Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na TV formát určite kvalita, ktorá zatieni aj drahé formáty. Na strane druhej Mníchov je jasne lepší, teda nie Bayern, ale ten Spielbergov, no a dĺžka diela je únavná. A to pôvodne boli až 4 hodiny rozdelené do minisérie. Vďaka silnému príbehu a dobrému obsadeniu sa to však dá veľmi dobre prejsť a film je len dôkazom, že aj za málo peňazí sa dá robiť obstojná muzika. A "vďaka" stále pretrvávajúcim vzťahom medzi Semitmi a tiež Semitmi sa obávam, že materiálu na podobné filmy bude stále len pribúdať. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Mnichov jsem bohužel neviděl, tenhle film jsem zkoukl naráz nemůžu říct že bych se nějak nudil ale občasné pasáže jsou děsně matoucí a děsně rozvleklý,Nedoporučuji v pozdních hodinách. Film samotný věrně napodobuje jakže a co se stalo, a herci se mi nezdály špatný. I když jak říkám občas děsně zdlouhavé, kdyby to mělo o pár minut méně dal bych i 5*. A už se těším na Speilbergův Mnichov. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Působivý film, byť trochu zbytečně dlouhý, který klade stále stejnou otázku - lze zlo zastavit zlem nebo zlo bude plodit zase jen další zlo a nevinní lidé budou ve jménu jakýchsi idejí druhých stále dál umírat? Je možné zlo někdy v budoucnosti konečně udolat dobrem? Ale co bude mezi tím? Nebo je život na Zemi očistec - zastávka mezi nebem a peklem, a tak lidstvo prostě splácí dávné dluhy? Kdo ví... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsou dva filmy, které můžete navzájem porovnat. Jeden od Stevena Spielberga (Mnichov 1972).hruhý od Michaela Andersona (Meč Gideonův/Meč Židů). Tvrdím, že oba dva jsou výborné. " Meč Židů " - jakoby čerpal z nějaké kroniky den za dnem a velice podrobně."Mnichov 1972" je podle mě více akční. Jedno mi však vrtá hlavou : film, který jsem si koupila na DVD v PNS má délku filmu 173 min. (a též tomu tak je), ale na upoutávce čsfd se píše 148 min., t.j. zkrácení o plných 25 minut. Buď se jedná o tiskovou chybu anebo byl film zkrácen. Co tam, proboha, mohli vynechat ? Tam se (až na drobnosti) úhrnem 6 minut nedalo nic vynechat !? Takže závěrem bych řekla, že "Mnichov 1972" obržel Oscara jenom proto, že to bylo dílo Spielbergovo, protože kvalitně jsou oba výborné, navíc "Meč Židů" má obsazené tři světové hvězdy se supervýkony (Michael York,Lino Ventura,Rod Steiger). Slavná poroto, jak je to vlastně s těmi Oscary ? ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Izraelský Mosad, jako odvetu za vraždu 12 olympijských sportovců Palestinci, vybere 5 odborníků v různých oblastech. Velí jim voják ze speciálního komanda. Jejich úkolem je zabít všechny vytipované lidi, odpovědné za přípravu útoku v Mnichově 1972. Zpočátku se zdají úkoly snadné a viníci padají jak třešně v červenci. Později se ale vyskytnou první komplikace. A následují další. A když se někdo zaplete s tajnou službou, není žádná cesta ven. Tato televizní produkce je velmi dobrá, hlavní role hrají skvělí herci a i děj není špatný. ()

Zajímavosti (5)

  • Natáčení filmu probíhalo ve státech Kanada (Québec), Francie (Paříž), Itálie (Řím), Anglie (Londýn), USA (New York), Izrael a Jordánsko. (GASTON73)
  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)
  • Biblický odkaz pre tento film je Sudcovia, kapitola 7, kde je uvedený príbeh Gedeona, ktorý sa stal inšpiráciou pre názov filmu. V Novom zákone je Gedeon spomenutý v Epištole Židom ako jeden z „hrdinov viery“ (Žid 11, 32-34). (Arsenal83)

Reklama

Reklama