Reklama

Reklama

Banda chuligánů v New Yorku zabije matku s malým dítětem. Zkorumpovaná policie však odsoudí vraha pouze k symbolickému trestu dvou let. Otec rodiny spolu se svými přáteli se rozhodne vzít zákon do vlastních rukou a pomstít smrt svých blízkých. (Hans.)

Recenze (35)

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Kam může frustrace a touha po pomstě směřovat, již prozkoumal snímek Přání smrti (1974), ale režisér William Lustig a scénárista Richard Vetere toto téma aktualizují pro osmdesátá léta. Na rozdíl od snímku Přání smrti, který zdůrazňoval prvek autenticity, Mstitelé sází vše na strohou syrovost a nenáročnou zábavu. Lustig ve svých raných filmech uměl vždy dokonale vystihnout hutnou atmosféru tvořenou potemnělými uličkami, zlověstnými graffiti a špínou nočního velkoměsta. V tomto ohledu nejsou ani Mstitelé výjimkou. Jako bonus musím zmínit i syntezátory a metalovými riffy poháněný ústřední hudební motiv, za kterým stojí Jay Chattaway. Navzdory solidně ošetřené technické stránce se Mstitelé nebojí přiznat brakovou patinu. Příběhová linka je striktně přímočará a moment překvapení zajišťují pouze nečekané erupce násilí. Některé dialogy sice efektně míří rovnou na komoru, obzvláště v otázkách o spravedlnosti v rukou řadových občanů, ale jinak je scénář na několika místech docela děravý. To však k béčkové produkci 80' let, tak nějak patří. Mstitelé jsou svižnou, akčně pojatou jednohubkou, která pracuje s motivem pomsty a nabízí i několik nekompromisních výjevů. Nic víc ani míň. Více. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE VAŠÍ POVINNOSTÍ VZÍT PRÁVO DO SVÝCH ROKOU!"... /// Když občané usouděj, že cajti jsou k hovnu, maj prej možnost zalízt, nebo… TOHLE JE NAŠE VÁLKA! Ale umějí TO ve mně probudit! Hezky ve mně bublá touha po rozmrdání nejedný negroidní prdele. Děj je jednoduchej – důvěřivej Sťuárt musí poznat, že co si nezrobí sám…a léčej ho šokem… Filmařina je to taková, ehm… dneska už naivní. Se vším všudy – scénář, herci, hudba a hlavně ta akce. Ovšem všechno mi vynahradili EMOCE! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žiju pro pomstu! 2.) Žiju v Severních Čechách. 3.) Thx za titule ,,vegetol.mp“ a ,,helljahve“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní polozapomenutý americký "revenge" a zároveň jedno z nejlepších městských kriminálních dramat. Režisér Lustig překvapil už krvavým "Maniacem", o tři roky dříve, ale i v tomto docela odvážném filmu, mimochodem přesvědčivě realistickém, parádní je Lustigova přesvědčivá práce v podobě vylíčení New Yorku, a jeho předměstí jako hrozivých špinavých ghett, kde nebezpečí číhá za každým rohem, a nikdo nikomu nemůže důvěřovat, sám Lustig, vyrostl z Bronxu, tak to asi dost dobří ví. Ve filmu se nešetřilo krví, drsností, surovostí, všudypřítomnou brutalitou a grafickým násilím (masakr policistů v autě, hodně překvapivá a extrémě mrazivá sekvence brokovnicí zastřeleného malého chlapce, střelba s brokovnic atd). Vše parádně autentické, násilí samo o sobě je neformální ale skutečně děsivé a následky skličující a traumatizující jako útoky sami. Škoda že Lustiga v podstatě už minula éra grindhouse filmů, mohl se stát jedním z její hlavních ikon. Film byl navíc opravdu skvěle obsazen (především mě zaujal vůdce skupiny vigilantes Fred "Hammer" Williamson v jedné ze svých nejlepších rolí, stárnoucí ex-špageťák Woody Strode jako vězeň také k nepřehlédnutí), žánrově tak trochu i blaxploitation, jinak čistě v duchu klasiky "Death wish" a '70 revenge Itálii .Jinak ale typická 80 léta po všech stránkách a ve všech směrech. Není nad vlastní spravedlnost, snímek vřele doporučuji ke zkouknutí především zkorumpované policii a soudcům! Škoda jen toho trochu náhlého konce ale jinak jde o super cool věcičku. A nedivím se Tarantinovi že jde o jeho oblíbený kousek, takových film není nikdy dost a fanda exploatace si zde přijde na své. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je sice pozdní, ale za mě jeden z nejlepších příspěvků do vigilante vlny, která se zdvihla s příchodem DEATH WISH. I tenhle film přesně kopíruje syžet vigilante / revenge filmů, jak ho známe: muž, který příjde hnátou (pochopitelně etnického, je rok 1983) gangu o vše, po původním znechucení nad samozvanou partičkou strážců pořádku, a po zjištění, že zákon není vždy na jeho straně, bere spravedlnost do vlastních rukou. Správná volba padla hlavně na obsazení hlavní role: usedlý Robert Forster postrádá mačistické rysy a lá Charles Bronson a je ve své roli maximálně uvěřitelný. Protipólem mu pak je Fred Williamson, absolutní kůler, který už je dávno přesvědčený o tom, že zákon je k ničemu a je připravený každý večer vyprášit kožich komukoliv. Příběhově je VIGILANTE hodně košatý, pozvolna pracuje s psychologií postav a budováním klimaxu, výhýbá se béčkovité zkratkovitosti, typické pro vigilantské filmy. Režisér William Lustig měl jednu chvíli našlápnuto k tomu, aby z něj byl druhý Carpenter. Má výrazné režijní vedení, perfektní smysl pro detail a solidní oko. Je škoda, že se svými filmy stál hodně na okraji béčkového spektra a přes svoji nekompromistnost a tvrdost stylu se nepříbližil šiřšímu publiku. Rád bych od něj viděl víc filmů ve stylu VIGILANTE, který je i přes svoji radikálnost jedním z nejpřistupnějších děl. Mimochodem skvělý casting topuje i slizský právník Joe Spinell a king všech béčkových skladatelů Jay Chattaway k filmu udělal jeden ze svých nejlepších soundtracků. Hodně doporučuju. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Málo známý "urban revenge" flick ve stylu zásadní klasiky Death Wish z roku 1974. Opět zde máme přepadení rodiny bandou grázlů, obyčejného tatíka, který zrovna není po ruce a zkorumpovaný soud. Tentokrát však hlavní hrdina nebere spravedlnost do rukou sám, ale má po ruce partičku hodně tvrdých přátel, kteří čistí ulice od lidského odpadu už nějaký ten pátek. Pomocná ruka s brokárnami se rozhodně hodí... Film je na svoji dobu docela odvážný v zobrazování násilí, jako prostřelení pětiletého kluka brokárnou skrze okno je fakt síla, podobně jako oddělání prostitutky magnumkou tak, že odletí 2m a zapíchne to až ve vaně ... Rudou barvou a kusy masa se fakt nešetří a na 80. rok je to docela překvapivé ... Děj je fajn, stopáž taky, jen herecké výkony jsou hrozné ... ale to "náročným" divákům dnes už nemusí vadit. Hodně mi to skvělou atmosférou připomínalo Warriors (1979), atmosféra města, postavy, kostýmy atd ... Hodně dobrý!! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Co od tvůrců Maniaca a Maniac Copa čekat jiného, než svižnou a drsnou kriminálku, v níž se brutalitou rozhodně nešetří. Dětem se brokovnicí ustřelují hlavy, z policajtů se dělají krvavé cedníky a hezky to koupí i pár kozatých slepic. New York je tu vykreslen jako to největší doupě špíny, zla a korupce, v jehož ulicích řádí vraždící gangy, dealeři, feťáci a děvky. Radost pohledět, člověk by se tam v noci chtěl hnedka projít. A ačkoliv herecký pózy pánů Fostera a Williamsona jsou přinejmenším úsměvný (to se netýká Joea Spinella, ten chlap je ďábel), akci chtivým divákům bude tohle určitě stačit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Opožděný a pro mě dost slabý příspěvek vlně vigilantských filmů vzedmuté v 70. letech. Krev tu sice vesele stříká, ale to je tak všechno. A to mám hodně rád Přání smrti. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vilda Lustig se s tím nikdy zrovna dvakrát nemazal. Jeho Maniak hovoří myslím za vše. Mstitelé jsou učesanějším filmem, po jehož shlédnutí by s chutí do Ameriky vyrazil jen naprostý šílenec. Závěrečnou automobilovou honičku beru jako vlastně takovou povinnost, když už se pohybujeme v akčním žánru. Nejvíce mě bral chlapácký projev Freda Williamsona. Ano, ten si později zahrál od Soumraku do úsvitu. 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ani som sa nečudoval tomu chlapíkovi, že sa k tým pomstiteľom pridal. To s tým malým chlapcom bola naozaj silná scéna. Na jeho mieste by som urobil to isté. Veď predsa pokiaľ ti spravodlivosť na základe ústavy nezaručí štát, je potom sväté právo jednotlivca zjednať si ju sám. Dejová linka síce obsahuje trocha príbehovej, menej záživnej omáčky, no jej revenge časť bola na jednotku s hviezdičkou. Napínavé a strhujúce. Nadpriemer. 75/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že mě film nějak nechytl a nedokázal to až do konce filmu. Převážnou část stopáže jsem se nudil. Samozřejmě, že to má pár solidních scén, ale jako celek mi to fakt nesedlo. Popravdě jsem čekal trošku víc akce. Napětí je téměř nulový a výkon většiny herců téměř amatérský. Chápu, že si to našlo svý příznivce, ale za mě zklamání. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To slovo "brak", je tu dôležité. V niektorých ohľadoch skvelá kriminálka, herecký výkon Forstera vynikajúci. Ale tvorcom ide viac o násilie, o pomstu, exploitovanie... Taký Fred Williamson ako najväčší drsňák je tu čisto komický. A preto ich nejde brať vážne, len užívať si pravidlá žánrov zmiešané dohromady. A preto má Vigilante tak rád Quentin T. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který je zde zbytečně nadhodnocený. Zas taková pecka to není. Tvůrcům se sice podařilo natočit několik tvrdších scén, které na oko zavánění brutalitou (úvodní přepadení ve výtahu, vražda v pokoji, střelba na policejní vůz), ale spíše zde pracují jen s náznaky. Na opravdový revange si musíme počkat do závěrečných cca 20 minut. Zbytek je jen takový „light“ souboj samozvaných strážců pořádku, kteří tu unesou a zmlátí násilníky, jindy dají přes hubu dealerům drog. Pěstní souboje ve většině případů vypadali spíš jak ochotnické představení a nic na tom nezměnilo ani to, že se zde objevilo několik známých tváří. Fred Williamson se mi líbil asi ze všech nejvíc (jeho výkon). A malá poznámka pro některé uživatelé viz Martin741 – kámo občas by bylo dobré se na ty filmy skutečně podívat a ne jen hodnotit ve velkém házet hvězdy k filmům, které jsi v životě neviděl a ještě si z ostatních komentářů jiných uživatelů vycucat co se ti zrovna líbí a splácat z toho svůj vlastní. Ten film nemá s hororem absolutně nic společného, žádná hororová scéna tu není, nikde ani není tento film vedený jako horor. Ona to je skutečně jen kriminálka/akční drama. Obyčejný průměr nic víc. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

U tohto zástupcu subžánru vigilante movies, preferovaného najmä v 70. a 80. mám tak trochu problém s tým, že je tu všetko striktne čierne alebo biele. Klaďasi sú správni chlapi, s ktorými život nejednal v rukavičkách a divák im ich právo na pomstu okamžite odobrí, kým záporáci, ku ktorým sa počíta aj skorumpovaná justícia a nefunkčná polícia sú skrz-naskrz skazení darebáci, páchajúci brutálne násilie na deťoch, ženách či starých ľuďoch v podstate len tak z kratochvíľe. Takéto priepastné zaškatuľkovanie oboch strán mi miestami pripomenulo až nadsadené fláky štúdia Troma a dianie v ich fiktívnom meste Tromaville, v ktorom boli slušní občania dennodenne terčom bezmedzného teroru zo strany zločineckých gangov. Isté výhrady mám aj k laxnej choreografii bojových scén. Tlmené údery sú najviac očividné počas scén, v ktorých pomstitelia trestajú grázlov či počas hromadnej bitky vo väzenskej sprchárni a nie sú v súlade s takto vážne sa tváriacim filmom. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Námet, ktorý zaujme vždy a ktorý stále nastoľuje rovnaké otázky. Môže človek vziať právo do vlastných rúk? Podľa histórie vyriešenia všemožných prípadov, sa táto možnosť javí ako logická. Niet sa preto čo čudovať. Tento ťažký ( nie však ťažkopádny ) žánrový príspevok neprináša nič nové, ale diváka bažiaceho po troche tej ,,justice´´, bude mať zadosťučinenie. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dvě stránky hrají velkou roli při sledování tohoto flicku. Za prvé : hudba Jaye Chattawaye, který používá některé motivy z předchozího Maniaca (rozhodně to není na škodu) a jeho celková práce se synťáčky v parádním ozvučení. A za druhé : kamera, která bloudí špinavými ulicemi New Yorku a její vizuální krása. Vše ostatní by mohlo být podřadné, ale v tomto případě funguje vše výborně. Banda grázlů zabije dítě jednomu chlápkovi a jeho žena skončí pořezaná ve špitále, u zkorumpovaného soudu pachatel vyvázne dva roky podmíněně a ve vězení za napadení soudce na měsíc skončí sám otec zavražděného dítěte, a tak po propuštění chce vypátrat gangstery sám s pomocí svých přátel na vlastní pěst. V mini roličce bezpáteřního obhájce potěší každého hororáře "maniac" Joe Spinell. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Mraky lidí si myslí, že točit brakové filmy může každý debil. Opak je ale pravdou. Aby vzniklo dobré béčko, musí ho dělat někdo, kdo má talent. A Mstitelé jsou toho důkazem. Málokdo umí natočit New York tak hnusně jako Lustig. A málokdo z režisérů béčkových thrillerů má tak důrazný režijní styl jako Lustig. New York byl v 70. letech a na počátku 80. let opravdu odpudivé místo a tenhle film to poměrně dobře zachycuje. Když se k tomu připočte skvělá hudba, pěkná širokoúhlá kamera a solidní herci, nemůže být fanoušek podobných filmů zklamaný. Obsazení se celkově hodně povedlo. Forster je jako obyčejný týpek naprosto uvěřitelnej a Williamson neuvěřitelnej bad ass negr. Proč z toho člověka neni druhej Denzel, je mi záhadou. Charisma a vzhled na to má. A pak se ještě sluší zmínit Lustigův oblíbenec Joe Spinell jako skvěle slizkej a hamižnej právník. Mstitelé jsou prostě i po letech švanda. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu v popisku není zas až tak přesný, zkorumpovaný je soudce a poldové se naopak snaží - leč zbytečně. Naopak otec rodiny se s bandou přátel spojí jen asi na 3 minuty filmu a jinak jede sám na sebe (což se stane víceméně shodou náhod). A teď k filmu - Eddie (Forster) je celou dobu divnej patron, kterej si sice hraje na drsňáka ala Clint Eastwood, ale tak nějak divně. Banda Vigilantes s Williamsonem v čele je super, Williamson sice chvílema vypadá jak Terminátor, ale pořád uvěřitelně :) Zápletka s fetem na ulicích mi tam připadá úplně zbytečná, spíš jako výplň času zatímco je Eddie ve vězení a gang portorikánců je správně drsnej - čubka jejich šéfa byla ale kus a oceňuju, že jsme viděli zadeček a prsíčka (mňam). Přestřelky chvílema působily, jako by měl každej minimálně magnum, ale nechat zabít malý dítě headshotem s docela drsným splashem muselo být už v tý době dost šokující. Dávám tak čtyři a půl hvězdy, chybí mi tam trochu sympatie s Forsterem a celkově nějaký vztahy mezi postavama. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Málo známy,ale výborný film.Dokonca lepší ako známejšia trilógia "Maniac cop",ktorú tiež režíroval "William Lustig".Film sa dosť hodne podobá na oveľa známejší film s Charlesom Bronsonom "Death wish",ale tento je hodne tvrdší.Dej je síce veľmi prostoduchý a dosť predvídateľný,ale nijako to nevadí.Dokonca sa trochu podobá aj na talianske kriminálky tvrdšieho rangu,aké sa natáčali v Taliansku začiatkom 70.rokov.Je tam aj vražda malého chlapca brokovnicou,čo nie je tiež bežné.Drsný,surový ale realistický film o chlapovi a jeho kamarátoch,ktorý zobrali spravodlivosť do vlastných rúk,pretože súdy sú skorumpované a polícia tiež.Pomsta bude krutá a pomste neujde ani samotný skorumpovaný sudca.Tento film patrí aj medzi obľúbené filmy "Quentina Tarantina"! ()

Reklama

Reklama