Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rambův bývalý velitel z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman, vede misi na pomoc mudžahedínským vzbouřencům v Afghánistánu, kteří bojují proti sovětské invazi do Afghánistánu. Je tam ale zajat, uvězněn a krutě mučen ruským plukovníkem Zajcenem. Ze zajetí by ho mohl dostat jediný muž – a tím je právě Rambo… Seržant americké armády John J. Rambo se po prožitých dobrodružstvích ve vietnamské válce uchyluje do ústraní thajského kláštera. Věnuje se meditacím a jen občas si odskočí do boxerského ringu. Tam ho vyhledá jeho bývalý velící důstojník z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman. Přemlouvá jej k účasti na válečné misi, která má za cíl dopravit americké rakety Stinger statečným mudžáhedínům v Sověty okupovaném Afghánistánu. Rambo odmítá, nechce již bojovat... Po čase jej navštíví důstojník Griggs a sděluje mu, že plukovník Trautman byl při akci zajat Sověty a je držen v pevnosti poblíž pákistánských hranic jako rukojmí. To Ramba přesvědčí a vydává se na záchranu svého druha. V pákistánském Pešáváru se vyzbrojí municí a zkontaktuje se s mudžahedíny vedenými Masoudem. Na sovětské základně je Samuel Trautman podrobován krutému mučení brutálním sovětským plukovníkem Zaysenem, aby vyzradil místo dodání raket. Rambo se sbližuje s mudžahedíny a obdivuje jejich statečný boj proti okupantům. Když Zaysen nechá z vrtulníků zmasakrovat vesnici, vrhá se Rambo do boje s plným nasazením a pevným přesvědčením o spravedlivosti svého boje... Ihned zlikviduje pomocí těžkého kulometu jeden z útočících vrtulníků a ještě té noci se obtěžkán municí vydává v doprovodu Masouda a malého chlapce Hamida na záchrannou akci do pevnosti... (TV Prima)

(více)

Recenze (611)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sly stojí za protiletadlovým kulometem, mohutně napíná svojí muskulaturu, kterou si krátce předtím nahonil ve svém karavanu a kosí ruské bojové vrtulníky, přelétávající nad ním. Více si nevybavím. Ani není potřeba. Sylvestře, toho Ramba IV., toho snad ani ne. I když, mohla by to být prdel. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ale no tak, trochu vděku do toho hodnocení! Nebýt tohohle, nebyly by Žhavé Výstřely II skoro o ničem:) Je pravda, že od prvních dvou dílů jsme se přesunuli na žebříčku kvality ještě níž...nicméně v kontextu dlouhodobějšího pohledu na historii a různé cizozemské intervence v Afghánistánu (a jiných zemích nevyznávajících západní životní "filozofii") dostal třetí Rambo trochu jiný rozměr. Ohledně filmu samotného - zbéčkovatěli jsme až hanba, osamělý hrdina zachraňující svého mentora a "celý svět" před "těmi zlými Rusy" je tak, jak je tenhle spektákl pro dvanáctileté natočený, prvoplánový a prokouknutelný stejně tak jako těžce nereálný. PS: Do třetice muzicíruje Jerry Goldsmith, a ani tentokrát se nemá zač stydět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tady už dementnost příběhu překračuje všechny meze, ale pořád fajn akční odvar. 50% Zajímavé komentáře: Radek99, Legas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pohled na Afghánistán je prostě americký. Vem to čert. Důležitější je, že Rambo III oplývá mnohými akčními scénami, podle filmu o filmu také "snahou o realističnost", ale já to nevím, protože jsem prostě usínal. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tichý dozvuk Studené války a velmi svérázná antikomunistická agitka v rambovském podání. Režisér se scénáristou (nepočítejme Stalloneho) jasně naznačují, že svými výtvory patří pouze do průměrných poliček videopůjčoven, což jejich pozdější filmy potvrdily. Rambo III je pouhá kopie dvojky, se zbytečnou přehršlí scén, jež mají demytizovat akční ikonu jako chladného zabijáka a vykreslit jej jako obyčejného člověka se zájmem o druhé (peníze pro mnichy, oprava chrámu, rozhovory s Mudžahedány), což v kontrastu s monstrózní akcí, která se s realitou rozešla ve zlém už po druhém díle, působí notně komicky. Na znamení míru ale mezi divákem a filmem však nakonec bílým kapesníkem mává dáma jménem Nostalgie, což mě s hodnocením drží těsně pod metami nevyššími. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

