Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Najdospelejší film bratov Coenovcov je perfektná gangsterka pre fajnšmekrov, akoby na telo ušitá charizmatickému Gabrielovi Byrneovi. Film je plný množstva postáv (orientácia občas podobná L.A. Confidential), ktoré sú však dokonale posplietané do fascinujúceho príbehu, kde funguje každá postavička (okrem hl. hrdinu femme fatale M.G.Harden, tradične potrhlý John Turturro či mini úloha Stevea Buscemiho) a kde to stojí zato aj mimo pôsobivých prestreliek. Proste dokonalý kúsok so skvele prepracovaným scenárom, ktorý je dokonalou reminiscenciou na staré dobré mafiánky. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Millerova křižovatka tak trochu někdy vaří z vody. Jo, dialogy jsou fakt skvěle napsané, komické situace přicházejí jak na běžícím pásu, ale jinak je to velká nuda. Zápletka sice zajímavá, ale nedostatečně rozvinutá a hlavně málo uvěřitelná. Jen tak je všechno naťuknuto a ihned vyřešeno. Jakoby někdo sestříhal tříhodinový gangsterský opus na stodesetiminutový průřez dějem, který je zaměřen na hlavní postavu, Toma Reagana. Gabriel Byrne je výborný, to zas né že ne, ale prostě jsem se neubránil pocitu, že kolem něj se dějí mnohem zajímavější věci, které mi jsou upírány. Někomu tenhle styl vyprávění sedne (a soudě podle hodnocení, není asi takových lidí málo), ale někomu zase ne. Já se řadím do druhé skupiny a dávám tři hvězdičky. [červenec 2006] ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

No ačkoliv tvorbu bráchů Coenů zrovna nemusim, tento jejich snímek mě doopravdy zaujal. Originálně pojatá gangestarka s nečitelným Byrnem. Místy jsem se opravdu zapotil, tolik zvratů, no pěkně napsaný scénář. A nejluxusnější byl podle mě Albert Finney, to je pan herec, a při scéně, kdy pokropí s thompsnem všechny gangstery, jsem opravdu zíral na tu jeho kamenou držku. 4,5* ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film jsem si musela pustit 2x po sobě, protože při prvním sledování jsem byla trošku roztržitá, zkrátka a dobře, jsem dělala více věcí na jednou a nevěnovala "Křižovatce" takovou pozornost, jakou by si zasloužila. Proto se stalo, že jsem se nedokázala znovu chytit děje a proniknout do něj. Na druhé sledování jsem se řádně připravila, odložila pro jistotu ostatní věci na později a nerušeně jsem si gangsterku užila. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Coeni opět se svým specifickým stylem rozjíždějí nezapomenutelnou podívanou plnou vtipných hlášek (situačního humoru Robe), perfektních postav a precizních dialogů. Scéna s Thompsonem naprosto geniální. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradíciám sa vymykajúca gangsterka z obdobia prohibície, ktorá sa rozbieha pomaly a nenápadne, ale je natočená podľa vskutku geniálneho scenára plného prekvapivých zvratov a prepracovaných postáv, takže scénu po scéne púta divákovu pozornosť k novým udalostiam a nedovolí mu ani vydýchnuť. Najviac ma dokáže potešiť pocit, keď nejaká nastolená situácia dopadne úplne inak, než som predvídal, a dobrý film stojí práve na takýchto drobných detailoch. Okrem spletitého deja a krásne gradovaného napätia Coenovci do Millerovej križovatky vtlačili ešte niekoľko charakteristických znakov - humorné epizódne postavičky a v ich opozícii niekoľko neuveriteľne silných, citlivo natočených a nezabudnuteľných scén (Finney a jeho prestrelka, poprava pri Millerovej križovatke, záver). Hercom taktiež niet čo vytknúť, akurát do hlavnej úlohy mohli obsadiť charizmatickejšieho borca než je Gabriel Byrne. Inak som chrochtal blahom. (9/10) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nevěřícně zírám na zdejší vysoké hodnocení. Zač? Gabriel Byrne je charismatický jako kdekoliv jinde. Od samého počátku jsem byla uvržena do rozjetého děje, aniž bych tušila cokoliv byť jen o jediné souvislosti, tudíž jsem si hrála na ostříže rovnající jména k postavám, které již kdysi kdesi cokoliv vesele vyvedly a byly na tom, že jsem se téhož účastnila také. Posléze mi přišlo, že film není od Coenů, ale od Fandy a Lojzy z Horní Dolní, neboť i ti by zrežírovali lepší rvačky.Gabriel se neustále válel, ale jak skvěle! Bijec teprve naznačil úder a Gab už se na zemi svíjel. Tak se odehrávaly veškeré rvačky, absolutně amatérsky a fušérsky předvedené, že milou gangsterku jsem ve své hlavě popasovala na komedii, jinak bych tohle dílko opravdu znechuceně nedokoukala. Pouze scéna střelby, jedna z nejdelších kdy natočených v tahu, ta mi zabránila v tom dát ještě o hvězdu méně. Nikdy více nevidět. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Moje prvni davne setkani s Coenovymi filmy - v te dobe jako blesk z cisteho nebe, jelikoz vetsina gangsterek mi prijde dost nudna bez kapky invence. Toto je jinaci kava - docela dobra gangnsterka v porovnani treba s vychvalovanou Road to Perdition. Zajimavy i kdyz ne uplne originalni scenar, charaktery jsou spravne rozporuplne a trousi velmi zajimave reci + Steve je tam bez chyby ()

swed 

všechny recenze uživatele

Coenovic tvorba pro mě začíná až "Fargem" - jejich starší filmy respektuji, ale že bych se k nim měl někdy vracet, to asi ne. 7/10 ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

70%. Prvních 20 minut, kdy jeden rozhovor mafiánů, grázlů a dalších lumpů (plus jedné ženy) střídal druhý a kde padlo několik jmen, ve kterých jsem měl problémy se zorientovat, mě vůbec nezaujal. Pak se to zlepšilo, líbila se mi scéna pokusu o zabití Lea, ale většina filmu byla taková... vlažná. Místy zajímavý děj, spletitý, ale ne příliš dramatický a navíc chyběl hrdina, kterému bych fandil a jehož osud by mě alespoň trochu zajímal. Tom v podání solidního G. Byrnea mi k srdci nepřirostl. Podrazák, co se kamarádíčkuje s policajty, sází, dluží prachy a nelze mu věřit... Takže spíše průměrné ***. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tahle věc je především brilantně vymyšlená a napsaná, pak také fantasticky natočená a zahraná, hudba je skvělá, kamera jakbysmet...počkat, co teda není na tomhle filmu pětihvězdičkového? O ničem nevím. No jo, do Big Lebowskiho točili kluci Coenovic jednu geniální pecku za druhou, ale od Bratříčka jim to nějak skřípe. Sice pořád s přehledem převyšují většinu ostatní hollywoodské produkce, ale my stále čekáme, zda se jim znovu podaří natočit něco tak mistrovského, jako je Millerova křižovatka. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Výborný film bratří Coenů, o kterém, přiznám se, jsem vůbec nevěděl. Jsou tu prvky jejich tvorby - ne zcela kladné charaktery, černý humor a propracovaný příběh. V Millerově křižovatce bych řekl, že scénář patří k tomu nejlepšímu od nich. Skládají tu poctu gangsterkám a filmu noir, povedlo se jim zachytit atmosféru. Ale možná, že ten příběh je překombinovaný až příliš. Nicméně herci byli výborní, zejména Turturo s Finneym, Byrne byl velmi dobrý a asi přesně vystihl hrdinu klasických filmů noir. Měl tu i svou femme fatale, které role sedla. Film se pak hodně povedl, škoda, že není tak známý, jako ostatní Coenovic díla. 80% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tenhle gangsterský film bratrů Coenových má skvělou atmosféru, ale byly bohužel chvíle, kdy se až moc mluvilo a to se dostavovala nepříjemná nuda. Ale když to vezmu jako celek, byl to docela dobrý filmový zážitek. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vynikající Gabriel Byrne v atmosférické gangsterce od Coenů, nadání irského herce nejvíce vyniká při manipulativních hrátkách, kdy nenápadně posouvá důležité figurky na šachovnici. Dobře napsaná a ještě lépe zrežírovaná gangsterka, scény v lese se jen těžko dají zapomenout, ale na čistých pět to za mě nebylo. Mohlo to být svižnější a největší výtku za sebe vidím v obsazení Marcii Gay Harden. Je to podobné jako v jiném mafiánském filmu Tenkrát v Americe. Prostě když se do role „femme fatale“ obsadí nijak zvlášť pěkná ženská (absolutně se míjí s mým vkusem), je to podle mě docela zásadní problém. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Teda...už dlouho mi zápletka nedala tak zabrat. Člověk se musí na zvraty v ději a vykalkulované činy hl. hrdiny sakra soustředit, aby neztratil niť. Jde o stylový film, vypiplaný v detailech, atmosféře, dialozích...skvěle zahraný (Polito!!!) a s (aspoň pro mne) dobrou pointou. Je zde také luxusní scéna, kterou bych bez váhání zařadil do zlatého fodnu mafiánské kinematografie:-) - Albert Finney za zvuků irské písně "Oh Danny Boy" čelí zabijákům. které na něj pošle italská konkurence. Pokud milujete mafiánský žánr, jen kvůli této scéně se Vám vyplatí na film kouknout! ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nebýt bratrů Coenů (a jim několika málo podobným),už bych ani pro záplavu všech těch Ordinací v úplně růžových zahradách,Prci prci prci prcimprcampr prci prcičkách a Vopravdu vopravdovejch blondýnách,nevěděl jaký to je,když je parádní gangstrerka trošku říznuta noirem.(aneb ať žije Hammett a jeho Skleněný klíč,a drsná škola -samozřejmě) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Oproti velkym tvrdckym gangsterkam a la Scorseseho Mafiani, pripadne The Godfather F. Ford Coppolu je tato gangsterka vyrazne podpriemerna. Nudy je tuna dostatok, pribeh divaka nestrhne a nijako to nezachrania ani herci ako Gabriel byrne /End of days, Enemy of the State/, vyborna Marcia Gay Harden /Meet Joe Black/ a ani John Turturo /Do the Right Thing/. Tematika prohibicie v USA je sice zaujimava, ale pomaly az samoucelna. Pre mna len dalsia retronuda. 30 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

hodně ukecaná gangsterka,kde se víc mluví než střílí.Sázka hlavně na atmosféru,dialogy a výborné herce tady vyšla a ty dvě hodinky utečou jako voda.Pořád jsou Coenovky které mám radši,ale tohle je určitě nadprůměr jejich tvorby...80% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný a zahraný kousek, bohužel už ne tak skvěle zrežírovaný. Prvních 45 minut se táhne jak smrad, tudíž to dost ubírá na zajímavosti a naléhavosti hry hlavního hrdiny, kde vyjebává se vším a se všemi, a ještě z toho vždy vyjde on jako ten živý. Každopádně za dvojí skouknutí to stojí. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Úžasně stylová a atmosférické gangsterka, která je sice uvnitř chladná a odtažitá, ale rozhodně za to stojí ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama