Reklama

Reklama

On byl drsný právě tak jako příroda kolem, ona křehká s netušenou vnitřní silou. Snímek Nevěsta pro Zandyho natočil v USA švédský režisér Jan Troell podle literární předlohy Lillian B. Rossové Cizinka. Zavede nás do krásné oblasti Big Sur na severu Kalifornie nedaleko pobřeží Tichého oceánu roku 1870. Zandy Allan, chovatel dobytka na divokém pobřeží severní Kalifornie, drsný jako příroda, která jej obklopuje, čeká v městečku na příjezd své nevěsty Hannah. Odpověděl na její inzerát s nabídkou sňatku a zaplatil jí cestu dlouhou dva tisíce mil. První setkání není ani pro jednoho příjemné. Útlá blondýnka, která v dopisech zatajila svůj věk, je podle Zandyho pro drsný život v horách příliš křehká. Muž se jí hned první večer proti její vůli zmocní. Ve štíhlé a něžné ženě však roste vzdor a netušená síla... Se smyslem pro detail a bez mnoha slov sleduje režisér postupně se měnící vztah obou protagonistů. V příběhu o prvním bouřlivém roce jednoho manželství na inzerát vytváří podrobnou studii dvou rozdílných osobností. Připomeňme jen hvězdné obsazení – ústřední dvojici ztvárňují Gene Hackman a Liv Ullmannová. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman jako neotesaný machistický farmář s minimálním vzděláním i zkušenostmi se ženami, který navíc i z pohledu tehdejší společnosti žije v zapadákově, kde lišky dávají dobrou noc, a Liv Ullmann jako chudá služka bez sebemenšího věna, která je ve věku, když už má nejvyšší čas založit rodinu. Ani jeden z nich si nemůže partnera příliš vybírat, zkrátka na sebe zbyli. Příběh se odehrává na nejzazším americkém západě, vlastně až u pobřeží Pacifiku, ale typické westernové prvky byste v něm hledali marně. Je to místy opravdu hořká studie konfliktního partnerského vztahu naprosto odlišných lidí, která je zbavená jakékoli romantiky. Ti dva spolu musí nějak vyjít, protože ostatní varianty jsou přece jen o něco horší. Líbí se mi střízlivost scénáře, který nepřipouští žádné kotrmelce a melodramatické zvraty. Účast velkých hereckých osobností povyšuje tohle historické drama na čtyřhvězdičkovou záležitost. Celkový dojem: 75 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Obhrloublý "vesnický" život na americkém Středozápadě spíše reálný, než-li klasicky podané "gun" westerny. Drama dvou lidí žijících dobrovolně spolu, však tolik odlišných.. PS: Člověk musí mít chuť na tento druh filmu.!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Předělat chlapa, který celý život tvrdě dře na svém ranči a nikdy nebyl ženatý, je pro ženu nesnadný úkol. Vytrpět si musí opravdu mnoho a naopak honák Zandy musí pochopit, co je pro jeho dobro nejlepší. Tento western je vcelku slušnou podívanou, kde stojí za zmínku herecké výkony ústřední dvojice a samotný děj. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát hraný příběh o tom, jak se sejdou dva naprosto rozdílní lidé a klopotně k sobě hledají cestu, až ji najdou. Filmu velmi pomáhá netypické obsazení hlavních rolí - Hackman a Ullmanová. Malinko mi vadila značná schématičnost obou osobností, nicméně je to moc příjemný film, rozhodně však ne western ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Presne takto si predstavujem bravúrne zvládnuté vykreslenie charakterov jednotlivých postáv a ich postupný rozvoj a zmenu. A to v závislosti jeden od druhého. Na druhú stranu treba ale uznať, že hlavná kostra dejovej linky nebola ktovieako pútavá, ani makové ani orechové ako sa vraví. Možno by sa tu hodilo aj viac konfliktných situácií, aby divák počas relatívne dlhších nezáživnejších pasáží nestrácal pozornosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skôr by som tento film označkoval ako historický a nie ako western. Kdeže saloony, prestrelky a drsňácke pózy. Iba tvrdosť a beznádej ubíjajúceho života v rozvíjajúcej sa Amerike a dokonale prepracované charaktery. Herecký koncert oboch hereckých legiend, ktoré dávajú do filmu celý svoj bezhraničný um. Nedocená dráma, ktorá by si zaslúžila oveľa väčší záujem verejnosti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zandy se, kruci, tak snaží! Ale nejde mu to, protože absolutně netuší, o čem to je. Ale snaží se fakt fest. Což je pro Hannah zdánlivě dobrá zpráva, ale ve výsledku: nic moc. Vzalas sis hovado - zkus ho předělat. ()

