Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

yatan 

všechny recenze uživatele

Vyborna stylova umelecka gangsetrka tak strasne tipicka pre Coenovcov. Myslim, ze je to klasicky priklad toho ako by znami mainstreamovi herci spravili z vyborne odvedenej prace aj vseobecne znamu. Miller's Crossing je nenapadny relativne nizko rozpoctovy film, ktory ale v principe nema technicku chybu, ktora by sa dala filmu vytknut. Pripomina mi to Boghartovsky styl crossed with Leone. Film ma krasnu umelecku liniu, ktora sa taha celym pribehom a aj napriek chladnej atmosfere je podivuhodne, ze su tu pritomne aj skutocne city. Nie je to moj styl, aj ked film obdivujem. 9/10 ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Mám rád bratry Coeny,no a tento snímek mě v tom jen utvrdil!Skvěle natočený snímek,spousta výborných herců,výborná zápletka,prostě klasika!!! ()

pablohoney 

všechny recenze uživatele

Křižovatku jsem docenil až po několika zhlédnutích. Je to vlastně dokonalá choreografie - břitkých dialogů, situační (tragi)komedie, teatrálních gest a pečlivě dávkovaných informací. Svébytně pojatá žánrovka a jedna z mých nejoblíbenějších coenovek. A to je co říct. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Tady mě Coenovci dostali. Jak gangsterky nemusím tahle se mi líbila. Na konci filmu zjistíte, že celou dobu jste fandili tomu největšímu křivákovi ze všech :-). Z hlášek mě obzvlášť zaujala: "Byl to dobrej chlap, pokud si teda odmyslíme vzhled, osobnost a charakter." ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Absolutně geinální dílo bratrů Coenů, kteří pomocí svého typického osobitého a originálního přístupu vytvořili absolutní klenot gangsterského žánru, který se na první pohled ohání typickými vlastnostmi tohoto žánru, ale hlouběji uvnitř v sobě skrývá rysy, které jsou typicky Coenovské, ať už je to styl zpracování, perfektní a rozsáhle dialogy, ve kterých lze s dalším zhlédnutím nacházet stále větší kouzlo, nebo vynikající černý humor společně se zvláštními a originálními postavami, jako je například Jon Polito, J.E. Freeman, geniální John Turturro a samozřejmě fascinující Gabriel Byrne, který tahá za nitky v celém příběhu a pomalu a jistě realizuje svůj geniální plán. Příběh plný zvratů a nečekaných událostí vytváří úžasnou atmosféru. Nezapomenutelné scéna s Albertem Finneyem a jeho nejdelší střelbou s Thompsonem v dějinách kinematografie za doprovodu "Danny Boy", nebo pro mě dvě nejsilnější scény, které se obě dvě odehrály v lese. Miller's Crossing je klenotem tohoto žánru a svým osobitým stylem vyčnívá z řady a stojí bok po boku vedle těch nejvíce kultovních gangsterských filmů. Bratři Coenovi ve své nejlepší formě. "Everyone is so goddamn smart. Well, we'll go out to Miller's Crossing... and we'll see who's smart" ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Upovídané mafiánské drama, které chvílemi uspává, aby vám obratem začalo cukat koutky úst při předimenzovaných (až parodujících) přestřelkách, které ve mě vyvolávaly vzpomínky na staré grotesky. Vizualita parádní, John Turturro též. Hudba obstojná, stopáž zbytečně natažená. Potěšil i Steve Buscemi. Škoda, že nedostal více prostoru. V podstatě průměrný film, který prošumí a v paměti příliš neutkví. A že jsou to Coenové? No a co? Myslím, že právě kvůli nim je zdejší hodnocení neobjektivně nadsazené. ()

