Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zahořklý voják O’Meara (Rod Steiger) není schopen přijmout porážku milovaného Jihu a záhy po skončení občanské války odchází na západ, směrem k původním obyvatelům, kteří stejně jako on nerespektují vládu USA. „Letící šíp je epický western, v němž nepotkáte kovboje, zloděje dobytka, zkorumpované šerify ani pohledné učitelky,“ řekl Fuller o filmu, který inspiroval Costnerův Tanec s vlky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (13)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden dosti starý western s klasickou tehdejší průpravou. Staré dobré časy. Pánové Steiger a Bronson na počátcích svých hvězdných kariér před kamerou. Film o muži, který v neklidných dobách Občanské války ranou osudu a zlověstného "šípového běhu", kterým si krutě hrají indiánští válečnící s bílými zajatci, se ocitne v indiánském táboře a je jeho obyvateli vlídně přijat do svých řad také proto, že si jej za muže vyhlédne indiánská žena. Ovšem vše se komplikuje, když do kraje přijíždí pluk "Seveřanů" k podpisu nové smlouvy indiánů s americkou vládou stran půdního vyrovnání aj... ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V "Letícím šípu" (lépe snad něco jako "Šípový běh") Fuller málo přesvědčivý a soudržný příběh vytvaroval do osobitého, plnokrevného a šlachovitého proindiánského westernu. Nad obsazením Steigera někteří kritici vrtěli hlavou, já mu jeho postavu věřil; Bronson a Montielová se pinoží na opačném konci herecké řady. ()

Reklama

hazaba 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Fullerův film, co jsem viděla. Přišlo mi, že klouzá po povrchu, aniž by šel do hloubky a že mu asi napsání scénáře moc času nezabralo. Možná se na nepříliš pozitivním zážitku podílelo i ozvučení v sále, kdy byl zvuk příliš hlasitý, takže si člověk mnohdy zacpával uši, aby nepřišel o zvuk, nicméně, i když odhlédnu od tohoto deficitu, na mém hodnocení se nic nezmění. Pozitivum - hudba. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Podobnosť s Tancom s vlkmi tam naozaj je, film má prvky, ktoré výrazne predstihli dobu, ale vojak Roda Steigera je skôr nesympatická postava, naivný nevzdelaný "sedlák" zaseknutý vo svojich predsudkoch. Film kazí najmä to, že končí práve vo chvíli, keď získa zaujímavejší epický rozmach a tvorcovia to ukončia slovami "každý nech si dopíše koniec príbehu sám", pričom tam malo skôr byť "prešvihli sme rozpočet a natáčací plán a ušiel nám scenárista, tak čau". ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se silně podepsal zub času, ale zase má pár kladů, pro něž jej nejde odepsat. Je to jak na houpačce, po opravdu drsném začátku následuje až hloupě obrozenecky patetická pasáž ideové hádky hrdinovy se starou matičkou, a na konci po skvělé bitvě podobně patetická pasáž, kde starou matičku nahradí indiánská squaw (!), která hrdinovy osvětlí základy všeamerického vlastenectví. Ale v kontextu své doby to byl asi film dost podvratný. Nejsou to civilizovaní Američané proti krvelačným divochům. Indiáni jsou zde jistě barbaři, ale vedle barbarských nectností mají i barbarské ctnosti, které často civilizovaným Američanům chybí. Ta v své době asi nezvyklá snaha o vyváženost a realističnost se nedá občas tomu filmu upřít. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. července 1957 v Los Angeles. (ČSFD)
  • První film, ve kterém byly použity prskavky simulující reálnější výstřely z pušek. (Mirokukii)

Reklama

Reklama