Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rambův bývalý velitel z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman, vede misi na pomoc mudžahedínským vzbouřencům v Afghánistánu, kteří bojují proti sovětské invazi do Afghánistánu. Je tam ale zajat, uvězněn a krutě mučen ruským plukovníkem Zajcenem. Ze zajetí by ho mohl dostat jediný muž – a tím je právě Rambo… Seržant americké armády John J. Rambo se po prožitých dobrodružstvích ve vietnamské válce uchyluje do ústraní thajského kláštera. Věnuje se meditacím a jen občas si odskočí do boxerského ringu. Tam ho vyhledá jeho bývalý velící důstojník z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman. Přemlouvá jej k účasti na válečné misi, která má za cíl dopravit americké rakety Stinger statečným mudžáhedínům v Sověty okupovaném Afghánistánu. Rambo odmítá, nechce již bojovat... Po čase jej navštíví důstojník Griggs a sděluje mu, že plukovník Trautman byl při akci zajat Sověty a je držen v pevnosti poblíž pákistánských hranic jako rukojmí. To Ramba přesvědčí a vydává se na záchranu svého druha. V pákistánském Pešáváru se vyzbrojí municí a zkontaktuje se s mudžahedíny vedenými Masoudem. Na sovětské základně je Samuel Trautman podrobován krutému mučení brutálním sovětským plukovníkem Zaysenem, aby vyzradil místo dodání raket. Rambo se sbližuje s mudžahedíny a obdivuje jejich statečný boj proti okupantům. Když Zaysen nechá z vrtulníků zmasakrovat vesnici, vrhá se Rambo do boje s plným nasazením a pevným přesvědčením o spravedlivosti svého boje... Ihned zlikviduje pomocí těžkého kulometu jeden z útočících vrtulníků a ještě té noci se obtěžkán municí vydává v doprovodu Masouda a malého chlapce Hamida na záchrannou akci do pevnosti... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (44)

  • Natáčelo se od 30. srpna do 22. prosince 1987 v Izraeli, Kalifornii, Arizoně, Thajsku a v Pákistánu. (Varan)
  • Tank, který pod svou korbou veze Ramba (Sylvester Stallone) do pevnosti, je autentický ruský tank T-62. Tyto scény byly natáčeny v Izraeli, kde se tyto stroje daly pro natáčení vypůjčit. Naproti tomu v bitevní scéně na konci filmu byla použita replika ruského T-72. Ta byla postavena na podvozku amerického těžkého dopravního pásového vozidla M8A1 Tractor. (ajaxx)
  • Existuje alternativní konec filmu, v němž Rambo (Sylvester Stallone) zůstane s afgánskými povstalci, aby jim pomohl v jejich boji. (StevenW.)
  • Plukovník Trautman (Richard Crenna) nasedá na začátku filmu, do vozu německé značky Mercedes Benz 450 SEL, vyráběném v letech 1975-1981. (JARDAHONDA)
  • Afghánští povstalci ve filmu používají především český samopal vzor 58, který je na první pohled téměř nerozeznatelný od známější ruské předlohy AK-47 Kalašnikov. (Žralok)
  • Příběh se odehrává šest let po událostech z předchozího filmu Rambo II (1985). (Jizni Tlapa)
  • Natáčení probíhalo na třech kontinentech s tří set členným štábem a tisíci herci. Záběry představující afghánskou krajinu byly pořízeny během tříměsíčního natáčení v Izraeli u Mrtvého moře. Závěrečná scéna pak v arizonské poušti. (Jizni Tlapa)
  • Tvůrci nakoupili autentické oblečení pro film přímo na afghánské hranici, aby kostýmy byly co nejvěrohodnější. (Jizni Tlapa)
  • Sylvester Stallone (Rambo) prohlásil, že v tomto filmu byl ve své životní formě. Během natáčení úvodní scény zápasu s holemi vážil 80 kilogramů s 2,9 procenty tělesného tuku. (Jizni Tlapa)
  • Film se jmenuje Rambo III, přestože první díl s českým názvem Rambo: První krev (1982) v původním názvu jméno Rambo nemá a v angličtině se jmenuje First Blood. (dezert)
  • Rambo III se dočkal i komiksové adaptace, kterou vydalo v roce 1988 nakladatelství Blackthorne Publishing. Společnost Sega zase vydala v roce 1989 stejnojmennou videohru. (curfew77)
  • Film vydělal v USA necelých 54 milionů amerických dolarů. Jen samotné natáčení bylo přitom o 11 milionů dražší. Celosvětové tržby nicméně přesáhly 189 milionů amerických dolarů. (curfew77)
  • Film byl v době svého vzniku "věnován statečnému afghánskému lidu". (curfew77)
  • Stroje, které ve filmu představují ruské helikoptéry Mi-24 Hind-D, jsou ve skutečnosti modifikované dopravní vrtulníky SA 330 Puma francouzské firmy Aérospatiale. Originální leteckou výbavu v době vzniku filmu nebylo snadné získat, protože zmíněné helikoptéry létaly výhradně v zemích tehdejšího východního bloku. (curfew77)
  • Ačkoli se tvrdilo, že film byl v některých částech Velké Británie zakázán po vražedném řádění Michaela Ryana, který byl údajně inspirován filmy o Rambovi (Sylvester Stallone), není to pravda. Jde o městskou legendu, která vznikla poté, co byl první film Rambo: První krev (1982) stažen z britské televize. Média pouze spekulovala o přímé souvislosti. Rambo III byl ve Velké Británii promítán v lehce zkrácené, cenzurované verzi. V necenzurované verzi zde vyšel až na DVD. (HellFire)
  • Na post režiséra byl jako první dosazen Russell Mulcahy, ale kvůli tvůrčím neshodám z projektu odstoupil a nahradil ho Peter MacDonald, který byl režisérem druhého štábu u filmu Rambo II (1985). Z projektu odešli také tři kameramani. (HellFire)

Reklama

Reklama