemohli ani tak.. - skor hodne dorypany scenar a odvarova rezia. Hlavny hrdina je hodne kontraverzny cajak - okrem ucesu jak cerstvo od holica ma hlavne moc reci a je totalny intrigan, proste povie cokolvek, co mu moze zachranit prdel. Osciluje na vsetky strany, tvari sa velice mudro - a furt dostane na hubu, ktora mu napriek tomu neskutocne sluzi, lebo tolko nou mele, az to vsetkych zabije nakoniec. Jemne odflakane su najma sceny, kde ho skopu do kocky, namlatia na cifernik, nakopu frnak - a nema ani najmensiu modrinku, proste zasa ten vypudrovany prazdny xicht a buzikovsky uces. No fakt sme sa tesili na daky dobry mafiozny pocin, ale totok.. Maximalne 2*. ()

xmy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní gangsterka bratří Coenů. Pravda, Millerova křižovatka se trošku táhne, hlavně ze začátku. Později je to ale velmi slušná podívaná, jak je u Coenů zvykem. Gabriel Byrne bezkonkurenční. 4*- ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Gangsterky mám obecně rád, a ty dobře obsazené obzvláště. To se o Millerově křižovatce dá říci bez debat, s mým hodnocením je to však již horší. Děj filmu častokrát postrádá smysl, chování postav v některých situacích je nedomyšlené, scény nedotažené, celkové zpracování je na rok 1990 naprosto tristní. Chyb má film jako much. Copak ho před „vypuštěním“ nikdo neviděl? Abych jen nekritizoval, je zde i dost věcí, které lze pochválit. Atmosféra třicátých let je zde věrně zpracována, herecké výkony hlavních protagonistů jsou většinou výborné, místy má děj i spád. No, občas se ale pěkně vleče, takže spád děje je spíše neutrální a upřímně bych řekl, že by film snesl kratší i delší stopáž. Záleželo by zejména na tom, jak by s touto možností tvůrce naložil. Osobně bych buď prostříhal hluché pasáže nebo naopak děj doplnil tak, aby konání dějově významných postav začalo dávat smysl. 69% ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Výborný film s výbornými hercemi. V rámci filmografie bratří Coenů se jedná sice jen o lehký nadprůměr, přesto zajímavě pojatá gangsterka. Scéna s Thompsonem nemá chybu. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Výborný scenár s výbornou zápletkou stvorili zaprášený klenot Coenovcov. Skvelá gangsterka s tradične skvelými, jedinečnými dialógmi. Výkony Jona Polita čoby Johnnyho Caspara a jeho pravej ruky J. E. Freemana čoby Eddieho Danea vo mne zanechali silný dojem. Opäť sa potvrdilo, že Coenovci majú čuch na správnych podivínov, ktorí hoci nemajú veľa priestoru, o to viac vedia zaujať. A nesmiem opomenúť nádhernú hudbu pri úvodných titulkoch, lahôdka. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Millerova křižovatka není ani tak gangsterka jako spíše bravurní psychologické drama o což vlastně v celém filmu jde především. Mít nadhled bylo vždy velkým plusem, obzvlášť v prostředí gangsterů, stejně tak vypočítavost, kterou sme mohli ve filmu také několikrát zahlídnout. Bez přehnaných emocí, jasně podané, jasně čitelné a velice dobré. ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Nikdo nezná nikoho. A nikdo tudíž neví, kdy může zemřít. Hlavně, aby to bylo dostatečně krvavé. Gangsterské prostředí není zrovna mé oblíbené, příběh mi přišel zmatený a vlastně o ničem... Ale ta úžasná hudba! ()

zipoo 

všechny recenze uživatele

Co jste to Coeni udělali?! Kopa mnou zbožňovaných herců v období, které považuji za nejúžasnější a nejstylovější vůbec a ještě takhle naservírovaný? Každé další zhlédnutí vyvolá exponencionální růst radosti. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

V roce 1990 to byl teprve třetí film této slavné bratrské dvojice a hned to byl zásah do černého! Výborné mafiánsko-gangsterské drama z období prohibice. Zde se ale jedná spíše o nelegální sázky na sportovní výsledky. Nechybí ten pro ně typický hořký a černý humor, který pak bohatě využívali ve svých pozdějších a slavnějších filmech. Bavilo mě to Tomovo "tančení" na tenkém ledě, kdy spolupracoval tu s jedním a tady zase s druhým mafiánským bossem a samozřejmě nezapomínal na to, aby to vyhovovalo hlavně jemu. Tu a tam dostane přes hubu, ale jinak vše vychází podle jeho taktiky. Tomovo počínání by se dalo interpretovat slovy z jedné známé Krylovy písně " hrát dvojí, trojí hru a o čtvrtou se snažit". To je přesně to, co on dělá! Skvělý film nehodnotím pěti hvězdami jen z úcty k "Bigu Lebowském" a "Fargu". ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem se vydal špatným směrem na Millerovic křižovatce, protože ač milovník žánru, nějak mě to nechytlo... Ale jinak pořád dobrá prohibiční žánrovka. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama