Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K 75. výročí konce druhé světové války v Evropě uvádíme snímek mapující poslední dny ze života fašistického diktátora a jednoho z vůdců Osy. Benito Mussolini vládl Itálii po dvě dekády a jeho působení dodnes zanechává na Apeninském poloostrově své stopy. Když se na počátku 20. let dostával k moci, dokázal na jedné straně umlčet své oponenty paramilitárními oddíly Černých košil a na té druhé hlásat přestavbu země, jež strhla značnou část obyvatelstva. Během několika let se Mussolinimu podařilo zcela převrátit strukturu státu, justice i společenského života tak, aby se vše podřídilo fašistické doktríně s ním v čele. Hitler se později nijak netajil tím, že Mussoliniho vzestup mu byl velkým vzorem. V dubnu 1945 je však někdejší sen o obnově Římské říše v troskách, stejně jako většina Itálie. Sesazený Duce se opevnil na severu země a už se nemůže spoléhat ani na podporu nacistů. Od řeky Pád se přibližují spojenecké oddíly generála Clarka, z druhé strany pak postupují partyzánské jednotky nesoucí rozsudek smrti pro bývalého diktátora. Mussoliniho jediná šance je opustit Miláno společně s ustupující německou armádou a pokusit se překročit hranice přes Alpy. Smyčka se ovšem rychle stahuje... Italské válečné drama natočil Carlo Lizzani, který se za druhé světové války už jako student římské filmové školy zapojil do protifašistického odboje. Téma partyzánské války pak zpracoval už ve svém celovečerním debutu Pozor, banditi! (1951). Před samotným natáčením Posledních dní Mussoliniho (1974) využil Lizzani zevrubné historické zkoumání svého filmového kolegy a novináře Fabia Pittorruho, společně pak napsali scénář s ambicemi věrné historické rekonstrukce. Do hlavní role Duceho obsadil režisér amerického herce Roda Steigera, který detailně odstínil přerod sebevědomého vůdce k uštvanému starému muži, který ani není schopen se zpříma ohlédnout za svou minulostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nevědět co byl Mussolini za bestii / ne milí neonacisté, že vysušil v Itálii bažiny, ho neomlouvá / skoro bych ho litoval. Dobře udělaný poslední dny Benita Mussoliniho, já bych tam klidně dal i tu "výstavu" v Milánu pro úplný dokreslení. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zatímco Adolf Hitler od své smrti stále nemá štěstí na kloudného hereckého představitele, jeho skorovazal Benito by mohl být na výkon Roda Steigera právem hrdý. Čtyři poslední dny Mussoliniho i Clary Petacci, 24. - 28. duben 1945... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

