Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud na vás někdo útočí a vy chcete žít, musíte se bránit. Pokud někdo útočí na vaši zem a vy chcete přežít a svou vlast zachovat, musíte se chopit meče a svou vlast bránit. S teroristy se nevyjednává. V okamžiku, kdy v hodině h, minutě m dojde na lámání chleba, nesmíte ustoupit, ono ostatně už není kam. Pokud při obraně sebe a své země jdete přes mrtvoly a nekoukáte se, kam šlapete, jste na stejné cestě, jako ten terorista, co byl na počátku. Je-li Spravedlnost slepá dáma s ostrým mečem, jak teprve asi vypadá Pomsta? Je to jasné, ta je bezhlavá. Jakkoliv by se zdálo logickým řešit neustálé napadání ze všech stran kobercovým náletem, znamenalo by toto řešení cestu do pekel (pravda, vystlanou tím kobercem). Otázky jsou dány, pokud čekáte odpověď, kudy z toho marastu ven, nečekejte ji ode mě, protože já ji nemám. Nenapadá mě nic chytřejšího, než sani useknout hlavu a tím ji alespoň na chvíli paralyzovat. Jenže, když ta useknutá hlava znamená slzy malé holčičky, která pláče nad mrtvým tatínkem, nejradši bych brečela taky. Pokud chcete ... pokud musíte svůj život a svou zemi (a v Izraeli to hodně splývá) bránit, musíte se nad slzy své i cizí povznést. Film přináší odpověď jedinou. Jak se říká na konci: Vlády celého světa se dosud snaží téměř o nemožné, civilizovaně reagovat na činy bezohledné brutality. Reagovat civilizovaně je to jediné, co se opravdu nedá. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne daleko lépe zpracované téma než v pozdějším Mnichovu od Spielberga. Přestože se jedná o TV film je mnohem srozumitelnější a popisuje akce a reakce ve správném sledu. Je mi zde i sympatičtější obsazení do hlavních i vedlejších rolí. U Mnichova jsem nechápala více věcí, například proč zabíjí agentku upravenými pumpičkami, zde byl jasně vysvětlen důvod. Zpracování mi připadá více korespondující s pravdou. Nerozděluje svět na černý a bílý, dobré a zlé. Je zde vyřčena pravda, že násilí vyvolává opět násilí a stává se z něj jen nekonečný kruh odvet. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na "pouhý" TV film (nebo vlastně TV dvojfilm) je Sword of Gideon velice zdařilý. A až do chvíle, než jsem viděl slavnější Špílbergův remake Munich (2005), jsem ani moc nedumal nad tím, že mohl být natočený ještě o hodně lépe. Ale i tak dávám aspoň čtyři - byl zkrátka první. A jeho vojensky chladnokrevný Avner (Steven Bauer) se mi zdál mnohem realističtější a uvěřitelnější, než Špílbergův agent-citlivka Eric Bana. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

19 let před tím než nás Steven Spielberg seznámil se svou verzí nechvalně známého masakru, který se odehrál na mnichovské olympiádě roku 1972 ve filmu "Mnichov" vznikl tento TV snímek zabývající se stejnou událostí a nabízející kvalitativně totožnou podívanou. Spousta věcí je podobná se Spielbergovým filmem ale rozhodně se nejedná o stejné tituly a každý nám svůj pohled ukazuje jinak. Na TV produkci je film velice povedený a rozhodně nezůstává ve stínu novější verze a nabízí velice napínavou a herecky dobře zvládnutou thrillerovou podívanou. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film o národní pomstě Židů za Mnichov 1972 na zúčastněných xenofobních lidech. Velkým záporem filmu je obrovská humanita hlavního hrdiny a velitele speciálního komanda Avnera (Steven Bauer), který má postupem času větší a větší pochybnosti o formě pomsty ve chvílích, kdy trpí nevinní příbuzní. S vrozenou židovskou výjimečností a propracovaným systémem vlastenectví by to snad ani nemohlo být možnéí. Nakonec se dostáváme do velkých sladkobolných situací a rebelii Avnera vůči nadřízeným, kteří po něm chtějí další a další práci. Dalšími členy komanda, které se stává zájmem dalších nájemných zabijáků, jsou Robert (Michael York), Hans (Robert Joy), Carl (Peter Dvorsky), a jediný přeživší, kromě Avnera, Jean (Laurent Malet). Napínavá místa nechybí, ale té dávky sentimentality je někdy až příliš. Další zajímavé postavy: koordinátor komanda Samuels (dobrý Rod Steiger), Avnerova nespokojená žena Šošana (půvabná Leslie Hope), Avnerův otec (John Hirsch), nájemná vražedkyně Jeanette Von Lesseps (Cynelle Clair) a majitel zajímavé nelegální organizace Papa (Lino Ventura). Propracovaná národní pomsta za pomoci špionážních organizací vždy slaví úspěch. ()

Zajímavosti (5)

  • Natáčení filmu probíhalo ve státech Kanada (Québec), Francie (Paříž), Itálie (Řím), Anglie (Londýn), USA (New York), Izrael a Jordánsko. (GASTON73)
  • Pôvodne bol film uvedený v kanadskej sieti CTV a neskôr na HBO ako 4-hodinová miniséria. (Arsenal83)
  • Biblický odkaz pre tento film je Sudcovia, kapitola 7, kde je uvedený príbeh Gedeona, ktorý sa stal inšpiráciou pre názov filmu. V Novom zákone je Gedeon spomenutý v Epištole Židom ako jeden z „hrdinov viery“ (Žid 11, 32-34). (Arsenal83)

Reklama

Reklama