Dawe.zs 

všechny recenze uživatele

Je to obyčejný příběh o dvou naprosto cizích lidech, kteří se seznamují na inzerát a hledají společný cíl -rodinu,domov a děti. Pravda, Zandy je trochu drsnější než si nevěsta představovala :-),ale takový už je život. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Parádní výkon Hackmana, fakt. Western jenom asi místem a dobou děje, studie chlapský blbosti a ženský síly a naděje, že ty mužský si snad něco někdy uvědoměj (ehm, feminista nejsem). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kde je ta mez, nebo kde jsou ty meze, ke kterým může muž klesnout nebo stoupnout, chce-li ještě zůstat mužem, chce-li ještě hýčkat ideály, o kterých se domnívá, že k němu patří? Jo, to kdybychom věděli. Lákadel k jejich opomínání, zanedbávání a pomíjení je mnoho. Manželský život a touha po dětech (synech) je samozřejmě tím nejhybnějším. A tak nakonec záleží na ženě, co s tím udělá, co s tím hodlá udělat, a co je schopna pro to udělat. Pokud je jejím cílem "přestěhovat se do tepla paneláku" a tam oprašovat dekorativní předměty, pak moc šancí nemá. Zandy je člověk citlivý, spíš ješitný než vyloženě hrubý, má svůj "systém" a ten musí být (a nakonec je) zachován (za každou cenu). Když zjistí, že ostatní jeho "vlastnosti" jsou jen balastem, pak je vyhráno. Ale řekněte přece, místo kude táhne dobytek, není vhodné pro zelinářskou zahradu... "Zandyho problém", pardon "Zandyho nevěsta" rozhodně není zábavnou povídačkou ze západu, je to problém každého muže/ každé ženy; dříve vždy, teď často, možná občas, v budoucnu asi už ne - už dnes to řeší EU svými omezeními, příkazy a zákazy. Pozn.: Včera jsem byl ve městě a chtěl jsem si někde sednout, dát si panáka a vykouřit si doutník. To se mi za celé odpoledne nepodařilo. Připadal jsem si jako idiot. Jak by si připadal Zandy, jak by to řešil? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nevidim tento western az tak vysoko ako ostatni. Jednak v 60. rokoch doslo k westernovej inflacii, kedy sa tocila 100 -ka westernov rocne / a najotrepanejsim klise bola kradez koni, vacsinou len nudne zivacky/. Tuna drsny kovboj Gene Hackman sa pokusil zit so zenskou v podani Liv Ullmann, sak ved seks a manzelstvo musi byt len hetero. To tento film splna, akurat ako namet na western sa mi to video hodne vycpele a v 70. rokoch uz westerny vo velkom ustupovali, svoje najlepsie roky mali davno za sebou. Keby Hackman s Ullmann aspon zachranili stado krav pred zahubou, hned bych poskocil, takto je to len nudna westernova zivacka : 60 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Cosi jako "Zkrocení zlého muže" po americku ... ovšem oproštěné od humorných momentů, neboť život není peříčko - přičemž ON je ženské duše neznalý samotář, kterého nahrubo opracovalo drsné prostředí, v němž vyrostl. ONA je naproti tomu bytost napohled křehká, leč ve skutečnosti velice hrdá a takřka nezlomná. Přichází bez velkých očekávání ... snad jen s trochou iluzí, které jí zůstaly - a kterých se nehodlá jen tak vzdát. Věrná a oddaná ... vzpurná a zásadová ... skromná a praktická. Do pohody i nepohody ... pravá žena pro pravého muže. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vcelku komorná dráma z westernového prostredia, v ktorej dominuje zvláštny vzťah novomanželov "naslepo". Cesta k tomu druhému je ukrytá v ňom samom. Jednoduché pravdy prenesené do tvrdého a realisticky pôsobiaceho vizuálu. Troell nesklamal. Ústredná dvojica hercov to skvelo zvláda a dobre napísaný príbeh zasa zaujme napriek vlažnejšiemu tempu. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš drsná westernová dráha, Hackman bol skvelý, Ullmanová až seversky studená - chladná. Chcelo to viacej jemnosti a romantiky do rozvíjajúcich sa vzťahov a zmien povahy. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Americké westernové drama, komorní, více švédský (režie Jan Troell) než USA. Příběh podle novely a celkem i zajímavý, ale ne víc. Film je stylem opravdu blíže ke Švédsku než k Americe. 3/5 ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po mnoha letech znovu zopakoval tento film z mládí a zjistil jsem, že vůbec nezestárnul ani nevyprchal, což asi také svědčí o jeho kvalitách. Western to tedy není ani náhodou, spíše Zkrocení "zlé" ženy anebo Zkrocení zlého muže nikoliv podle Shakespeara ale podle "švédsko-amerického obrazu" Divokého Západu. Oba hlavní představitelé v podání Gene Hackmana a Liv Ullman podávají vynikající výkony. Není divu, film byl točen v dobách jejich největší slávy. Zajímavé je jak se geny i rodinné prostředí vědomě či podvědomě dědí na potomky (Zandyho tatínek). Abych nezapomněl samozřejmě se to může týkat i maminek (Teorie tygra) a neplatí to zdaleka jen ve filmu, ale i v reálném životě - vždyť naprostá většina hrdinů i antihrdinů má samozřejmě předobraz v reálném životě. To by se jinak scénáristi museli zbláznit a samozřejmě některé věci, vlastnosti i osudy ani náhodou nevymyslíš :-) Při sledování filmu se mi vybavil ještě jeden "majstrštyk" podobně tématicky zaměřený, který je ještě starší, ale zrovna tak (tedy jen podle mého názoru) vůbec nezestárnul ani neztratil svou působivost. Jedná se o film Zálesák s zrovnatak vynikajícími Oliverem Reedem a Ritou Tushingham. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

A do toho ta ženská.¬         Velmi dobrý, civilní western, prostý přikrášlování, prostý násilných postupů ve scénáři pouze pro zvýšení účinu. Příběh pojednává o době, kdy době pistolníků a Divokého západu pomalu, ale jistě odzvánělo; takže děj nerámují stílečky a rvačky, ale dny každodenní práce a sváteční zábavy rančerů.¬                 Lze litovati toho, že scénář a jeho vyvedení je až příliš prosťounké; vzpomněl jsem si v této souvislosti na jiný western, Jeremiah Johnson, v němž síly přírody a tužby a vůle lidí jsou podány ostřeji a s pohledem do větší hloubi: ten také je mi doporučiti tomu, komu se Nevěsta pro Zandyho zalíbila. ()

Reklama

Reklama