Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Jako příznivec gangsterek se stydím, že jsem Millerovu křižovatku od Coanů viděl až po dvaceti pěti letech od jejího natočení. Spousta zápletek, intrik, lží, až mi to to připomělo českou politickou scénu. Dobře vystižená atmosféra z dob prohibice, Gabriel Byrne jako Tom dostává jednu nakládačku za druhou, místo aby ho to zlomilo, tak vymejšlí ďábelskej plán, jak se všech zbavit. Hlavně střílet do mozku :-) ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Výborný film z mnoha důvodů: Skvěle vytvořená ponurá atmosféra, vynikající casting a herecké výkony, dobrý příběh i režie. Bratři Coenové v nejlepší kondici. Přitom překvapivě málo známý film. 4,5*. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

V podstatě komorní, uměřená, jemná a chytrá mafiánská záležitost, patřičným způsobem vypointovaná, a hlavně - opět vynikající Gabriel Byrne, který, při vší úctě ke spoluhráčům, táhne celé utkání převážně sám, ale zato dokonale. Vynikající hudba, skvěle vytvořená nálada, kamera k zulíbání, prostě lahůdka pro fandy gangsterek. ()

Ogrb 

všechny recenze uživatele

Stylový, parádně zahraný, jen škoda tý občasný rozvláčnosti, mohla to bejt fakt stoprocentní pecka. 9/10 ()

Spectateur 

všechny recenze uživatele

Opět bravurní dílo bří Coenů líčí cynického antihrdinu, který svým klidem a předvídavostí dokáže vyrušit z klidu nejednoho gangstera. Byrnova mimika a klid přivádí k úžasu ničemy, ale i samotného diváka. Ty zvraty, skrytá parodie a neustále čišící ironie..! No zkrátka Coenové. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Další prohibiční gangsterka, tentokrát od bratří Coenů, kterou jsem hodně dlouho míjel. Po pravdě řečeno jsem čekal trochu víc a občas se mi zdálo, že je to zbytečně příliš ukecané, ale jinak musím pochválit výborné herecké obsazení, protože každý si i v té nejmenší roli (Steve Buscemi) vydobyl dostatečnou pozornost. Největšími tahouny jsou samozřejmě Gabriel Byrne, Albert Finney a později i John Turturro. Za asi nejlepší scénu považuji "thompsonovu sebeobranu" s Albertem Finney, kterou už tu zmínilo několik uživatelů, protože to byl opravdu řádný masakr. V menší roli slizkého záporáka jsem nepřehlédl J.E. Freemana, který si svého chladnokrevného magora náležitě užil a John Polito mě upoutal nejvíc až "pohrabáčovou scénou"... Ve finále tedy opět nejsem schopen překročit svůj čtyřhvězdičkový stín, což se mi stává čím dál tím častěji. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale na Coeny trochu nudné - Buscemiho jsem málem přehlédl - ovšem ďábelsky střílející Finney neměl chybu - no, bohužel jsem to nedokoukal. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Stylová gangsterka přesně ve stylu ranné tvorby bratrů Coenů. Pokud máte rádi jejich stylizaci, vybroušené dialogy a přehršel cynicky vtipných scén, budete nadšeni. Sebrali mu vlasy, Tommy. To je divný. Proč to udělali? Možná to byli Indiáni. 85% ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní mafiánská gangsterka! Úžasně podmanivý, hutně komplikovaný a pekelně temný. Maximálně mě to bavilo a řadím to na naprostý vrchol Coenovic tvorby. ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámá gangsterka a přece tak skvělá! Pocta gangsterkám staré školy a filmu noir míchnutá nezaměnitelným stylem (který mi tu připoměl o něco mladší Reservoir Dogs QT), černým humorem, absurditou a nadsázkou bratří Coenů. Samozřejmě jak je u nich zvykem, nechybí panoptikum výstředních, výborně zahraných postav, od excelentního všiváka Byrna, přes slizkého Tortura, po špičkového nerváka Polita, snad jen Harden mě v roli fame-fatale příliš neoslnila. Tehle film vynáší ke hvězdám další spousta aspektů - brilantní staromilská atmoféra za prohibice, naproti statičtějšímu pojetí skvělé tempo, inteligentní scénář a několik opravdu zapamatování hodných scén (les, Lee s thompsonem) . Není to rozmáchlý opus ala Coppola či De Palma, ale gangsterka je to bezesporu velmi osobitá a brilantní. Pro mě nejlepší a nejkompaktnější Coenovic snímek. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama