Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dodge se stane kapitánem a má velet ponorce. Není to však vysněná atomová ponorka, ale rezavý dieselový stroj z roku 1958. Marně si stěžuje – a navíc se dozví, že má při cvičení imitovat ruského šílence, zaútočit na americkou jadernou flotilu a dobýt dva přístavy. Ani posádka na jeho Stingrayovi není nic moc – je složena z bizarních individuí – fanatického zástupce velitele Pascala, technik Lovacelli, přezdívaný Sonar, či nezvladatelný frajer Stepanak – a je v ní dokonce žena, poručice Emily Lakeová. Takové podmínky vyvolávají samozřejmě řadu kuriózních situací. Přesto se Dodgeovi nakonec podaří dát ponorku jakž takž do pořádku a pomocí různých improvizovaných triků obelstít i atomovou ponorku Orlando, jíž velí jeho bývalý nadřízený Knox. Pomalu se sžívá i s posádkou a nakonec ignoruje rozkaz – přeruší rádiové spojení a dopustí se tak de facto únosu vlastní ponorky. Pascal žádá kapitána, aby mu předal velení, před posádkou se však jen ztrapní. V převlečení za piráty jej ostatní náležitě potrestají. Admirál Graham se mezitím rozhodne počíhat si na Dodge u Norfolku, a velet jeho dopadení… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Ačkoliv byl režisérem tohoto filmu Hugh Wilson, tento film sklidil, již v době svého vydání, spíše negativní reakce kritiků a na populární filmové recenzní stránce Rotten Tomatoes (k datu 22. 5. 2021) skóre necelých 12 %. (TutanKrupan)
  • Filmová ponorka, jejíž jméno se reálné „sestře“ podobá – tedy USS Stingray (s označením SS-186, třídy Balao) – se šťastného osudu bohužel nedočkala. Byla spuštěna na vodu roku 1936 a hojně se účastnila hlídek v Indonésii, Pacifiku a u břehů Austrálie, až do jejího přeřazení do zálohy roku 1945. Mezi lety 1945 až 1946 byla vyřazena a následně začátkem dubna 1946 odeslána do šrotu. Tato ponorka drží rekord v počtu hlídek za období druhé světové války (celkem šestnáct) a obdržela dvanáct záslužných hvězd. (TutanKrupan)
  • Ponorka použitá ve filmu byla spuštěna na vodu dne 15. března 1943, za války prodělala několik hlídek v Pacifickém oceánu, načež byla několikrát poškozena (následně opravena) a koncem své životní cesty zamířila do Pearl Harboru. Od té doby sloužila v záloze. Mezi lety 1962 a 1971 sloužila jako záložní tréningová ponorka a byla následně vyřazena. Koncem roku 1975 byla přeměněna na muzeum. V březnu roku 1982 byla ponorka – tedy jako muzeum – otevřena veřejnosti. V roce 2016 byla ponorka pro veřejnost uzavřena, odtažena do suchého doku a po necelých dvou měsících byla opět otevřena pro veřejnost. Je otevřená dodnes a pravidelně se u ní konají tradiční oslavy. (TutanKrupan)
  • Ponorku USS Stingray si ve filmu zahrála USS Pampanito, půl století stará ponorka se však během natáčení nemohla pohybovat svou vlastní silou. V podvodních scénách ji proto zastoupil menší model. (Angie91)
  • Harry Dean Stanton, který zde hraje válečného veterána a vedoucího technika Howarda, sloužil během druhé světové války u námořnictva. (Angie91)
  • Kapitán Dodge se ohrazuje proti přítomnosti poručíka Lakeové na palubě a odvolává se na zákon amerického námořnictva, který zakazuje přítomost žen na ponorkách. V roce 1995 (rok před premiérou) se Solveig Kreyová stala historicky první důstojnicí na ponorce. (Angie91)
  • V snímke sa objavujú aj prvky paródie na známe filmy (napr. Hon na ponorku), ale autori kladú dôraz predovšetkým na uvoľnený humor a zábavu, ktorá sa do určitej miery spája aj so zosmiešňovaním mužov a žien vo vojenských uniformách. Zdrojom humoru sú hlavne jednotlivé typy a figúrky posádky. (ash99)

Reklama

Reklama