Reklama

Reklama

O Maryšce a vlčím hrádku

  • angličtina Maryshka and the Wolf's Castle (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
Československo, 1979, 15 min

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých temných lesů stál odpradávna tajemný hrádek, kterému lidé říkali Vlčí. Už dvanáct panen v něm zmizelo beze stopy. Třináctá měla být Maryška, chudobné děvče z hor. Stalo se, že Maryška v těch hlubokých temných lesích zabloudila a došla až Vlčímu hrádku. Tam byla podrobena kruté zkoušce nadpřirozených sil, které na zámku sídlily... Strašidelná loutková pohádka svou atmosférou a formou zpracování zaujme nejen děti, ale jistě i nejednoho dospělého diváka. (lola3121)

(více)

Recenze (45)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z klenotů českého animovaného filmů. V dětství pro mě opět jeden z dalších opravdu strašidelných a tajuplných zážitků (jak málo stačilo tvůrcům k tomu aby diváka téměř neodpoutali od židle), lví podíl natom samozřejmě měl nesmírně ponurý Sklenčkův hlas. Vlasta Pospíšilová se v tomto případě opravdu vyznamenala (byl to její první film, který sklidil mezinárodní uznání a věhlas, např. cena Jiřího Trnky 80') a tak trochu předznamenla i to čemu se bude věnovat nadále..."Naposledy se tě ptám, proč si odešla z mého hrádku, máš poslední příležitost, poslední příležitost"! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, ponurá, přitom velmi poetická a krásná pohádka. A ta vlčice. Překonávala Drákulu, baskervillského psa i proslulou dětskou noční můru Ančekubuhajnýho. Sice mám trochu problém se sliby, které zasáhnou i ostatní, ale v pohádce to tak zkrátka bývá a víme, že to dobře dopadne. Zmínku zaslouží rovněž jako vždy krásná hudba Luboše Fišera. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o strašidelné vlčici, která způsobila noční můry celé generaci dětí a možná ne jen jedné. Každý si vzpomene na Romula a Rema ... nebo naopak, každý si nad učebnicí dějepisu vzpomene na strašidelný Vlčí hrádek. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka připomene Lilii od B.Němcové, která však dopadla špatně, jelikož je více baladou. Útěk lesem se mění v horror a Maryška si vyzkouší, co prožila Sněhurka prchající od zlé královny. Zvládne třináctá panna to, co nezvládlo jiných dvanáct před ní? ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

O třinácté komnatě. "Třináctá ještě nic netušila. Byla to Maryška." Dokonalé v každé fázi, včetně celkového kontrastu Maryščiných bezelstných hlubin a princovy bezelstné povrchnosti. No ale zamiloval se on. Za zvláštní pozornost stojí také její umanutě "neprozrazující" "Dala jsem slib". Chybějí jen Romulus a Remus (ačkoli vlastně, kde byly ty děti celou tu dobu?). ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

V pátek dávají v Ponrepu v rámci cyklu Východoevropský horor pásmo Český animovaný horor. A jelikož jsem bohužel ve stejné době zaneprázdněn a nedostanu se tam, podíval jsem se na všechny krátké animáky (Svatební košile, Sestřeničky atd.) v jednom pásmu doma sám. Mimo jiné tam byla právě i Maryška a Vlčí hrádek. A šlo o nejslabší článek jinak vymakaných kraťasů. Je to přespříliš pohádkové, přespříliš málo zaměřeno na tajemno a přespříliš dětské. Já vím, že to je moje chyba, nikoli Maryšky, ale vzhledem k výše uvedenému nemohu jinak. A celá hrůzná socha vlčice jako kdyby z oka vypadla Kapitolské vlčici, chyběli jen Romulus a Remus. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Trnkovské loutky na mě vždycky působily hororově samy od sebe. Natož v téhle temné pohádce, kde se hlavní hrdinka musí potýkat s krutou zlatou vlčicí. Hlavně Maryščin útěk z hrádku má atmosféru plnou ponurého děsu. Jen ta vlčice snad mohla vypadat jinak než jako ta, co kojí Romula a Rema. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pokud něco Češi (Čechoslováci) někdy uměli něco točit pořádně, tak to byly pohádky a zvláště ty loutkové. I tato patří mezi opravdové klenoty naší distribuce. Až se stydím, když si uvědomím, že jsem na ní málem zapomněl. Nádherné loutky a pěkný příběh o mladé panně Maryšce potěší i po tolika ti letech. Strašidelná atmosféra je jen takový bonus stejně jako skvělý hudební doprovod. Maryška vskutku dokázala dodržet slovo, plodná byla taky a zaslouží si nadprůměrné hodnocení. Mohu jen doporučit. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Atmosférou tento kraťas určite boduje. Ale samotný príbeh mi nepripadá ako niečo, čo by som mal pokladať za strhujúci. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Když lidé v království slyšeli co se stalo, začali se bouřit. 'Upalte tu čarodějnici', žádali.“ Moc pěkná pohádka ze Studia Jiřího Trnky. A ta vlčice mi připadá nějaká povědomá, buď jsem ji viděl v této pohádce jako malý a zůstala mi v paměti, nebo je stejná zlatá vlčice použita ještě v jiné pohádce. Každopádně to určitě není pohádka pro úplně malé děti, nechcete-li jim způsobit doživotní trauma. K vidění zde. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Krásné loutky, zvládnutá výtvarná a animační zkratka, atmosféra, která by se dala nožem krájet. Jeden z vrcholů potrnkovského loutkového filmu, jenž ani trochu nezestárnul. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších hororových loutkových pohádek. Zastřený hlas Oty Sklenčky a podmanivá hudba Luboše Fišera dotváří dokonalou kulisu. ()

Reklama

Reklama