Reklama

Reklama

Banda chuligánů v New Yorku zabije matku s malým dítětem. Zkorumpovaná policie však odsoudí vraha pouze k symbolickému trestu dvou let. Otec rodiny spolu se svými přáteli se rozhodne vzít zákon do vlastních rukou a pomstít smrt svých blízkých. (Hans.)

Recenze (35)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ani som sa nečudoval tomu chlapíkovi, že sa k tým pomstiteľom pridal. To s tým malým chlapcom bola naozaj silná scéna. Na jeho mieste by som urobil to isté. Veď predsa pokiaľ ti spravodlivosť na základe ústavy nezaručí štát, je potom sväté právo jednotlivca zjednať si ju sám. Dejová linka síce obsahuje trocha príbehovej, menej záživnej omáčky, no jej revenge časť bola na jednotku s hviezdičkou. Napínavé a strhujúce. Nadpriemer. 75/100 ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je sice pozdní, ale za mě jeden z nejlepších příspěvků do vigilante vlny, která se zdvihla s příchodem DEATH WISH. I tenhle film přesně kopíruje syžet vigilante / revenge filmů, jak ho známe: muž, který příjde hnátou (pochopitelně etnického, je rok 1983) gangu o vše, po původním znechucení nad samozvanou partičkou strážců pořádku, a po zjištění, že zákon není vždy na jeho straně, bere spravedlnost do vlastních rukou. Správná volba padla hlavně na obsazení hlavní role: usedlý Robert Forster postrádá mačistické rysy a lá Charles Bronson a je ve své roli maximálně uvěřitelný. Protipólem mu pak je Fred Williamson, absolutní kůler, který už je dávno přesvědčený o tom, že zákon je k ničemu a je připravený každý večer vyprášit kožich komukoliv. Příběhově je VIGILANTE hodně košatý, pozvolna pracuje s psychologií postav a budováním klimaxu, výhýbá se béčkovité zkratkovitosti, typické pro vigilantské filmy. Režisér William Lustig měl jednu chvíli našlápnuto k tomu, aby z něj byl druhý Carpenter. Má výrazné režijní vedení, perfektní smysl pro detail a solidní oko. Je škoda, že se svými filmy stál hodně na okraji béčkového spektra a přes svoji nekompromistnost a tvrdost stylu se nepříbližil šiřšímu publiku. Rád bych od něj viděl víc filmů ve stylu VIGILANTE, který je i přes svoji radikálnost jedním z nejpřistupnějších děl. Mimochodem skvělý casting topuje i slizský právník Joe Spinell a king všech béčkových skladatelů Jay Chattaway k filmu udělal jeden ze svých nejlepších soundtracků. Hodně doporučuju. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Co od tvůrců Maniaca a Maniac Copa čekat jiného, než svižnou a drsnou kriminálku, v níž se brutalitou rozhodně nešetří. Dětem se brokovnicí ustřelují hlavy, z policajtů se dělají krvavé cedníky a hezky to koupí i pár kozatých slepic. New York je tu vykreslen jako to největší doupě špíny, zla a korupce, v jehož ulicích řádí vraždící gangy, dealeři, feťáci a děvky. Radost pohledět, člověk by se tam v noci chtěl hnedka projít. A ačkoliv herecký pózy pánů Fostera a Williamsona jsou přinejmenším úsměvný (to se netýká Joea Spinella, ten chlap je ďábel), akci chtivým divákům bude tohle určitě stačit. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Málo známý "urban revenge" flick ve stylu zásadní klasiky Death Wish z roku 1974. Opět zde máme přepadení rodiny bandou grázlů, obyčejného tatíka, který zrovna není po ruce a zkorumpovaný soud. Tentokrát však hlavní hrdina nebere spravedlnost do rukou sám, ale má po ruce partičku hodně tvrdých přátel, kteří čistí ulice od lidského odpadu už nějaký ten pátek. Pomocná ruka s brokárnami se rozhodně hodí... Film je na svoji dobu docela odvážný v zobrazování násilí, jako prostřelení pětiletého kluka brokárnou skrze okno je fakt síla, podobně jako oddělání prostitutky magnumkou tak, že odletí 2m a zapíchne to až ve vaně ... Rudou barvou a kusy masa se fakt nešetří a na 80. rok je to docela překvapivé ... Děj je fajn, stopáž taky, jen herecké výkony jsou hrozné ... ale to "náročným" divákům dnes už nemusí vadit. Hodně mi to skvělou atmosférou připomínalo Warriors (1979), atmosféra města, postavy, kostýmy atd ... Hodně dobrý!! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vilda Lustig se s tím nikdy zrovna dvakrát nemazal. Jeho Maniak hovoří myslím za vše. Mstitelé jsou učesanějším filmem, po jehož shlédnutí by s chutí do Ameriky vyrazil jen naprostý šílenec. Závěrečnou automobilovou honičku beru jako vlastně takovou povinnost, když už se pohybujeme v akčním žánru. Nejvíce mě bral chlapácký projev Freda Williamsona. Ano, ten si později zahrál od Soumraku do úsvitu. 55% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • Pôvodne bol do úlohy Eddieho Marina obsadený herec Tony Musante. Keď ten z projektu vycúval, režisér Lustig si spomenul na Roberta Forstera a ponúkol mu túto rolu. (beso74)
  • Veľké množstvo automobilových naháňačiek bolo inšpirovaných scénami z filmu Francúzska spojka (1971). (beso74)

Reklama

Reklama