Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zahořklý voják O’Meara (Rod Steiger) není schopen přijmout porážku milovaného Jihu a záhy po skončení občanské války odchází na západ, směrem k původním obyvatelům, kteří stejně jako on nerespektují vládu USA. „Letící šíp je epický western, v němž nepotkáte kovboje, zloděje dobytka, zkorumpované šerify ani pohledné učitelky,“ řekl Fuller o filmu, který inspiroval Costnerův Tanec s vlky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (13)

fragre 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se silně podepsal zub času, ale zase má pár kladů, pro něž jej nejde odepsat. Je to jak na houpačce, po opravdu drsném začátku následuje až hloupě obrozenecky patetická pasáž ideové hádky hrdinovy se starou matičkou, a na konci po skvělé bitvě podobně patetická pasáž, kde starou matičku nahradí indiánská squaw (!), která hrdinovy osvětlí základy všeamerického vlastenectví. Ale v kontextu své doby to byl asi film dost podvratný. Nejsou to civilizovaní Američané proti krvelačným divochům. Indiáni jsou zde jistě barbaři, ale vedle barbarských nectností mají i barbarské ctnosti, které často civilizovaným Američanům chybí. Ta v své době asi nezvyklá snaha o vyváženost a realističnost se nedá občas tomu filmu upřít. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V "Letícím šípu" (lépe snad něco jako "Šípový běh") Fuller málo přesvědčivý a soudržný příběh vytvaroval do osobitého, plnokrevného a šlachovitého proindiánského westernu. Nad obsazením Steigera někteří kritici vrtěli hlavou, já mu jeho postavu věřil; Bronson a Montielová se pinoží na opačném konci herecké řady. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Dost naivní film o muži, který nevěděl, kam patří. Určitě dost inspiroval jak Tanec s vlky, tak filmy s Vinnetouem. Ale když odmyslím všechny ty scény "nejsi Sioux ale Američan" "já nejsem Američan, jsem rebel!", tak je to docela fajn western o střetu bělochů a indiánů. Hlavní klady jsou délka, film je celkem krátký, takže nestihne začít nudit, akce není moc, ale když nějaká je, tak je výborně a syrově natočená (animované lety šípů jsou sice trochu mimo, ale líp to tenkrát asi udělat nešlo), nestrannost, sám hrdina není zrovna typický westernový klaďák, a jak mezi Indiány, tak mezi bělochy jsou parchanti, nádherná krajina, ve které se točilo, a především herecké obsazení. Rod Steiger je vynikající, Ralph Meeker vystupuje hlavně ve druhé polovině, ale je to perfektní sviňák, a navíc se v roli náčelníka objevuje Charlie Bronson - sice s šílenou parukou (ale ne tak moc jako Van Cleefovo tupé) a natřený nahnědo, nakecá toho víc, než jako Chato, ani nějak zvlášť dobře tu nehraje, ale já ho prostě ve filmech rád vidím :) Na druhou stranu, Bronson toho na svůj průměr nakecá docela dost, ale jinak film není moc užvaněný, mluví se jenom když je to potřeba. Ještě k té krátkosti - je to fajn, ale byly momenty, u kterých mi bylo trochu líto, že nejsou delší. Třeba scény se siouxským učitelem, opilým odpadlíkem se mi dost líbily. Nakonec 4*. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Fullerův film, co jsem viděla. Přišlo mi, že klouzá po povrchu, aniž by šel do hloubky a že mu asi napsání scénáře moc času nezabralo. Možná se na nepříliš pozitivním zážitku podílelo i ozvučení v sále, kdy byl zvuk příliš hlasitý, takže si člověk mnohdy zacpával uši, aby nepřišel o zvuk, nicméně, i když odhlédnu od tohoto deficitu, na mém hodnocení se nic nezmění. Pozitivum - hudba. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný western, který bych však nedoporučoval divákům, kteří mají v rámci tohoto žánru jen základní "divácké vzdělání", tzn. viděli snad jen Leonovu dolarovou trilogii, Tenkrát na západě a Sedm statečných, příp. vinnetouovky. :) Letící šíp je dle mého názoru záležitostí pro skalní fanoušky westernů. Námět příběhu je zajímavý, zpracování není z nejhorších a výsledek tedy dokáže potěšit. Sám si umím představit, že bych si Fullerův film ve vzdálenější budoucnosti ještě zopakoval. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • První film, ve kterém byly použity prskavky simulující reálnější výstřely z pušek. (Mirokukii)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. července 1957 v Los Angeles. (ČSFD)

Reklama

Reklama