Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

To bylo krásný. I přes těch několik drsnějších scén neuvěřitelně laskavý filmeček, ve kterém vidíte krávu na střeše, zúčastníte se sjezdu Ku Klux Klanu a zamilujete se do Bluegrassu a Gospelů. Neuvěřitelně silný a výtvaně úchvatný film s výborným Clooneym, Turturrem, Blake Nelsonem i všemi ostatními. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oddychovka se skvělou ústřední trojicí a pěknými country písněmi. Během útěku našich hrdinů se setkáváme se spoustou netypických postav, jak je tomu u Coenovek zvykem. Chlápek co střílí krávy samopalem a John Goodman jsou naprosto úžasní. Bohužel se stále nemůže zbavit pocitu, že mě Coenovci docela zklamali a zatím je to asi to nejslabší co jsem od nich viděl....... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Coenovci určite nepatria medzi mojich obľúbených režisérov, takže som ušetrený sklamaných a zúfalých výkrikov ich fanúšikov, ktorým sa nepodarilo pochopiť, čo týmto filmom vlastne mysleli. Ja sa o to ani nesnažím. Viem, že nakrúcajú zvláštne filmy, z ktorých časť akceptujem, pretože oni určite nie sú babráci, len ich videnie sveta je často iné, než moje. Ale nakrúcajú aj pre mňa neakceptovateľné filmy a Braček k nim patrí. Nenudil som sa počas celého filmu, niekedy som sa dokonca aj pousmial, inokedy naštval, keď kvôli ich "umeleckým" predstavám zrazili autom kravu a celý zmiešaný pocit som zaokrúhlil na dve hviezdičky. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Bratry Coeny jsem měl vždycky rád (nevzhlížím-li k čistě komerčním projektům). Nejen za Zbytečnou krutost, která byla pro mě prvním seznámením s nimi. Od tohoto snímku jsem očekával především zábavu a volnou atmosféru - a dočkal se. Celou hlavní zápletku útěku, příp. hledání jisté/nejisté věci, střídá několik velice humorných scén (umění metalurgické, představení kapely Blátošlapové, vlajkonoši, biograf a další), muzikálová náplň, resp. nějaké ty lehce bizarní příhody a situace, o které není zrovna nouze. Co naplat: přes všechny nedostatky, kterými tenhle film disponuje, se na film příjemně dívá a nedá se říct, že by se člověk nudil. Proto odpovídajících 70% ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Z filmu od samotného počátku přímo dýchá úžasná pohoda, rozjetá scénou s chytáním vlaku, která se ale ve druhé půlce malinko vytratí. Herecký projev nejen George Clooneyho, ale celého Syslího bratrstva je doslova bombastický, řada scén se už měla stát kultovními. Coenovská absurdita má žně a je nastavena právě tak na optimální úroveň, aby zaskočila a neotrávila přílišnou vyumělkovaností. Dal bych maximální hodnocení, ale je mi líto vedlejší inkarnace Píta. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Gangster ve filmu (Michael Badalucco) je historická postava skutečného gangstera 30. let - M. Gillis, s horkou hlavou a se svrbícím prstem na kouhoutku, známý též pod jmény "Baby Face Nelson", George Nelson, "Big George" Nelson, Lester Giles, Alex Gillis, atd. Stejně jako jeho představitel ve filmu používal i on světoznámý gangsterský samopal Thomspon Model 1921 ráže .45 ACP s přezdívkou "Tommy Gun". Naprosto stejný samopal můžete vidět v rukou gangstera 30. let Michaela Sullivana (Tom Hanks) ve filmu Road to Perdition (2002). (c.tucker)
  • Přestože je snímek natočen na filmový materiál, jde o první hollywoodský film, který prošel kompletním digitálním color gradingem. Natáčelo se na 35mm filmovou surovinu, následně byl ale materiál digitálně naskenován, kde prošel barevnými korekcemi, a nakonec byl znovu nahrán na 35mm film a vyslán na filmových kotoučích do kin. Několik let na to se color grading stal ve filmovém světě naprostou samozřejmostí. (KlárkaS)
  • Název filmu je přímou aluzí ke klasice Prestona Sturgese Sullivanovy cesty (1941). Hlavní hrdina Sturgesova snímku, režisér John Sullivan, se vydává na road trip v převlečení za tuláka, aby poznal odvrácenou tvář Ameriky, protože touží natočit sociálně kritický film „Bratříčku, kde jsi?“. (Hwaelos)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama