Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru nepochybně plnohodnotný příspěvek, který vybočuje ze směru, jaký známe díky Scorsesemu a jemu podobným tvůrcům. Formálně je Miller's Crossing velmi atraktivní a obsahově dosti komplexní, což je právě u mě onen kámen úrazu. Příliš mnoho postav a počáteční dějový chaos zrovna nebudí zájem ve sledování a když už se začne rozjasňovat, je jaksi pozdě. Přesto však filmu neodpírám chytrý scénář a brilantní herecké projevy. Možná ne převratný, ale rozhodně zajímavý kousek, který má své kvality. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Zatím moje nejoblíbenější Coenovka. Millerova křižovatka má dobré herecké obsazení, lokace a doba ve které se film odehráva mě taky zajímá. Skvěle napsaná, zahraná gangsterka, která člověka nenudí ani vteřinu a rád se kní bude vracet. Coenovci dobře propojili klasickou gangsterku s černým humorem, skvělou hudbou a dokonalým příběhem. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Skvelý Byrne. Zaujímaví a dosť netradiční bossovia. Vďaka hre na viacero strán som si občas spomenul na POSLEDNÝ ZOSTÁVA (PRE HRSŤ DOLÁROV). Nie je to také sugestívne ako KRSTNÝ OTEC 2, ale ostatným dvom Godfathrom to slušne sekunduje... Skvelé dialógy... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy bratrů Coenových mám velmi rád, Millerova křižovatka je pro mne ovšem jejich opus magnum. Jednotlivé složky - od vynikající výpravy, přes bezchybnou kameru po nezapomenutelnou hudbu - dokonale fungují, snímek však stojí zejména na mistrovských výkonech takřka všech herců. Mafiánští bossové, jejich gorily nebo Turturrův Bernie jsou dokonale uvěřitelní a přesto si drží jistý ironický nadhled. Pro Gabriela Byrnea jde pak vyloženě o životní roli - těžko jsme ho kdy viděli v lepší formě. Připočteme-li k tomu důmyslně utkanou zápletku, dokonalou atmosféru a u Coenů nepostradatelný černočerný humor, máme tu snímek, jehož sledování je pro diváka zážitkem i poněkolikáté. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že bratři Coenovi se rádi drží v minulosti. Retro "Millerova křižovatka" odehrávající se v období prohibice je další z jejich opravdu povedených filmů, který "obývají" výborní herci a kde je skvěle vystižena dobová atmosféra. Škoda přílišné "ukecanosti" a zbytečné vlečnosti snímku. Ale akční scéna ve které Albert Finney zmasakruje partu gangsterů nemá chybu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Joelov, kde jeho v poradí, už tretí film, mi dal poriadne zabrať, aby som ho v kľude a bez stresov, dopozeral do konca, pozerať sa na debila, ktorý hrá na dve strany, nie je pre mňa zaujímavé, pokiaľ by si ho nezahral Ryan O'Neal z Barryho Lyndona, a nie Gabiel Byrne, ktorého v jednom kuse mlátia do brucha, až som si myslel, že sa pozerám na paródiu, úplne najlepšia pasáž z filmu, je v scéne, kde sa Albert Finney hrá na nezničiteľného muža - Terminátora, i taký strih, ma koľkokrát - znechucoval, postavy, ktoré mi nič nehovorili, aspoň, že som zazrel - Buscemiho, a večne kňučiaceho - Turturra. Sklamanie je tu ! Bratia vytvorili šialený guláš postáv, na ktoré mám chuť sa z vysoka... ()

packa 

všechny recenze uživatele

Zásadní poznatek: Coeni umí i gangsterku! Jen jedna drobná výtka směrem ke scénáři, v příběhu figuruje příliš mnoho "jmen", při prvním shlédnutí se člověk jen obtížně orientuje v postavách. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Horší timing pre tento film ani nemohol byť zvolený - v roku 1990 vyšiel tretí diel Godfathera aj Goodfellas od Scorseseho, uf!:) Každopádne Coenovci sa opäť predviedli vo výbornom svetle a všetky svoje silné stránky využili efektívne a pútavo. Oceňujem perfektný scenár a postavy, ktoré sú prepracované, výborne obsadené a zahrané. Všetko je správne domotané, pričom všetko zároveň aj do seba zapadá. Napätie sa prelína s čiernym humorom, do toho kopec absurdity, drsných scén... Pre mňa zatiaľ najlepší film od Coenovcov (videných 11 filmov)... ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Coenovi víc soustředili na kvalitu a míň na styl a prezentaci svých trade mark, bylo by to skvělé dílo. Ďábelské charisma Gabriela Byrnea se nedalo přehlédnout, jeho klobouk a přesně padnoucí jméno (Tom). Je fakt, že Kmotr je jen jeden, který nemá konkurenci, a těžko se mu cokoliv přiblíží. Stejně šlo o velice zdařilou podívanou s několika scénami, které proběhly podle mého gusta i očekávání. Včetně té v lese (1.poprava), na schodišti (2.poprava) a pak samozřejmě závěr. Snad rodilým mafiánem je Jon Polito a Albert Finney taky párkrát zaválel. A hlavní hrdina? Ten kromě okouzlující aury zaujal výjimečným charakterem. Jako by si zahrával s lidmi i se sebou, s životem a smrtí; bylo v něm víc tajemna a odvahy než křiváctví a zrady. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekaně jedni z nejlepších Coenů a snad i možná nejlepší gangsterka, kterou jsem viděl. Hlavní síla Millerovy křižovatky je nejen v klasické coenovské atmosféře, ale i v minimalistické výpravě, která díky perfektním detailům vlastně několikanásobně předčí jakoukoliv rozmáchlou megavýpravu a způsobí divákovi mnohem autentičtější prožitek. A v neposlední řadě skvělá postava hlavního hrdiny, který zdánlivě nezúčastněným chováním proplouvá celým filmem a podporuje tak celkové vyznění krásné coenovské atmosféry. 9/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vymazlené retro vytuněné hláškami, které postavy suše odsypávají s kadencí kulometu. Chytrá zápletka. Ale celkový dojem je trochu příliš chladný. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Unylá a nudná gangsterka. Pořád jen slova a slova. Chybí tu zapamatovatelné momenty. Když se tak dívám na všechny film, které jsem od Cohenů viděl, tak z toho vychází jediné dva opravdu dobré. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Mladí Coeni dělají to, co umí nejlépe, tedy demytizují organizace a parodují zavedené žánrové postupy. Zejména je to viditelné v tom, jak každému broke-bonerovi z mafiánských rodin dají určitou osobnost, minulost a vůbec. Sami tyhle svoje odchylky s chutí nechávají vyniknout díky klasičtějším než klasickým scénám jako například střelecký večírek Alberta Finneyho s thompsonem, operou v pozadí, doutníkem v puse a vybuchujícím autem před hlavní. Gabriel Byrne má v téhle roli všechno, jenom ne charakter a jeho motivace mi naprosto unikala, čímž pádem se prozatím měj, pátá hvězdo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To se zase povedla kvalitní gangsterka. Vůbec mi nevadilo, že šlo, až na pár epických přestřelek, spíše o komorní záležitost, protože snímku nechyběla atmosféra, ani výborné herecké výkony. Gabriel Byrne i John Turrturo byli vynikající a Jon Polito se velice přesvědčivě potil. Nejvíc mě pobavila scéna, ve které se Leo brání proti nájemným zabijákům, ta byla skvěle vymazlená i s těmi vyšívanými trepkami. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce dobrá práce, coenovka ve stylu, na jaký je divák od těchhle bráchů zvyklý. Členitý, kombinačně bohatý scénář, specifická filmová řeč, výrazné herecké typy, temná atmosféra s prvky grotesky a černé komedie, až potud klasika. Bavil mě slizký židák Turturo, tlustý plešatý taliánský mafián, nebo temná postava gangsterského homouše "Dána". Ovšem nebavila mě a film mi tak zprotivila postava hlavní, Byrneův machiavellistický gangster, který se v prvních záběrech jeví jako proklatě cool bourák a suverén, ale ze kterého se postupně vyklube slizký lhář, křivák a podrazák, který dostává neustále přes držku aniž by to na něm zanechávalo fyzické stopy, a který dějem proplouvá a ze všeho vždycky vybruslí jen díky scénáristické shovívavosti, protože v reálu mezi opravdovými gangstery by s těmi svými hrami skončil na prkně po deseti minutách. A divákovi je tenhle charakterově pokřivený oportunista představován jako hrdý a tvrďácký sympaťák a jeho podlé pletichaření jako moudrá strategie, díky které dokáže jeden hajzlík přečůrat jiné hajzlíky, poštvat je proti sobě a vyzrát nad nimi. Spíš než jako irský gangster se chová jako židovský zlodějíček a nemám ho rád. A z tohohle důvodu se jedná zatím o mou nejslaběji hodnocenou coenovku. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Výborná gangsterka s maximálně promyšleným scénářem. Dokonce tak promyšleným, že občas v průběhu děje unikají některé souvislosti a leckterého diváka možná napadne, že bude potřebné kouknout na film ještě jednou, aby uniklé vazby napodruhé zachytil. Prostě, ... u tohoto titulu můj případ. Nestydím se za to a přiznávám. :-) ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit stylovější film než je Miller's Crossing.Období prohibice,gangsteři v kloboucích se samopaly v ruce,cynický (a skvostný) Gabriel Byrne v hlavní roli, svůdná femme fatale Marcia Gay Harden, skvostní herci jako Steve Buscemi nebo Albert Finney v rolích vedlejších, bratři Coenovi za kamerou.Jediná má výtka směřuje k uspěchanému konci,film klidně mohl být o čtvrt hodiny delší.Jinak ale filmová lahůdka,kterou si musím brzy dát znovu,protože jeden chod je pro takový film prostě málo. 85 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

I když nejsem žádný velký fanoušek bratří Coenů, má jejich tvorba něco do sebe a pár prvotřídních zářezů na pažbě jim musím přiznat. Nicméně Millerova křižovatka k nim podle mě nepatří. Tohle je svět Martina Scorseseho a Briana De Palmy a nemůžu si pomoct, ale Coenové v něm nemají co dělat. Herci byli sice výborní a vymyšleno to nebylo vůbec špatně, ale ta přemrštěná ukecanost, která zabíjela všechny solidnější scény a roztahovala děj až k nesnesení, ta mi lezla nebetyčně na nervy. Palec nahoru za Lea s thompsonem, což byla takřka ikonická sekvence, ale jinak se jedná jen o obyčejný průměr. 50% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja ktorý doslova zbožňuje vôňu whisky a ktorý sa vyžíva v upršaných mestách, kde nočné ticho pretínajú výstreli s Thomsonov a zvuk policajných húkačiek som sa na Millerovú križovatku neskutočne tešil. Už len preto, lebo je od mojich obľúbených Coenovcov. A po dopozeraní môžem bez okolkov povedať že sa jedná o jeden z najlepších gangsterských filmov aké som mal možnosť vidieť. Uhladenosť Godfathera je ta tam. rozhodne to nie je také komplexné a efektné ale Godfather pri tomto filme vyzerá veľmi samoúčelne. Road to Perdition? film, ktorý som videl aspoň 20 krát a slintal som u neho ako malé decko? efektné, to áno a po čertoch dobre natočené s démonickým Loweom a charizmatickým Hanksom, ale pri tomto filme mi to príde ako upršaná spomienka, ktorá sa zviezla na sláve americkej krásy. Takže u mňa sa do popredia dostali 3 filmy, ktoré vytŕčajú. Vtedy v Amerike a prečo to sa snáď nemusím rozpisovať. Neúplatný - kvôli koncertu dobra a zla tak ako to mám rád a ešte k tomu v prostredí ktoré zbožňujem a Millerová križovatka, ktorá sa nezaujíma o žiadnych uhľadených pánov s čudných akcentom. Aj tí najväčší bossovia sú oblečený úplne normálne a čo ich od svojich podriadených oddeľuje je zapálená cigara v ich ústach. Coenovci napísali jeden z najúžasnejších scenárov, ktorý je plný čierneho humoru, chlapských rečí a efektných záberov, za ktoré vďačím opäť Sonnefeldovi, ktorý to s kamerou skrátka vie a každý záber tohoto filmu je vďaka tomu úchvatný. Hudba taká jednoduchá a pritom taká melodická, že nemá v tomto filme čo robiť a pritom sa tam dokonale hodí. úžasná krvavosť, úžasné scény, fantastický herci na čele s tichým Byrneom a ukecaným Turturrom, ktorý podáva jeden zo svojich najlepších výkonov a tiež veľmi vtipné epizodné úlohy Buscemiho a Raimiho. Pre mňa najlepší film od Coenovcov ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama