Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej tohto gangsterského filmu Francesca Rosiho začína v newyorskom prístave roku 1946. Tam sa práve naloďuje mafiánsky boss Lucky Luciano, ktorý bol po podmienečnom prepustení vyhostený zo spojených štátoch a navrátený do rodného Talianska. Jeho loď pristane na Sicílii, kde začína budovať svoje mafiánske impérium. Postupne aj vďaka armáde spojených štátov amerických jeho moc rastie a aj napriek veľkej snahe protidrogového úradu sa ho nedarí usvedčiť. (kebo)

(více)

Recenze (5)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

New York 1946: po pouze devíti z padesáti let trestu propuští americký soud nejmocnějšího z gangsterských bosů všech dob, Salvatora Lucanía (Gian Maria Volonte) alias Charlese 'Luckyho' a posílá ho zpět do jeho italské vlasti... Francesco Rosi si dal v tomto mafiánském portrétu nebývale záležet a tařka věrně vylíčil ilegální machinace, jež se tak často skrývají za počestnou rouškou politiky i obchodu. Kmotr po italsku. Více kritický a snad stoprocentně ze skutečných reálií vycházející. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Patrně nejslavnější a nejlepší známá autobiografie (s prvky dokumentu a politického filmu) velmi proslulého mafiána Charlese "Lucky" Luciana (pův. jménem Salvatora Lucania), po této stránce nemám opravdu mnoho výtek, film se věnoval sledu událostí krátce po válce, kdy v té době stále ještě seděl. Někdy začátkem roku 1946, poté co ho americké úřady po oboustranné benevolenci ze své země propustily (nakonec si tedy odseděl z původně 30-50 trestu za kuplířství pouhých 9 let), přišel Lucianův velký návrat, vrátil se do své vlasti, napřed do Lercary Friddi jižně od Palerma a poté do Neapole, kde ho táhl mohutný přístav, jenž skýtal naděje na nový obchod s narkotiky. To vše jsou známá historická fakta, to vše tu sedělo i co se týká jednotlivých postav (viz.třeba kmotr Vito Genovese, Mussoliniho přítel). První polovina filmu je zároveň i trochu matoucí, bez žádných spojitostí, co se týká různých časových období, jednotlivých míst a postav, člověk má problém se zorientovat, tedy pokud se zrovna nezajímá o problematiku mafie a biografie jejích hlavních osob. Film však mohl mít větší spád a více akce, veškerá akce v rychlém sledu událostí zde přišla v prvních cca 15 minutách a poté až do konce byl film po této stránce víceméně chromý, nikterak však nezajímavý. Gian Maria Volonté zahrál svou roli výtečně (dokonce tam snad byla i ta podoba), Rod Steiger zde má bohužel jen menší roli. Co mě na tomto gangsterském filmu ještě oslovilo, byla skutečně nádherná Piccioniho hudba doplněna o 50s americkou jazzovou klasiku. Dodatek: Lucky Luciano patřil mezi nejváženější kmotry a ve světě Cosy nostry je znám jako nejváženější boss všech bossů, i když dodnes kolem jeho osoby koluje mnoho nejasností. Nakonec tedy tohoto italského Kmotra, hodnotím jen průměrně, ale jinak doporučuji. Oba filmy, mají cosi společného, třeba co se týká postav Corleonů s vlastní Lucianovou biografií. Komentář zde jako druhý v pořadí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle mi moc nesedlo. Lucianova italská anabáze patří k těm nudnějším částem jeho života a takový je i celý film. Snaha co nejvěrněji vykreslit počínání gangsterů i úřadů sice vyšle a z tohoto pohledu je film srozumitelný, ale zároveň díky spíše procesnímu pojetí strašně suchopárný. A příliš mi nesedl ani Volonté v Luckyho roli. Je zvláštní, že nejmocnější boss v dějinách se zatím nějakého pořádného biografického bijáku či seriálu nedočkal, zatímco mnozí gangsteři, kteří jsou proti němu obyčejná béčka, se na plátnech či obrazovkách střídají jak na běžícím pásu. 35% ()

Reklama

Reklama