Reklama

Reklama

Kjúkecuki Miju

(seriál)
  • Japonsko 吸血姫美夕 (více)
Japonsko, (1997–1998), 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Narumi Kakinóči (komiks), Tošiki Hirano (komiks)

Kamera:

Hisao Širai

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Miki Nagasawa, Šin'ičiró Miki, Akio Ócuka, Hidejuki Tanaka, Ken Narita, Kendži Nodžima, Kotono Micuiši, Nozomu Sasaki, Šigeru Čiba, Susumu Čiba, Tamio Óki (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Šílený hororový anime seriál. Hlavní hrdinkou je upíří dívka jménem Miyu, doprovázená vysokou a maskovanou postavou, démonem jménem Larva. Upíři jsou v tomto seriálu bytosti zasvěcené lovu Shinma, bytostí na půli cesty mezi démony a bohy. K tomuto účelu jim slouží znalost magie i jejich mocná těla nadaná silou a rychlostí nemrtvých. Miyu je poslední upírkou a proto tato zodpovědnost leží na jejích na první pohled křehkých ramenou. (ČSFD)

(více)

Recenze (5)

Ajantis 

všechny recenze uživatele

(Hodnoceno po zhlédnutí 15 epizod.) Miju stále plní úlohu Strážce, jenž chrání lidský svět před zlými démony Šinma, kteří narušují jeho řád. V každém díle se tak objeví jeden Šinma, jenž musí být zahnán zpět do Temnoty. Změnou je, že se vyprávění zaměřuje především na ony démony a jejich speciální schopnosti, jimiž velmi nápaditě škodí lidem, a ze samotné Miju a jejich dvou pomocníků se staly pouze nástroje, o nichž se toho mnoho nedozvíme. Společně s nimi prochází celým seriálem ještě tři její spolužačky (ano, Miju začala chodit do školy), zklamáním však je, že se vztahy mezi nimi žádným způsobem nevyvíjí. Chybí dějová linka, jež by jednotlivé epizody spojovala a ty tudíž stojí zcela samostatně (s vyjímkou jednoho dvojdílu). I ony samy mají poměrně pravidelnou strukturu – vždy se objeví jeden démon, nějakým způsobem polapí větší či menší množství smrtelníků a pak přijde Miju a vždy ve velmi podobné animaci za doprovodu stejné hudby jej odkáže tam, kam patří. Při pouze dvacetiminutové délce jednoho dílu není ani prostor pro pořádné rozvinutí hlavního tématu souvisejícího s tím konkrétném Šinmou, natož nějakých bočních dějových linií. Mnohem raději bych byl za méně delších dílů, které by nebyly dělány podle jedné šablony, ale pojil je funkční příběh a věnoval se též ústřední hrdince, jejíž zajímavá minulost i současnost činila z původního OVA tak zvláštní dílo. Další výrazný prvek – výtvarné zpracování – se nese v podobném duchu, stále má dvě rozdílné stránky, všední události jsou orientovány více realisticky a kvalitativně jde o průměr, zatímco chvíle, v nichž se projevuje nadpřirozeno, jsou kresleny krásnými psychedelickými barvami a výrazně hrají na efekt. Fordužel, jak se celý seriál stal o poznání více „normálním“, ta druhá se dostává ke slovu sporadicky a ještě přitom značně vykrádá svou starší sestřičku. I v práci kamery a použité hudbě je zřejmé, jak silně se autoři drželi už jednou odzkoušeného, namísto aby stvořili něco nového, podobně působivého. Aby nedošlo k mýlce, jednotlivé díly jsou poměrně kvalitní, každý je postaven na nějakém zajímavém námětu, ale opravdu mě bavily tak úvodní 4. Pak se začal dostavovat stereotyp a stesk po uceleném příběhu, což se s každým dílem jen zhoršovalo. Po 15. epizodě jsem definitivně došel k závěru, že další sledování už nemá smyslu. Slabé ***. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

dosť mi vadia statické obrazy a popis shinmu... podobá sa to potom na pokémonov a (nevhodne) to zľahčuje celú tému... (hodnotené po 18 dieloch) ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Na tuhle anime jsem byl velmi zvědav, bohužel mě o to víc zklamala. Jednotlivé díly mají stereotypní průběh a démoni jsou jednostranně zaměření (tak "trochu" ujetí). Víc jak 2 hvězdičky dát nemůžu. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Ehmm, človek by povedal, že desať rokov je dosť na vychytanie múch (prečo mám pocit, že sa opakujem ako pri lodosse?) a dotiahnutiu konceptu. Ale no nič, nestalo sa a pritom možností tu bolo. Narozdiel od OVAčiek, tu ako sprievodná postava pôsobí samotná Miju, čo dáva možnosť na rozvoj deja. Bohužiaľ si toto autori uvedomili až pri posledných dieloch a to bolo dosť neskoro. Inak sa seriál drží zásadnej schémy, čo ho robí nudným a jej nemennosť kazí aj občasné zaujímavé diely. //Spoiler: Máme tu zúfalca, ten prepadne šin'mu a následne buď umrie alebo je odkázaný k večnému šťastiu/zatrateniu. A takto pekne dokola a dokola až kým nezačne finálový dej//. No záver bol v celku vydarený, škoda, že sa to k nemu tak dlho tiahlo. Seriál pôsobil atmosférou pre mňa podobnou SMT, obzvlášť čo sa týkalo bojových sekvencií, azda dizajn šin'mu. Kedže som seriál plánoval viackrát zahodiť je jasné, že ani záver to nad 5 nevytiahne. ()

Reklama

Reklama