O neslavnym konci Mussoliniho asi stačí přečíst si něco třeba na wikipedii. Tenhle film celkem nic novýho nepřináší. Nebylo to špatný, ale když teda víte, že Mussolini bude utíkat a nakonec ho stejně chytnou a zabijou, tak koukat kvůli tomu 2 hodiny na film asi nemá tak úplně význam. To by ten film musel bejt fakt nějaká bomba a tohle žádná bomba prostě nebyla. Rod Steiger jako Mussolini byl dobrej, akorát na konci mi ho bylo spíš líto, což asi nebylo účelem filmu. Henry Fonda se ukáže chvilku na začátku a Franco Nero zase až úplně na konci. Pro lidi s nějakou základní znalostí historie je to tak trochu ztráta času. Lidi, který na základní škole propadali z dějepisu, to možná bude bavit víc, protože nebudou vědět, jak to dopadne. Za mě je to šedivej průměr... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Kulky mizí a Mussolini zůstává..“ Všeho do času, Benito. Všeho do času.. Rekonstrukce stahující se smyčky kolem Duceho trpí třemi neduhy. Nepřehledností (pokud tedy nejste historik se specializací na brigády, tajné služby a partyzánská hnutí operující na sklonku války v Itálii), přemrštěnou stopáží a taky tím, že na můj vkus seděl Lizzani na režisérské sesli až příliš nahnutý doleva.. P.S.: Rod Steiger je ve své další roli vůdce naprostým protikladem samopalu plukovníka Djanga (čili spolehlivý). Mít o něco východnější rysy, dal by hravě i Pol Pota.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důsledná a podle všeho faktograficky věrná rekonstrukce  konce italského fašistického diktátora a někdejšího podporovatele našich legií snese srovnání s Vávrovými DNY ZRADY i SOKOLOVEM a zjevně je převyšuje, protože nebyla nucena zápasit s cenzurou na rozhraní autoritativnosti a totality. Kvalitní režie, dobré a v hlavních rolích i velmi kvalitní herecké obsazení (Rod Steiger) ozvláštňují i podpisy Italského výboru pro osvobození, mezi nimiž nechybí ani spoluzakladatel Evropského hospodářského společenství Antonio de Gasperi, který kdysi býval Masarykovým kolegou v rakousko-uherské říšské radě. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Místy trochu rozvláčné, ale musí se vzít v potaz doba vzniku. Jinak velmi povedené historické drama. Ačkoli divák zná osud hlavního antihrdiny dopředu, tak je to místy vskutku nevídaně napínavé. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film je bez jakéhokoliv vnitřního napětí. Zpočátku rozhodný Mussolini se změní ve znaveného muže, jenž už chce jediné - klid, aniž by k tomu daly vnější podmínky sebemenší pohnutku. Film si jen tak unyle plyne a pak přijde jeho konec. Mussoliniho i filmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rod Steiger je až taký ľudský a romantický Mussolini. Žeby bol "Il Duce" v posledných svojich dňoch práve taký? Ťažko povedať, nakoľko ani o jeho smrti nie sú presné záznamy. Existuje niekoľko teórií, ako to presne bolo, toto je jedna z nich. A dosť kvalitne spracovaná. Kto má záujem dozvedieť sa niečo o posledných štyroch dňoch diktátora, dozvie sa v podstate všetko. Smejem sa však nad tým, ako jeden užívateľ tu operuje myšlienkou, že film nie je dobrý, pretože on sa v podstate to isté dočítal na wikipedii a tvorcovia nepriniesli nič nového. 🧐 No úžasné. Tak chudáci filmári v roku 1974 boli tak blbí, že natočili niečo, čo bude na internete o polstoročie neskôr. To sú ale fušeri! 😂 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Popisne ladený príbeh posledných dní talianskeho fašistického diktátora vyniká hlavne skvelým výkonom Roda Steigera. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Honička na Mussoliniho, který se mezi Němci, Američany a partyzány snaží proklouznout do Švýcarska. Od muže, který si potrpěl na velkolepá gesta, bych čekal něco jiného než že bude kličkovat jak krysa v úzkých. I ta jeho zmrvená poprava spíš připomíná utracení psa než konec imperátora. Nakonec i Clara Pettaci projevila více odvahy než on. Byl by to vcelku průměrný snímek nebýt Roda Steigera, který je naprosto přesvědčivý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že snímek je přinejmenším v hlavních rysech historicky věrný a jako takový si zaslouží přiměřenou pozornost. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z filmu trčí komunistické (nebo aspoň silně levicové) zaměření tvůrců-těch neustálých narážek na to, jak se Angličané a Američané snaží domluvit s fašisty, aby s jejich pomocí zvládli poválečné nebezpečí bolševismu! A když se na scéně objeví komunističtí partyzáni s obřími rudými šátky, vypadá to rázem jako bojovka přerostlých pionýrů. Ale R.Steiger je opravdu dobrý, jestli film stojí za pozornost, tak jedině kvůli němu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nahanacka s Mussolinim, kde Mussoliniho stvarnil genialny Rod Steiger /In the Heat of the Night/. Reziserska praca Carla Lizzaniho mi bol vzdy viac odporna nez prijemna, ale tuto sa ten reziser konecne predviedol - Mussolini tusim mal vzdy rad okazale gesta, tu ale prcha ako krysa pomaly ... fakt dobre dielo. Kronika Chudych Mlilencu a Posledni dny Mussoliniho - asi najlepsi Lizzani, a to pisem otvorene : Lizzaniho tvorba je mi z duse odporna . 74 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé herecké obsadenie (Steiger, Fonda, za domácich zasa kope Nero) dáva filmu gule. Ešte k tomu Nero ako komunista. Zaujímavé je aj to, že fašizmus je tu ešte braný iba ako iný druh ideológie, nemá ešte (dnešnú) negatívnu konotáciu. Kvôli mojim medzerám v oblasti talianskej histórie z 2. svetovej vojny som si príbeh nemohol užiť celkom naplno, na druhej strane niektoré medzery zasa zaplnil. Napriek tomu, že záver so zastrelením je dobre natočený, film má viacero hluchších pasáží. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Takový prašivý konec bych teda nepřál nikomu. Mussolini se měl zastřelit stejně, jako to udělal Hitler. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Parádně vylíčeny poslední dny duceho Benita Mussoliniho a jeho milenky Claretty Petacci. Ústřední dvojice je herecky výtečně obsazena a v tom spočívá celé kouzlo filmu. Rod Steiger jako by Mussolinimu z oka vypadl a Lisa Gastoni se rovněž nenechala zahanbit, a s menší pomocí maskérů také docílila věrohodné podoby Claretty. Navíc mě těší, že toto povedené dílko nevzniklo v USA (která má talent na zmrvení národních dějin evropských států), ale vzniklo tak, kde se celé odehrávalo - tedy v Itálii. K úplné dokonalosti ovšem něco scházelo (především pak nějaký komparz, protože to vypadalo, jako by se po celou dobu filmu venku v exteriérech všude pohybovalo pár osob a zbytek jako by už na válku kašlal - čemuž tak samozřejmě nebylo). Jinak ale tvůrcům veškerá čest... ()

Reklama

Reklama