Reklama

Reklama

Ruce nad městem

  • Itálie Le mani sulla città (více)
Trailer

V poválečné Neapoli se členovi městské rady Nottolovi podaří využít politické moci k osobnímu obohacení a prosadit veřejnou stavební zakázku. Po zřícení budovy ale komunistický radní De Vita zahájí Nottolovo vyšetřování. Snímek režiséra Francesca Rosiho Ruce nad městem byl v roce 1963 oceněn Zlatým lvem na Filmovém festivalu v Benátkách. Jedno z nejzdařilejších politických dramat všech dob důkladně zkoumá korupci v poválečné Neapoli. Film, který začíná zřícením činžovního domu v dělnické čtvrti, se zaměřuje na následné vyšetřování toho, kdo je za tuto katastrofu zodpovědný. V samém středu stojí Edoardo Nottola (Rod Steiger), bohatý pozemkový developer a člen městské rady z vládnoucí strany, který je odhodlán udržet své osobní i profesní zájmy na výstavbě nového veřejného bydlení co nejúžeji propojené. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Tradiční, ovšem dnes už notně vyčpělé italské politické drama natočené nekompromisně černobíle, bez špetky nadhledu ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím tohoto filmu jsem si nedělal iluze o prorůstání politiky s byznysem, kdy často lidmi zvolení politici nehájí jejich zájmy, ale často zájmy developerů či jiných skupin. Druhou skupinou jsou sami developeři, kteří vstupují do politiky, aby mohli ještě více ovlivňovat rozhodování o výstavbě svých projektů. Francesco Rosi bez obalu ukázal toto svinstvo, včetně dalších zákulisních dohod, ale stále za libozvučných projevů, jak bude město rozkvétat a jak se všem lidem v něm bude lépe žít. Jenže jsou za tím stále jen prachy, které se čerpají z fondů a byty, které si běžní lidé dovolit nemohou. Je mi z filmu smutno, zvláště pak když je zřejmé, že tyto praktiky jsou u nás na běžném pořádku. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Di Venanzovy (a De Santisovy) nálety na neapolská sídliště spolu se strašidelnou hudbou právníka a jazzmana Piera Piccioniho pod úvodními titulky dokonale ilustrují dokonalý název tohoto společenskokritického/politického dramatu, dodnes strhujícího, v Českém ráji (rozumí se takřečených developerů) bohužel aktuálnějšího než v době svého vzniku. Výstavní kousek angažovaného umění. Trochu v něm postrádám city, i když chápu, že v nerovné šachové partii mezi politikou a mravností pro ně není místo. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Francesco Rosi získal na filmovém festivalu v Benátkách Zlatého lva v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Snímek soutěžil celkem o pět cen Novinářského italského národního syndikátu, a to v kategoriích nejlepší režie, nejlepší originální příběh, nejlepší producent, nejlepší hudba a nejlepší herec ve vedlejší roli, v které byl nominován Salvo Randone. (Terva)

Reklama

Reklama