Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Luxusní gangsterka, tvůrci udělali jedinečné prostředí té doby. Hlavní hrdina sympatický, dobře zvolený k té roli, poker face jak ma být, záporáci parádně sližští. Celé se to točí kolem hlavního hrdiny a jeho velice chytrých plánovaných akcí dopředu. Až na to nesmyslné střílení s Thompsonem, kde vystřílel snad stovky nábojů bez přebíjení. 95% ()

KorenGeorge 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové se tentokrát pustili do žánru mafiánské gangsterky a dopadlo to téměř na výbornou. Obsazení filmu skvělé, hudba Cartera Burwella na jedničku s hvězdičkou, kamera místy geniální a celková režie opět ryze Coenovská. Zápletka chytře vymyšlená a do poslední chvíle těžko odhadnete záměr Tomovi riskantní hry, přichází všakí až zhruba v půlce. První polovina filmu se vleče hodně pomalu, děj poměrně nepřehledný,postavy se nijak zvlášť nevyvíjí a dialogy nejsou na tak skvělé úrovni, aby udrželi diváka na 100% koncentrovaného. Na Millerově křižovatce můžeme sledovat veliký režisérský nadhled, kdy scény na hranici parodie (výborná terminátorská akční scéna starého irského bosse) se střídají s mrazivími (poprava Bernieho v lese), ale stále máte pocit, že jde pouze o film, nikoli realitu. Ústřední motiv o vztahu otce a syna a osamostatnění je odhalen až na konci a málokterému dílu se jej podařilo zpracovat s takovou skrytou noblesou. A ta úžasná melodie mi hrála v hlavě ještě hodně dlouho po konci. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Bratry Coenovi teprve zažínám objevovat a zatím platí, že ne každý film mě hned chytne. Možná to bude chtít někdy shlédnout opakovaně, ale nejspíš ne v případě tohoto snímku. Ten je totiž dost dlouhý a dost nudný, alespoň v první půl hodině. Přijde mi, že je to celé postavené na pořád stejných kecech a aby se tam furt jen blbě nekecalo, tak tam doplnili pár dost brutálních scén (a neříkám, že se mi nelíbily). Později film dostává trochu spád. Hlavní hrdina Tom mi ale přijde celkem divně napsaný - na mě působí spíš jako trouba a proto nechápu, jak ve městě může platiti za tak významnou postavu. Zkrátka film to není špatný, ale kdyby ho natočili Coenovci znovu po letech, věřím, že by to dopadlo mnohem lépe. Konec konců film Poslední zůstává s Brucem Willisem se jistě nechal dost inspirovat. 65%. ()

Noufraa 

všechny recenze uživatele

Člověk si řekne-bratři Coenové,to by mohlo být fajn a ejhle.Jméno nedělá dobrý film a tady to platí dvojnásob.Nebýt skvělého Jona Polita v roli horkokrevného italského bosse,tak usnu po prvních 10-ti minutách.3 hvězdičky jsou až dost v porovnání s jinými díly podobného tématu (Road To Perdition). ()

Saprofag 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k výkonu Johna Turturra měním své hodnocení na pět. John si to tady vyloženě vyžebral!!! Jak je to ze začátku takové nikam nespěcháme, tak pak se začnou dít věci a to je ono. To je ono! S přivřením oka ale je to tam! ()

nydahl 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal tenhle svuj oblibeny snimecek , ktery mam ve svem top10.Takze copak nam to tenhle kousek vlastne nabizi - samozrejme firma Coen brothers Inc nabizi pouze kvalitu takze jako vzdy - inteligentni a skvele vypraveny scenar , famozne zpracovane dialogy a dokonalou remeslnou zrucnost jednech z nejlepsich filmaru co byli a jsou.Nevim jak to braskove delaji , ale mam pocit , ze vzdycky dokazou z hercu dostat to nejlepsi.Byrne hraje svuj zivotni vykon , Turturro hraje svuj zivotni vykon , Finney hraje jeden z vrcholu sve kariery , Harden hraje zivotni vykon ve vedlejsi roli no a konecne Jon Polito - tento neuveritelne talentovany muz zde predvadi jeden z nejlepsich hereckych vykonu v dejinach kinematografie vsech dob.Jinak velice chytre vystaveny pribeh z mafianskeho prostredi obdobi prohibice , kde hlavni hrdina ukazuje co vlastne znamena anglicke rceni "know the ropes and pull the strings".Kdyz se vsude chrasti bouchackama a ocelovy pesti ostrejch hochu demolujou kosti tak je potreba vytahnout zbrane toho nejtezsiho kalibru - treba mozek. Samozrejme jsou to Coenove takze pokud se trochu zamyslite tak okamzite objevite tradicne Coenovsky skrytou metaforu kazdodenniho zivota - tady je to "nejsem chlapek co by se blaznive honil za svym kloboukem a samozrejme kam vitr tam klobouk - pokud teda mate "klobouk" a znamena pro Vas to co pro Toma Reagana".Film nema jedine hluche misto a snad vsechny obliceje co se objevi na platne (vcetne tlustyho Casperova synacka) vam zahrajou sakra solidni hereckej vykon.Film je nabitej hlaskama (jses tak velkej jak jsem te nechal vyrust/ vzdycky musis dat jednu do mozku/ ) a ten kdo delal dialogy se opravdu predvedl.Scena kdy Finney samopalem likviduje zabijaky za doprovodu tradicionalu "Oh Danny boy" je proste bomba a dukaz skveleho vkusu.Zkuste si vsimnout stylingu a hlavne hair-stylingu co napasovali na Hardenovou - opet skvela prace.Jinak myslim , ze tento film mel dostat asi tak 18-20 oskaru takze davam 5 hvezd ale dal bych i tricet - dokonaly film co nikdy nezestarne a tech je malo. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

sa mi prihodilo, že som to videl nadabované a to je škoda. Chce to originál. Inak je neuveriteľné kam sa tento žáner za tie roky dostal. toto je taká príjemná divadelná hra. ()

slamic5 

všechny recenze uživatele

Kvalitní gangsterka. Která jede svým tempem a které mi úplně vyhovovalo. Příběh kvalitní stejně tak i zahraný. 4* ()

adako 

všechny recenze uživatele

Pomerne atmosférické, slušne zahrané s pomerne pútavým dejom. Asi tak, tisíc krát lepšie ako taký Lawless, stále to ale nie je film ktorý ma zatlačil do sedačky alebo nejak hlbšie zasiahol. Stále nechápem o čo vlastne Tommymu išlo, a vtipné bolo tiež, že v tomto filme dostal do držky častejšie ako Bruce Willis s Melom Gibsonom vo svojich filmoch dokopy. Solídny kúsok, avšak čo sa mňa týka určite nie nijak prevratný. ()

Monellito 

všechny recenze uživatele

Kdyby se umazalo 70% nudy, tak ten zbytek by byl dosti zazivny. Vetsina filmu byla uapavaci a nudna. Par dobrych scen tam bylo, ale celkove nic moc. ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Bezva ganksterka z doby prohibice v USA. Tohle téma jde Usanům velmi dobře, přestože to byl vládní debakl, který že se nejen minul účinkem, ale navíc značně nahrál organizovanému zločinu. ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Coenové si zkusili svůj oblíbený žánr noir natočit v autentické době a prostředí. A povedlo se jim to. Film si drží atmosféru, divák netuší, na koho Tom Reagan zrovna hraje levou (i Tom sám se asi v těch double- a triplecrossech trochu motá). Výborná femme fatale Marcii Gay Harden, vynikající John Turturro. ()

elgato 

všechny recenze uživatele

Nevím jak dlouho na tomhle kousku Coenové pracovali, ale jeho propracovanost mě už poněkolikáté ohromila. Podle mého si každý tvůrce uvědomuje že Coppolův Kmotr zůstane nedostižnou metou žánru, ke které se jen těžko může kdy přiblížit. Coenům se to v lecčems povedlo. V první řadě výběr herců do charakterů postav je parádní, Freeman jako Eddie Dane je mrazivý jak lednový vichr na horách, zmiňovaný Jon Polito jako Johnny Caspar předvádí pořádný kus herectví a G. Byrne si u mne ztvárněním hlavní postavy Toma Raegana vydobil respekt. Tvůrci mě dostali do atmosféry doby prohibice a udržovali si mou pozornost po celou dobu filmu, zkrátka jsem chtěl dát 4* díky pár uspěchaným rozuzlením a díky Coppolovy, ale 5* za opakovaný filmový zážitek je na místě. ()

Kowl3r 

všechny recenze uživatele

Kde sú tie časy keď ste si mohli Thompsona kúpiť v železiarstve...mesto riadili umastený makaróni a drsný hoši sa strielali na počkanie... Skvelá výprava a herci , príbeh zo zaujímavým rozuzlením , miestami ale stagnuje...Sú aj lepšie gangsterky ale táto má niečo naviac, je inteligentná...akurát tá baba bola škaredá :-) ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama