Reklama

Reklama

Před soumrakem

  • USA Before Sunset (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 90. let se Jesse a Celine setkali ve vlaku z Budapešti do Vídně, kde společně prožili několik hodin, které zásadně poznamenaly jejich další život. Rozešli se slibem, že se znovu setkají ve Vídni po šesti měsících. Setkali se až o devět let později. Tentokrát v Paříži, kde spisovatel Jesse v knihkupectví Shakespeare & Company představuje svůj první román. Když postupně odpovídá na otázky týkající se jeho nové knihy, je čím dál víc evidentní, že jeho prvotina vypráví v pozměněné verzi o devět let staré vídeňské romanci. Uprostřed jedné z odpovědí pak Jesse uvidí, že v knihkupectví stojí Celine. Radostně i trochu s rozpaky se pozdraví. Oba cítí, že si toho musí spoustu říct, a vyrazí spolu na několikahodinovou procházku Paříží, která trvá až do chvíle, než Jesse musí na letiště stihnout letadlo do místa dalšího představování své nové knihy. (TV Nova)

(více)

Recenze (547)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Po deviatich rokoch sa dozvieme, ako dopadlo dohodnuté stretnutie na stanici vo Viedni. Každý z dvojice už má svoje viac-menej úspešne rozbehnuté životy, akoby sa mali viac o čom baviť, takže filozofické reči sú obmedzené len na úvodné stretnutie s fanúšikmi. Potom je dialóg už skvelý, svižný, dokonca aj akčný pri použití rôznych dopravných prostriedkov. Bavilo ma to viac, možno aj väčšou vyspelosťou hrdinov a ich názorov. Koniec je krásne otvorený, takže ako to dopadne s lietadlom, až nabudúce. –––– Vzpomínky jsou krásné, když se nemusíš zabývat minulostí. ()

Berenise 

všechny recenze uživatele

Voilá, príjemným prekvapením sa stalo aj pokračovanie Sunsetu .....a pokračovaní sa obvykle trochu obávam, pretože často prvému dielu nesiahajú ani po kolená. V tomto prípade, našťastie, obavy neboli na mieste. Hlavne koniec filmu a ako bonus moja milá, úžasná Nina Simone .... Naozaj krásne dvojdielko, úsvit aj súmrak. ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Nádherný film- úžasná atmosféra Paříže, láska a Nina Simone. Myslím si, že díky tomuto pokračování se Před úsvitem stává ještě dokonalejším, vlastně je hrozně těžké hodnotit tyto filmy zvlášť, dohromady totiž tvoří něco jako zázrak kinematografie. Těžko hlédat romantičtější film, kde by byla zřetelněji vyjádřena láska dvou lidí a to navíc bez jakýchkoliv doteků. Dokonalé. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemní herci, bezva dialogy, hezké prostředí, velmi hezký konec -> tady není co řešit. Dostalo mě to ještě víc než jednička ..... že ja si tyto filmy vůbec pouštím a nezůstanu u komanda :) Ještě se mi líbila proměna Ethana Hawka, který získal jednoznačně na charismatu od jedničky... ()

Lenulinka 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to mnohem více, než díl první. Z toho důvodu, že sama mám za sebou románek v cizí zemi a asi si nikdy nepřestanu říkat, jaké by to bylo, kdyby... ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Nočnú Viedeň vystriedal slnečný Paríž a Linkater opäť naservíroval skvelý romantický film. Bolo veľmi zaujímavé sledovať stretnutie po 10 rokoch a vzájomnú interakciu, ktorá ale už bola iná ako vo Viedni, keďže obe postavy sa za ten čas niekam posunuli a ich životná situácia bola úplne iná ako pred rokmi. Čo sa ale nezmenilo, bola príjemná atmosféra sprevádzajúca celý film a výborné dialógy medzi ústrednou dvojicou, ktoré sú opäť plné životných múdier a zaujímavých myšlienok. Neviem si moc dobre predstaviť vidieť to bez znalosti "jednotky" (v tomto prípade mi tento termín znie priam vulgárne). Určite by bolo zaujímavé sledovať to ako samostaný film a len hádať, čo sa mohlo v minulosti udiať, ale mám pocit, že Pred Súmrakom potrebuje kontext, aby si ho divák dokázal naplno užiť. Najhoršie na ňom je, že je až hriešne krátky a keď (aspoň pre mňa) veľmi náhle a nečakane skončil, tak som skoro kričal I want Moaaarr! Až neskôr som dokázal ten záver doceniť. Je fakt skvelý, a krajšiu bodku by som len ťažko hľadal. Ale ak sa náhodou Richard s Ethanom a Julie rozhodnú, že do toho pôjdu aj do tretice, čo je síce vrcholne nepravdepodobné, budem veľmi rád. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl poprvé bez kontextu prvního dílu a moc se mi nelíbil. Pak jsem se na něj podíval znovu až po zhlédnutí Před úsvitem a najednou to mělo úplně jiné souvislosti. Tenhle film totiž nemá moc smysl si pouštět bez prvního dílu. Pakliže první díl byl krásnou romantickou podívanou, sladkou, krásnou, zamilovanou, pak druhý díl sleduje stejné postavy po bezmála pěti letech od původního dílu a divák má možnost sledovat možná depresivní realitu života. Lidé možná fyzicky za těch téměř deset let neprodělají takové změny, jejich duše, myšlení a smysly jsou však zohýbané realitou běžného života. Ubylo naivity, něžností, romantiky a namísto toho se hlavní aktéři baví o nenaplněných snech, nepodařených vztazích a rutině života. Film je to skvělý a logicky navazující na předchozí díl, ale příběh a pointa naprosto ničí dojem prvního dílu. Pro ciniky tenhle film nic zvláštního nepřinese, pro ty ostatní, kteří přemýšlejí nad životem romantičtěji je to slušný zásah do srdce. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

