Reklama

Reklama

Tím hůř, když padnou

  • Česko Tím tvrdší je pád (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Humphrey Bogart ve svém posledním snímku ztělesnil postavu vysloužilého sportovního sloupkaře Eddieho Willise. Eddie nemůže sehnat práci a tak přijme nabídku boxerského manažera Nicka Benka, že se stane tiskovým mluvčím jihoamerického zápasníka Toro Morena. Eddiemu je jasné, že bude muset slevit ze svých zásad, protože Toro má sice obrovitou postavu, ale je prachmizerným boxerem a mediální humbuk, který má Willis vyvolat, je jen falešnou zástěrkou pro vydělávání na smluvených zápasech. Jak hluboko bude muset Eddie klesnout a jakou špínou se bude muset brodit, aby získal své peníze? (Hwaelos)

(více)

Recenze (31)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý pohled do zákulisí světa boxu, do špinavých her a intrik, které stojí za zrody hvězd i pády jiných boxerů. Exkurze do prostředí, kde nehraje roli život, ba dokonce ani zdraví sportovce, ale pouze peníze a těžba maxima z minima, dokud to jde. Humphrey Bogart v perfektní roli výborného filmu, který je s blížícím se koncem lepší a lepší. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Na melancholický The Set-Up to nemá, ale rozlúčka pre Bogarta to bola viac než len pekná. Druhá polovica, kedy sa vystavané línie a motívy začnú splietať a Bogart je za spravodlivého drsňáka (čo mu šlo vždy najlepšie) je vynikajúca. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Příběh není zrovna z mého soudku, protože se jedná o boxerské zápasy, a když se mi příliš nelíbil Zuřící býk, tak tohle sotva bude. Naštěstí se režisér držel stejnojmenné knihy Budda Schulberga a více než o box samotný šlo o vliv médií na lidské životy. V tehdejší době byli všichni pobouřeni nekalými praktikami v boxerském průmyslu a Mark Robson chtěl kousek pravdy ukázat na plátně. Rok před svou smrtí si Bogart vystřihl roli nepotřebného a stárnoucího novináře Eddiho Willise, kterého od živoření zachrání dávný kamarád Nick Benko (nastupující Rod Steiger). Nabídne mu funkci tiskového mluvčího jeho nového jihoamerického objevu. Má to háček....boxer Toro Moreno neumí vůbec boxovat a zápasy vyhrává tak, že Nick jeho soupeře podplatí. Bogart musí pomalu, ale jistě slevovat ze svých zásad férového novináře a propadá se stále hloub nejen v očích své manželky. Nicméně jak dokáží být jeho postavy padouchy s velkým P, tak sympaťáci se taky nikdy nezapřou. Bogartův poslední film nebyl jistě jeho nejlepším, cítila jsem velkou únavu, jak fyzickou, tak psychickou. Svůj vrchol si vybral o rok dříve. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Problém děl zabývajících se kritikou dobového společenského neduhu bývá, že po letech se ztrátou aktuálnosti často zůstane jen tezovitý děj, dialogy bez intenzity a černobílé postavy psané a střetávající se podle předem jasné šablony. The Harded They Fall je pak přímo ukázkový příklad. Vzhledem k diametrálně jiné situaci ohledně peněz ve sportu a mé neochotě si celý problém složitě přesouvat do jiné oblasti se z filmu vytratila potřebná naléhavost a zbyla jen šeď, kterou unylý Bogart a až přehnaně nešikovný, takřka na hraně karikatury se pohybující antiboxer nejsou schopni vyzvednout z nevýrazného průměru. Předvídatelnost veškerého dění pak jen podtrhne závěr, kdy už to celé zavání až vyloženou nasládlou pohádkovostí. Film tak možná kdysi pomáhal budovat schémata příznačná pro celý žánr, dnes však už představuje pouhý zastaralý relikt. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart skončil na vrcholu. Jeho poslední filmová role sice nepatří mezi ty nejikoničtější, ale rozhodně si zaslouží pozornost. Je vcelku symbolické, že završil svou kariéru takovouto rolí – Bogart v mnoha ohledech ztělesňuje archetyp svých klasických postav a dává tím sentimentální tečku za svou kariérou, která bohužel skončila dříve, než bychom si všichni přáli. Bogie byl srdcař a makal do posledního dechu, i s vědomím brzkého skonu dal svému herectví maximum a za to před ním navěky smekám. Boxerská dramata mám v oblibě, tohle však řeší spíš zákulisní machinace než úskalí zápasníků, i když i to je zde silně zastoupené v postavě Tora Morena. Jeho vztah se sportovním novinářem Eddiem Willisem, který se nejprve podílí na jeho vykořisťování, aby posléze svedl boj se svým svědomím a učinil zásadní rozhodnutí, které bude morálně správné, avšak k němu samému nepřívětivé, je stěžejním prvkem celého filmu. Závěrečná scéna je pak krásným epilogem skvostné kariéry jednoho z největších filmových velikánů všech dob. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart si zaslúžil opustiť filmovú dráhu lepším filmom, než bol tento. Nie je to však jeho vina. Podal spoľahlivý výkon a jediný, kto sa mu priblížil bol začínajúci Rod Steiger. Zniesol by som aj jednoduchý, priamočiary dej, ale obsadenie Maxa Baera bolo neodpustiteľnou chybou. Chápem, že dvojmetroví chlapi sú od prírody nemotorní, ale čo je veľa, to je veľa. Najmä vďaka nemu pokladám tento film za premárnenú príležitosť. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jasne, zreteľne tu ide o korupciu v boxe,kde naivný „talentovaný” juhoameričan Toro Moreno,ktorý by rád kúpil mame dom sa púšťa do boxerských zápasov cez dobre vymyslenú stratégiu manažéra Nicka Benka(Rod Steiger),ktorý potrebuje ešte obalamutiť tisk,tak ponúkne prácu bývalému novinárovi Eddiemu Willisovi(posledná,ale fantastická rola od Humphreyho Bogarta).Zápasy sú dopredu zorganizované tak,aby všetci súperi proti Morenovi boli knockoutovaní,a potom oni zhrabnú prachy...A talent si myslí,aký je borec,že ide hlava-nehlava až na vrchol,ale o chvíľu príde na to,že by rád cestoval domov!Totiž Moreno je totálny amatér,ktorý absolútne sa nevie biť,jeho údery okopíroval možno aj Bud Spencer? V popredí vedľa boxera je s ním na cestách Eddie,ktorý je zároveň jeho morálnou podporou,ktorému jedinému môže veriť a našťastie sa úsudok už nezmení.Nie je to jednoduché boxovanie,pokiaľ si dotyčný myslí niečo úplne iné,ako sa to má v skutočnosti.Moreno je návnada,ktorý má jediné šťastie,že mu všetci nehodia polená pod kolená... Bogarta považujem za výrazný charakter v jeho bohatej filmografii,kde nie je jediný,skutočne zlý film,tento z boxerskej brandže je ako pre neho stvorený,kde jeho postava musí konať aj proti ostatným,ktorí by ho radi položili na kolená,ale majú smolu,že má prax zo žurnalistiky,tak začne konať,tak ako by mal od začiatku,zo všetkého mu je na grcanie. Chválim vynikajúcu kameru,ktorá zavedie čierno-bielym objektívom do sfér korupcie,boxu,ktorá je intenzívne nepokojná. Humphrey Bogart je nižšieho vzrastu podobne ako Al Pacino,ale kto vyšší alebo nižší sa mu vyrovná? ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Podařilo se mi dostat do rukou, podle počtu hodnocení bych si dovolil říct, klenot. Vypráví o pisálkovi Eddiem (Humphrey Bogart), který už nějaký ten pátek nemůže zavadit o práci. Když se mu tedy naskytne od Nicka Benka nabídka, jež trochu hraničí se zákonem, aby skrz noviny proslavil jistého španělského hromotluka, zjistí, že vzhledem k jeho finanční situaci to není tak špatný nápad. Boxovat sice neumí, sotva se udrží na nohou, ale díky Eddieho žurnalistikckým znalostem se z něj stane mediální hvězda. Ale jak se brzy zjistí, tak všechno je o penězích a na povrch se....Nádherný film o tom, že stačí udělat reklamní kampaň a hvězdou se může stát opravdu kdokoli. Korupce, vzestupy a pád člověka ovládáného nenasytně a po penězích prahnoucím Nickem a Humphrey Bogart. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, na Bogarta si potrpím, i když v tomhle filmu o boxu a špinavých penězích už bylo vidět, jak špatně na tom je jeho zdraví. Robson odvedl dobrou práci. Stvořil (ne)příjemný film o sportu a vlivu médií, jehož téma je aktuální i dnes. Tím hůř, když padnou nemá takřka žádné z formálních atributů filmu noir, takže jeho zařazení do této kategorie je spíš pochybné. Nicméně filmové prostředky, které používá jsou v boxerských dramatech moderní dodnes (point of view aktéra v ringu...) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé sportovní drama s působivým nahlédnutím pod pokličku, jak se vaří a pečou intriky v boxerském světě i podsvětí.. Humphrey Bogart je pro mě osobně stále „nedefinovatelný“, má ohromné charisma, působí na mě velice dobře, přesto nedokážu napsat, že by se mi líbil, zvláštní úkaz.. Nicméně hlavní rozporuplná postava mi byla svým způsobem sympatická a moc jsem si přála, aby z toho nějak vybruslila.. Závěr mě potěšil.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Strhující noirové drama z prostředí zkorumpovaného světa nafixlovaných boxerských zápasů. Bogart ve své poslední roli září jako vždy. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný film o tom, kam až může zajít korupce ve sportu. Eddie (H.Bogart) v roli vyhaslého reportéra, který už ztratil veškerou svou hrdost na kterou byl celá ta dlouhá léta právem pyšný, se dobrovolně stává reportérem boxerské, právě začínající hvězdy/nehvězdy v pochybném spolku intrikánů neméně pochybných praktik. Eddiemu brzo dojde jak hluboko až klesl, ale jak už je jednou rozjetý vláček, těžko se z něj skáče ven. Mrazivé, drsné a podmanivé dílo, které patří mezi to nejlepší co bylo z prostředí boxerského ringu natočeno. Patřičnou zásluhu na tom má mimo H.Bogarta také R.Steiger v roli bezpáteřního gaunera. 90%. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem čekal na výkon H. Bogarta, který by mi odůvodnil jeho postavení hollywoodské herecké legendy. Viděl jsem s ním řadu filmů a ani v jednom mne nenadchnul. Až doteď. Společně s Rodem Steigrem podává mistrovský výkon v dramatu, které ukazuje nakolik je člověk kvůli penězům schopen a ochoten slevit ze svých zásad. Film je kritický k poměrům v profesionálním boxu a nebýt dosti naivního závěru a místy až příliš nereálných boxerským soubojů, dal bych 5 hvězdiček. Vidím to tak na 90%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Mark Robson /Zemetreseni/ natocil film o korupcii a nevyspytatelnosti v boxe, a teda v sportovom prostredi celkovo. Dnes  je totiz Roky Brambora, pardon Balboa uz notoricky znamy filmarskej verejnsoti.  Jo, viem, kto bol Hampry Bogart, a viem, o tom, ze by som mal mat uctu k starym klasikam a velikanom. Ved aj mam - teda najma k starym filmom, len film nepovazujem za Kalivie aky kult kinematografie, lebo Bogarta som nikdy nemusel /vlastne ho doteraz neznasam/. Vsimol som si vsak aj vyborneho Roda Steigera /In the Heat of the Night, Waterloo s Orsonom Wellesom/. Krasne su tuna vykreslene spinave praktiky skorumpovanych organizatorov boxerskych zapasov. Axte videli film Rocky 1 z roku 1976 so Sylvestrom Stallonem, mali by ste hned pozerat toto na otvorenie oci. Jo a viem aj o tom, ze toto bol posledny film Hampry Bogarta. 88 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Posledná rolá pre veľkého Humpryho Bogarta. Nie veľa mesiacov na to dodýchal. Ako derniéru si nevybral zlý film. Témou je profi box z trochu inej stránky, z pohľadu nenažraných manažérov, kde sa slová ako česť a férový prístup hľadajú ťažko. Trochu je to nadsadené, aby boli emócie pekne napnuté, ale zasa pekne ukázané, ako sa profi box robí - že ide občas de facto o hrané divadlo na spôsob amerického wrestlingu. Klamal by som, ak by som napísal, že Bogart zahral svoju rolu excelentné, skôr zahral presne to, čo väčšinou - tvrdých chlapíkov, ktorí si všetko vedia vybaviť svojou údernou hubou. Rola šitá presne na neho a spolu so Steigerom odviedol veľmi slušný štandart. Film má fajn tempo, aj keď by som privítal menšiu stopáž a občas menej kecov. ()

Reklama

Reklama