John Rambo ztrestal tímhle filmem Afghanistán. Sestřelil co šlo, zrakvil na koho přišel, nechal odbouchnout půlku země...a to jenom proto, aby zachránil pár lidí. I tak to bylo super. Klasický akčňák, kde Sly zabíjí na potkání a tři čtvrtiny filmu chodí s odhalenou hrudí. Klasika. Nemůžu ale dát pět a to hlavně z toho důvodu, že jsem se prakticky celý film musel smát. To je tak, když dřív vidíte Žhavé výstřely, než Johna Ramba v Afghanistánu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Cesta do Afganistanu a boj Rusmi na hraniciach už nebol tým pravým čo by publikom chcelo vidieť, jednak už končila studená vojna a táto téma už bola dosť vyžmýchaná ale na šťastie film sa nestal prepadákom aj keď v samotnej Amerike nezožal taký úspech ako predchodca ale zvyšok sveta ešte stále bažil po silných, svalnatých hrdinoch a tak film bol zachránený. Dejovo je to už dosť priamočiare, nič nové nám neponúka, jedine akcia ako tak je pozerateľná aj keď je tu opäť súboj Rambo vs vrtuľník tak ako v dvojke. ║Rozpočet$63milionovTržby USA $53,715,611Tržby Celosvetovo $189,015,611 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už maličko Sly prokaučoval. V 88 pomáhá chudákům utlačovaným afgháncům, aby je po letech mohl Bush trochu pohladit svými bombami a říct nahlas, že Rambo nemluvil za celou americkou armádu. Akce už je trochu poslepovaná a Rambo působí už nepříjemnou verzí "já všechny porazím sám". Všeho moc škodí... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Další z těch naprosto zbytečných pokračování, které vaří jen z vody .... bez nápadu, béčko jedna báseň, prostě předzvěst toho kam se v devadesátých letech bude ubírat kariéra hlavního představitele ... do propadliště filmových dějin. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Rambo ... prevít jeden ... a já mu kdysi ve čtrnácti fandil:-) (Blbost a stupidita, jak už to tak bývá, často hraničí s genialitou, stejně jako tenhle propagandistický škvár často nechtěně hraničí s mýtem - když kupříkladu prostoduchý hlavní hrdina sestřelí lukem a šípem plně vyzbrojený bitevní vrtulník, připomene to (asi nechtěně) antickou báji o Davidu a Goliášovi...) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kvalita od prvního dílu klesá a klesá... Tentokrát dokonce tak moc, že s jedničkou je již zhola nemožné najít nějaké společné body. Rambovo třetí filmové dobrodružství není již zábavným béčkem jako dvojka, ale spíše komiksově nadsazené takřka směšné céčko jako vyšité. Hrdinný John Rambo si to tentokrát rozdá s Rusy v Afghánistánu a především se "konečně" utká s helikoptérou. Jakým způsobem? Tak to snad ani raději nechtějte vědět... I když vidět byste to chtít měli. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Škoda. Tenhle díl nemá s předchozími už skoro nic společného. Atmosféra se vytratila a místo toho tam Stallone rajtuje na koni se statečnými svatými afghánskými bojovníky LOL. Obměkčil mě ale fakt, že v závěrečné akční scéně postřílí Sly snad celou ruskou armádu. A navíc třeba "pěstní" bitka mezi nim a tlustym Rusákem je hodně dobrá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Another Time [3:58] ,2. Preparations [6:21] ,3. The Money [0:52] ,4. I'm Used to It [1:00] ,5. Pesha War [1:12] ,6. Afghanistan [2:38] ,7. Questions [3:37] ,8. The I'll Die [3:34] ,9. The Game [2:25] ,10. Flaming Village [4:07] ,11. The Aftermath [2:44] ,12. Night Entry [3:58] ,13. Under and Over [2:55] ,14. Night Fight [6:50] ,15. First Aid [2:46] ,16. The Long Climb [3:25] ,17. Going Down [1:52] ,18. The Cave [3:31] ,19. The Boot [1:53] ,20. You Did It John [1:08] ,21. The Showdown [1:26] ,22. Final Battle [4:50] ,23. I'll Stay [9:00], ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V rámci subžánru "přímočará akční krvavá flákota" jde nepochybně o skvost. Likvidace, ba overkilly nepřátel jsou uspokojivě krvavé, nerealisticky nápadité až pošahané (což se u "flákot" spíše cení). Konečně je jasné, že za všechno zlo světa mohou Rusové a že se mají zabít. Mydlí se ve dne v noci, venku, na základně i v jeskyních - prostředí je tedy variabilní. Navíc je Rambo exponován/představen jako mírumilovný samaritán, jenž nejde do Afghánistánu válčit, ale zachránit přítele - vtipné. V jeho podání by i operace Orlí spár vyšla. Přidaná hodnota potenciální guilty pleasure se násobí zkultovnělými hláškami o dobře bojujícím turistovi, modrém světle, potížemi s ignorováním bolesti, chybějícím slitování a Afgháncích, co se s ničím neserou. S vybranými nejlepšími momenty v celkové délce tak 30 minut... možná bych se i bavil. +++++ V amerických filmech již hrdinní mudžahedíni nejsou důstojným a spolehlivým spojencem. Jaká historická ironie. Díky tomu dnes působí Rambo III nejen nadutě macho-militaristicky, ale vůbec skrz nasrkz hloupě. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

To, co v mých očích dělalo Ramba dřív, se neztratilo ani tady a "ten, jehož válka už skončila" s pohledem postaršího baseta má pořád hodně co do sebe. Díky druhým Žhavým výstřelům se ale první půlhodina téměř nedá brát vážně, hlavně dialog "Povím ti příběh, Johne". Ani nejrozjívenější díl série ale nebere kouzlo vzpomínek příliš daleko. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kto si myslí, že je? Boh?!" - "Boh má zľutovanie." Bezmocné, matné a čudným spôsobom priemerné. Celý čas sa to rozbieha a potom prídu titulky. Po "serióznej" jednotke a hyperkomiksovej dvojke (so scenárom Jamesa Camerona), prichádza trojka a s ňou... veľká nuda. Hoci trojka mohla po megaúspechu dvojky "všetko", vôbec to nevyužíva a pôsobí dojmom, že sa nikomu zo zúčastnených, od režiséra cez hercov (bohužiaľ v čele so Slyom) prakticky vôbec nechcelo a napokon do toho naskočili azda len kvôli peniazom. Ak nerátame úvodnú bitku s domorodcom (sparodovanú v Žeravých výstreloch 2), zostane minimum scén, ktoré by voňali nezabudnuteľnosťou (zrážka tanku s helikoptérou). Všetko je ladené skôr do šedej farby rutiny, stereotypu, nenápadnosti. Akoby sa do toho nikomu moc nechcelo a podľa toho to aj vyzerá. Vrátane Stallonea, ktorého do trojky neprinútila vlastná chuť, ale skôr fanúšikovia, ktorí ho v iných rolách (teda ešte okrem Rockyho) neboli ochotní akceptovať. K tomu si pripočítajte podpriemerný scenár s nudným sovietskym nepriateľom (perfektne ovládajúcim angličtinu), už dosť otravným Richardom Crennom a nezaujímavým prostredím (kam sa to hrabe na pochmúrne lesy a vlhkú džungľu?). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Rambo III" zosobňuje labutí píseň osmdesátkového stylu akčňáků, kde gerojové čistě svou zabejčenou silou, nikoli fištrónem či taktikou napravovali křivdy světa ve vážně nabubřelých spektáklech. Při zevrubném pohledu na Stalloneho kariéru se ukazuje, že na rozdíl od svého hlavního konkurenta Arnolda neměl Sly moc cit pro trendy a dobové nálady. A tak ve stejném roce, kdy Arnold do kin v reflexi politiky glastnosti poslal "Rudé horko", které kombinovalo drsné macho thrillery s nahláškovaným nadhledem buddy bijáků, Stallone se pokoušel ždímat vyčpělé téma Studené války a burcovat povědomí o konfliktu, který nikoho v USA nezajímal. Na druhou stranu scénář "Ramba III" zjevně vnímá proměny žánru a tak vztah titulního hrdiny a plukovníka Trautmana obohacuje o nějaké to verbální špičkování - nepřítomné v dřívějších dílech a zjevně okopírované ze "Smrtonosné zbraně". Ale základ zůstává veskrze totožný jako v předchozím díle, jen ještě zduřelý více jak dvojnásobným rozpočtem. Stallone vlastně druhým a třetím filmem série předkládá ve svém pohledu univerzální recept na řešení jakéhokoliv válečného konfliktu, které z nějakého zřejmě fetišisticky umanutého důvodu zahrnuje luk s výbušnými šípy a likvidaci záporáka v helikoptéře. Pamatuju si, že v chlapeckém poblouznění, kdy jsem všechny osmdesátkové bijáky bral smrtelně vážně, mi "Rambo III" připadal nejúžasnější z celé trilogie, což zajisté souvisí s tím, že jsem se zde mohl projektovat do gerojova dospívajícího sidekicka. Dnes si pořád myslím, že se jedná o nejlepší díl série, byť tedy z čistě cringe hlediska. Ježišmarjá, vždyť tohle je dokonalost sama - od regulérně vymakaných akčních sekvencí, přes prosťáčkovský naivismus zdejší militaristické agitky, po hrdinu tak zasmušile existenciálního, až je se svou naondulovanou trvalou totálně ňufí. A k tomu samozřejmě scenáristické vrcholy jako dialog o modrém světle. Nelze než věřit zkazkám, že všichni kromě Stallona věděli, že točí srágoru, a tak k tomu i přistupovali. Byť je ale škoda, že původně angažovaný režisér Russell Mulcahy to dával příliš očividně najevo, takže byl odejit. Protože v režii tohoto zběsilého videoklipového formalisty, který natočil fenomenální 80s nezřízenosti "Kanec" a Highlander", by "Rambo III" byl ultimativním campem. _____ Ještě jen tak na okraj:  Hlavní překážku Stallonovy kariéry představovaly jeho herecké ambice a fakt, že se vždy bral příliš vážně. Vlastně až do poloviny osmdesátek, kdy se konečně smířil s image akčního hrdiny a současně jí bohužel také zcela propadl, se jeho filmografie vyznačuje pravidelným trendem, kdy po každém (v jádru překvapivém a outsiderském) hitu následuje několik zoufalých a kasovně tragických pokusů ukázat širší herecký rejstřík. Na druhou stranu právě díky nálepce talentovaného herce, kterou mu úspěšně přiřkl PR mýtus kolem prvního "Rockyho", platil Sly ještě značnou část osmdesátek za větší hvězdu než Arnold. Ten se teprve postupně díky videotrhu vypracovával z vod béček na vrchol Hollywoodu. Až v druhé polovině dekády, kdy se Sly zhlédnul v jednostranném soupeření s Arnoldem o to, kdo z nich bude mít větší bicák a méně podkožního tuku, se mu začali všichni otevřeně vysmívat, což dokládá nejen šňůra jeho každoročních nominací na Zlaté maliny. Novodobá vlna uznání Stallona, příznačně opět podpořená jeho návraty k rolím Rockyho Balboy a Johna Ramba, pak více než cokoli jiného dokládá selektivnost veřejné paměti i dobovou ovíněnost nostalgií. Inu, historii přepisují vítězové, a tím Stallone nakonec vždy nějak překvapivě byl - asi proto, že všichni chceme věřit mýtu o obyčejném nuzném chlápkovi, který to čistě svým úsilím dotáhne až na vrchol. Byť teda pořád i v tomhle zůstává lepším vzorem ten Arnold. () (méně) (více)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rychlá rozehra. Razantní rubačka. Rány rudnou. Rozhodnutí. Rozporcování ruských rypáků různými rážemi robustních rychlopalných rambozbraní. Rutina. Rázný rozpočet. Rambo rulez! 70% 63 miliónů dolarů(rozpočet)/189 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Reklama