Mamutol 

všechny recenze uživatele

Nekonečné množství nábojů v zásobníku samopalu ve mně vyvolal záchvat smíchu a za to dávám jednu hvězdu. Nakonec jsem pochopil, že se jedná o komedii a nadhodnocenou slátaninu. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Výborně podaný náhled do historie. Gangsterka jak má být. Nikdy si zde nemůžeme být jistí tím, kdo to schytá. Navíc opět vtipné dialogy a černý humor bratrů Coenů ()

fferdas 

všechny recenze uživatele

70% - Těšil jsem se až tento film skouknu. Bohužel jsem tak trochu zklamán. Některé části filmu mi přišly jako poměrně nudné. ()

mseet 

všechny recenze uživatele

Zase další film, který mě bavil až ve druhé polovině. Ta první byla neuvěřitelně ukecaná a utahaná. Až potom nabral příběh docela slušný spád. Poctivá práce, ale existuje řada lepších mafiánských filmů. ()

tombender 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho hrál, až nakonec všechny obehrál a ruce si přitom (skoro) nezašpinil - slušelo by se říci na adresu Tommyho Raegana v podání Gabriela Byrnea, který si tuto roli střihnul s opravdovým gustem. Perfektní sketu si zahrál John Turturro, který se mi líbil už v Bartonu Finkovi a tady opět dokazuje, že mu coenovské filmy sedí. Coeni umí vtisknout svůj styl v podstatě do jakéhokoliv žánru si zamanou, Proto není překvapením, že i v tomto snímku z drsného mafiánského prostředí se dočkáme situací téměř groteskního charakteru - nejvíc jsem se nasmál, jak si dva mafiánštní rivalové přehazovali starostu a policejního náčelníka jako dva horké brambory a u Raeganova dialogu s policistou, poté co na příkaz mafie vtrhli do baru svého původního mafiánského bosse: "Tak co, pořád na straně zákona?" - "To víš, ve větru i dešti..." Rozhodně jeden z nejlepších filmů o Americe 20. - 30. let. ()

Johnysman 

všechny recenze uživatele

Skvělá zápletka postavená do doby třicátých let, jen zpočátku mi dalo zabrat zorientování se ve jménech. Gangsterské scény na výbornou a lehká elegantní coenovská absurdita v nich zkrátka váše oči přiváže k obrazu a vy jen zíráte a užíváte si to. ()

dereksmart 

všechny recenze uživatele

Stejný pocit jako u například Carlitovy cesty... oblíbený námět, skvělý herec v hlavní roli, dokonalá výprava a uznávaný režisér a přesto výsledný dojem není zdaleka takový, jak by člověk čekal... ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Netradične komorná gangsterka so silnými dialógmi a vynikajúcimi hercami, k tomu trocha streľby a perfektný plán hlavného hrdinu a výsledkom je jeden z najsilnejších príbehov z divokých prohibičných rokov, takže 90%. ()

gilles12 

všechny recenze uživatele

No, nikdy mi nebude líto jakéhokoli gangstera nebo mafiána (možná kromě Tommyho z čs. hry Mafia /haha/). Asi ta hodnocení, která film předcházela, ve mně vzbudila velkou zvědavost a hlavně očekávání. No a to byla chyba. Tady je to označeno jako drama, krimi , thriller, ale například scéna a la Rambo nebo Terminátor, kdy Leo střílí jeden náboj za druhým ze samopalu, aniž by vyměnil zásobník....to bylo jako z Hot Shots i s těmi ochotnými statisty, co jenom čekají, aby byli trefeni. Ale co bylo nejhorší? Proslulý český dabing....né, že by byl tak špatný, ale 100postav dabuje major Zeman a 100postav dabuje plukovník Blake.......3*** ()

DonFrolimo 

všechny recenze uživatele

Několik velmi zdařilých situací nezachrání rozhrkanou (problém kupodivu není spletitost, ale předpověditelnost na základě sledování "hrdiny bez motivů") zápletku. A když není hra pro kterou obětujete figury tak elegantní, není potom na co moc koukat. Všechny postavy se totiž podřizují "chytré hře" - sérii spíše očekávatelných zvratů a sotva jim zbývá na part jejich vlastní životnosti. Proto je pro mě tenhle film strašně pozérskej. Na druhou stranu Coeni uměj, takže se přeci jenom na něco koukat dá. Nechci si moc protiřečit, protiřečí si sám snímek, až je z toho prostě průměrnej biják. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama