Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úzkoprsý nemecký obchodný magnát uniká z domácej základne v Anglicku, kde Scotland Yard vyšetruje jeho špinavé obchody. Jedinou nádejou je dostať sa do Mexika cez USA, a tak si počas cesty vymení identitu s cestujúcim vo vlaku. (Svadbos)

Recenze (6)

Topco 

všechny recenze uživatele

Moje obľúbené noirové námety (cesta vlakom, zmena identity) v britskom noiri o úteku (z Británie cez USA až) do Mexika. Výborný atmosferický rozbeh, slabšia prostredná tretina, smutný záver s nádychom neo-realizmu. Rod Steiger je ako slizký obchodník na úteku výborný, kamera má od začiatku do konca dobré rakurzy a hudba je emotívna. Film síce po príchode do Mexika stráca trošku na tempe aj atmosfére, ale inak nemám čo vytknúť. PS: mám slabosť na psíkov vo filme noir. Práca s fenkou Dolores nie je síce dokonalá, ale jej smutné oči sú nezabudnuteľné. Navyše ide o dôležitú postavu. Jej ťarbavosť a viditeľne pokročilý vek vynahradzuje lojálnosť. ()

bravo1 

všechny recenze uživatele

Herci dobří, režie dobrá, ale z mého pohledu povídka Grahama Greena ke konci poněkud pokulhávala, a tak nemohu jít s hodnocením výše. ()

Reklama

lukano 

všechny recenze uživatele

Německý obchodný magnát je na útěku z Anglie, kde ho Scotland Yard vyšetřuje kvůli špinavým obchodním praktikám. Jeho jedinou naději je, dostat se do Mexika přes USA, a tak si v průběhu cesty vymění identitu s jedním cestujícím ve vlaku. Netuší však, že onou osobou je aktuálně hledaný vrah. ()

Dr.Kongo

všechny recenze uživatele

Někdy v 70. letech film uvedla tehdejší ČST a pamatuji si, že film ve mně (v mých cca 15 letech) zanechal dost hluboký dojem. Určitě by si zasloužil opětovné uvedení. Povídka Grahama Greena, která posloužila jako námět, je součástí jeho povídkové sbírky Twenty-one stories (česky 1963 pod titulem Suterén, název povídky Přes most). Ve druhém českém vydání sbírky - mylně uvedeném jako první - z roku 1998 pod titulem Kosa na kámen má povídka název Druhý břeh. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak je možné, že za tuto roli nedostal Rod Steiger Oskara. Zahrál uprchlého magnáta v Mexiku tak brilantně, že se to dá směle srovnat s jeho rolemi v Zastavárníkovi nebo V žáru noci. Skvělý film, nemám slov! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film sa točil prevažne v Španielsku. (Svadbos)

Reklama

Reklama