Reklama

Reklama

Nevinní se špinavýma rukama

  • Francie Les Innocents aux mains sales (více)

Obsahy(1)

Znuděná manželka bohatého Američana Julie Wormser (Romy Schneider) se seznámí se svým sousedem, mladým spisovatelem Jeffem (Paolo Giusti) a zanedlouho se stanou milenci. V jejich hlavách se rychle zrodí plán vraždy jejího nadbytečného, věčně opilého manžela Louise (Rod Steiger). Následující den se Julie probudí sama. Kam zmizel Jeff a kam Louisovo tělo? (ČSFD)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásná, ledově chladná Romy Schneider ve spletitém příběhu plném zvratů. Rochefort v jedné ze svých mála charakterních rolí mírně sklouzává do satirického pojetí obhájce madam Wormeserové. Závěr se mi zdál zbytečně překombinovaný, až jsem čekala, kdy přijde jednoaktovka Járy Cimrmana "Vítr z hor", celkem by se hodila. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle tip od Tarantina s Avarym se trefil do mého vkusu skoro naplno - komorní thriller plný zvratů s krásně chladnou Romy Schneider, skvělým Rodem Steigerem a Jeanem Rochefortem v malé roli právníka, který si film během pěti minut málem ukradne pro sebe. Ke konci už těch překvapení bylo možná trochu moc, ale jinak jde o velmi zábavný žánrový kousek. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Chabrola mám rád, ale když točil tenhle film, tak asi musel bejt zhulenej. Opravdu nechápu, proč se tady hlavní postavy předháněj v tom, kdo se bude chovat jako největší idiot ze všech. A nevim, jestli tu cenu pro největšího idiota by si zasloužila femme fatale, její milenec, její manžel, nebo dvojice detektivů, který mi navíc přišli jako dva teplouši. Paradoxně mi asi jako jedinej normální připadal advokát v podání Jeana Rocheforta, ze kterýho jsem měl ovšem dojem, že vůbec nepochopil, že nehraje v komedii. Přesto on jedinej do filmu přines aspoň trochu oživení. Bohužel se tam dohromady ukáže asi jenom na 10 minut. Ve zbytku filmu se dá akorát tak koukat na Romy Schneider, která byla opravdu hezká, ale její postava zralá na pár facek. A všechny ty šokující překvapení ve druhý polovině jsou naprosto nelogický a nedomyšlený. Nakonec film přes všechny ty dějový zvraty a překvapení doklopýtá do finále, kde se dozvíme, že Romy Schneider dostane 1,5 roku podmínku. Za co? Asi za to, že je blbá. Nevim, za co si film zasloužil takhle vysoký hodnocení. Podle mě Chabrol natočil mnohem lepší filmy, který tady jsou jenom "modrý". 40% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Manželka podvádza a spoluplánuje mord. Manžel chľastá ani dúha a klame. Milenec má nekalé úmysly a pripravuje vraždu. Policajné vyšetrovanie vyznieva sťaby sa zišli dvaja gurmáni a epikurejci. Ich pohodu a slastnenie by na základe majetku mala mať skôr buržoázia, promenádujúca sa vo výstavnej vile. No tá sa trápi a užíva si dvojica vyšetrovateľov. Bezstarostne hodujú, potmehúdsky sa usmievajú, usrkujú víno a popritom preberajú rôzne verzie prípadu. Psychodráma večnej falše. Falše aristokracie, intelektuálov (spisovateľ), právnikov i vegetujúcej polície. Milencov i manželov. Všetky podvody, zvraty a odhalenia sa znášajú na hlavu krásky. Ona sama však, snáď z dôvodu frustrácie a celkovej nespokojnosti, je hýbateľom celého prepletenca a sama sa do týchto patálií zaplieta a zúčastňuje sa ich. K šťastiu síce nevedú, ale polícia si pripíše plusové body. Výstižne to zhodnocuje postava Romy Schneiderovej (parafrázujem): "Keď som plánovala zločin, ostala som na slobode, keď som chcela milovať, budem súdená." Na čo jej policajt odpovie: "Nečudujte sa, zákony v tejto krajine sú pripravené v prospech mužov.". ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavě propletený thriller s rozšířeným klasickým námětem odstranění nepohodlného manžela. Pokud však o plánu dopředu sama oběť ví, vzniká tak prostor pro zajímavou hru postav a prověření jejich charaterů. Faktem je, že po prvním dějovém saltu jsem si přestal být jist, kdo s kým táhne a jakou hru právě hraje. Ženu plnou proměn bravurně vysekla Romy Schneider, zvlášť v závěru, který se zamotal o trochu více, než bylo vysloveně nutné. Trochu mi lezli na nervy vyšetřující policajti - jeden byl vysloveně natvrdlý a druhý na všechno přišel u stolu při večeři. Naštěstí pro diváka jejich nemohoucnost do děje příliš nezasáhla. Každopádně jde o nevšední detektivku, u které si do poslední minuty nemůžete být jisti, co ještě přijde. Samotný závěr odchodu do tmy je toho jednoznačným důkazem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Adaptace románu The Damned Innocents (1971) Richarda Neelyho. (NinadeL)

Reklama

Reklama