Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení filmu probíhalo ve státech Kanada (Québec), Francie (Paříž), Itálie (Řím), Anglie (Londýn), USA (New York), Izrael a Jordánsko. (GASTON73)
  • Film byl natočen podle románu George Jonase „Odplata“, který byl inspirován skutečnými událostmi teroristického útoku palestinckou organizací Černé září na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově v roce 1972, a následnou odplatou izraelské tajné služby vůči lidem, zodpovědným za atentát. (ČSFD)
  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)
  • Biblický odkaz pre tento film je Sudcovia, kapitola 7, kde je uvedený príbeh Gedeona, ktorý sa stal inšpiráciou pre názov filmu. V Novom zákone je Gedeon spomenutý v Epištole Židom ako jeden z „hrdinov viery“ (Žid 11, 32-34). (Arsenal83)
  • Pôvodne bol film uvedený v kanadskej sieti CTV a neskôr na HBO ako 4-hodinová miniséria. (Arsenal83)

Reklama

Reklama