Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který možná zbytečně moc sklouzává do formy dokumentu. Jako by se snažil máchat křídly, ale jen někdy se mu podaří opravdu vzlétnout. Nicméně i tak díky za něj. Zvláště pak za závěrečné úvahy o smyslu násilí jako obrany proti násilí. Je jiná obrana proti terorismu než násilí? Už se někdy někomu podařilo teroristy přesvědčit nastavením druhé tváře? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller ze staré školy který jako první zpracovává filmově události po Mnichovu 1972 spojené s likvidací Palestinských teroristů Izraelský komandem. Má to dlouhou stopáž a televizní look to sice jo, ale souhlasím s některými kolegy, že je to lepší a dramatičtější než Spielbergův špíl kterej jsem viděl jako první.85% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděla stopáž filmu, nechtělo se mi na něj ani dívat. Dospěla jsem k závěru, že vypnout se to dá vždycky a za pokus nic nedám. A moc dobře jsem udělala, snímek mě ani chvilku nenudil, jeho délky jsem si všimla, až skončil. Jen škoda, že hlavní hrdina nebyl trošku sympatičtější a hlavně charismatičtější herec. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Působivý film, byť trochu zbytečně dlouhý, který klade stále stejnou otázku - lze zlo zastavit zlem nebo zlo bude plodit zase jen další zlo a nevinní lidé budou ve jménu jakýchsi idejí druhých stále dál umírat? Je možné zlo někdy v budoucnosti konečně udolat dobrem? Ale co bude mezi tím? Nebo je život na Zemi očistec - zastávka mezi nebem a peklem, a tak lidstvo prostě splácí dávné dluhy? Kdo ví... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne daleko lépe zpracované téma než v pozdějším Mnichovu od Spielberga. Přestože se jedná o TV film je mnohem srozumitelnější a popisuje akce a reakce ve správném sledu. Je mi zde i sympatičtější obsazení do hlavních i vedlejších rolí. U Mnichova jsem nechápala více věcí, například proč zabíjí agentku upravenými pumpičkami, zde byl jasně vysvětlen důvod. Zpracování mi připadá více korespondující s pravdou. Nerozděluje svět na černý a bílý, dobré a zlé. Je zde vyřčena pravda, že násilí vyvolává opět násilí a stává se z něj jen nekonečný kruh odvet. ()

Zajímavosti (5)

  • Pôvodne bol film uvedený v kanadskej sieti CTV a neskôr na HBO ako 4-hodinová miniséria. (Arsenal83)
  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)
  • Film byl natočen podle románu George Jonase „Odplata“, který byl inspirován skutečnými událostmi teroristického útoku palestinckou organizací Černé září na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově v roce 1972, a následnou odplatou izraelské tajné služby vůči lidem, zodpovědným za atentát. (ČSFD)

Reklama

Reklama