"We all see the world through our own tiny keyhole." Už při této větě jsem věděla, že to bude fenomenální film ve své jednoduchosti a prostotě... Po jeho skončení jsem zůstala oněmělá, dívala se na obrazovku a... Asi jsem se dozvěděla i něco o sobě! ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

Výrazná zmena k lepšiemu a rozhodne to má za ,,vinu" fakt, že scénar spoludotvárali aj herci. Film je oveľa prirodzenejší a chémia ,,obyčajnosti" medzi obidvoma hrdinami uveriteľnejšia. Dospelá romanca pre dospelých a záver bol top, ako z francúzskeho filmu z 50tych rokov, proste epický :) ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Topka. Jde vidět, že vztahy jsou stejné napříč kontinenty. Dokonalá vztahová filosofie. Dokonalé vyvěrání zmařené lásky vztahu po x letech. Neukojené touhy. Pohádka jako od Woodyho. ()

Chise 

všechny recenze uživatele

Sympatická etuda pro dva herce v krásném prostředí...Julie Delpy je jedním slovem výborná a vítám taky otevřený konec, který může vést k dalším překvapivým zvratům :). ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film, který jsem viděla. Mám rozepsané hodnocení, ale stále to nevyjadřuje to, co jsem při sledování cítila. Zatím jen jeden postřeh - nikdy před tím mi film tak strašně rychle neutekl. Přidáno: Stejně to nedokážu napsat lépe, než bylo řečeno ve filmu, takže si vypůjčím pár myšlenek, které se mě dotkly nejvíc: „Lidé mají aférku nebo vztah, rozejdou se a zapomenou. Jakoby prostě změnili značku cereálií. Mám dojem, že jsem nikdy nedokázala zapomenout na kohokoliv s kým jsem byla, protože každý měl určité kvality… Každý vztah, který skončí mě trochu poškodí. Nikdy se z toho úplně nedostanu. Proto si dávám takový pozor, protože to moc bolí. … Jako ta má posedlost malými věcmi. Vidím v lidech malé detaily, které mnou hýbají a budu je pak vždy postrádat. Nelze nikoho nahradit, protože každý je stvořen z těch malých krásných detailů… Když jsi mladý, tak prostě věříš, že najdeš spoustu lidí, se kterými se spojíš. Později zjistíš, že se to stává jen zřídka…“ ()

Hortenzia 

všechny recenze uživatele

jednoduché a pritom krásne,jemné a milé...jasný dôkaz toho,že dobrý film nepotrebuje nič viac ako perfektný scenár a dvoch výborných hercov ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru lepší než díl první (Před úsvitem) Zde jsou rozebirany filosoficke a nabozenske otazky a romantika jde zpočátku ztranou. Dívají se na svět s odstupem a to mě přišlo skutečně zajímavé, že lidi se prakticky nemění. Příběh gradoval a antiromantická pasáž skončila, když oba představitelé zahodili přetvářku a řekli pravdu. Jak nemám rád romantické filmy, tak tato postupná gradace mě oslovila a 4* jsou zasloužené... ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Pokračování, které jsem si přál a přitom jsem netušil, o čem by mělo být a Linklater byl takový frajer, že mi vyhověl úplně ve všem. Jenom mi ze začátku trochu chyběla hudba,její skvělý výběr v jedničce mě dost namlsal. Paříž, dva herci a Linklater = funfující celek... 95% ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem poprvé před lety v kině, kde jsem se tomu pravda zas až tak nevěnovala – měla jsem tehdy svůj vlastní čas „před soumrakem“. Takže jsem to původně ohodnotila spíš na základě jedničky, která se mi líbila (nápadem i celkovým provedením). Teď jsem si náhodou (cestou autobusem) střihla Před soumrakem znovu a byla jsem dost nemile překvapena. To je ono? Tak to je bída…Myslela jsem, že je to víc duchaplnější. Slova, slova, slova… o ničem, mluví sice hezky a tak jak je to dneska in – ale povrchně a k vnitřkům se bojí dostat a když, hned se to bere jako slabost (joj, ono to bolí) a utíká se pryč. Snižuji hodnocení a víckrát už to zkoušet nebudu. ()

Frankie 

všechny recenze uživatele

Oslava civilnosti, bez vrcholů a pádů, jen tak si plynoucí do triumfálního konce, který v sobě skrývá znepokojující osten smutku ... Jak prohlásila má dobrá kamarádka, "toto je o level výš než předchozí díl" - a vskutku ano, Linkleter ukazuje ústřední dvojci život více bolestivý, beznadějný a pomíjivý než v jejich prvním, divokostí a jistou naivitou prosyceném setkání ve Vídni. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Tak, toto je viditeľný príklad toho, čo sa stane keď sa natočí voľné pokračovanie , resp. ,,dvojka,,(vo väčšine prípadov).Originalita snímku ostala v predchádzajúcom filme,iskra romantickej dvojky pomaly zhasínala a dej filmu sa zmenil v ukecané rande .Hlavná myšlienka ,nápad a línia ostala rovnaká, avšak z nej len útlejšie torzo. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama