Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který možná zbytečně moc sklouzává do formy dokumentu. Jako by se snažil máchat křídly, ale jen někdy se mu podaří opravdu vzlétnout. Nicméně i tak díky za něj. Zvláště pak za závěrečné úvahy o smyslu násilí jako obrany proti násilí. Je jiná obrana proti terorismu než násilí? Už se někdy někomu podařilo teroristy přesvědčit nastavením druhé tváře? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mezi filmovými fanoušky se běžně neví, že známý Spielbergův Mnichov je vlastně remakem staršího televizního filmu z 80. let. Andersonův film překvapivě se slavnějším mladším bratříčkem drží krok, byť režisér pracoval s výrazně nižším rozpočtem, a tudíž jeho snímek není zdaleka tak výpravný. Je nutno podotknout, že Meč Gideonův není uměleckou rekonstrukcí skutečné akce tajné služby, ale uměleckou fikcí naroubovanou na reálné historické události. Agent Mosadu, který byl předobrazem hlavního hrdiny, později podotkl, že necítil ani stopu pochybností nebo lítosti při plnění úkolu a ani řadu let po událostech by na svém jednání nic neměnil. Řada motivů je pochopitelně přizpůsobena diváckým potřebám pro žánr špionážního thrilleru. Andersonův film s tím Spielbergovým prohrává ve kvalitě dialogů, kdy zejména v závěru už příliš šustí papírem a humanistickými ideály, ale i ve stopáži, ve které sice ani Spielberg netroškařil, ale na bezmála tříhodinovou délku Meče Gideonova nedosáhl. Pokud jde o scénář, některé motivy, jako je francouzská žoldnéřská organizace, jsou vykresleny věrohodněji v Andersonově snímku, jiné, jako je motiv vražedkyně či vykreslení vztahu komanda k centrále, jsou lépe napsány v pozdější verzi. Po technické stránce, jako je režie nebo herecké výkony, jde o nadprůměrnou podívanou. Celkový dojem: 75 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud na vás někdo útočí a vy chcete žít, musíte se bránit. Pokud někdo útočí na vaši zem a vy chcete přežít a svou vlast zachovat, musíte se chopit meče a svou vlast bránit. S teroristy se nevyjednává. V okamžiku, kdy v hodině h, minutě m dojde na lámání chleba, nesmíte ustoupit, ono ostatně už není kam. Pokud při obraně sebe a své země jdete přes mrtvoly a nekoukáte se, kam šlapete, jste na stejné cestě, jako ten terorista, co byl na počátku. Je-li Spravedlnost slepá dáma s ostrým mečem, jak teprve asi vypadá Pomsta? Je to jasné, ta je bezhlavá. Jakkoliv by se zdálo logickým řešit neustálé napadání ze všech stran kobercovým náletem, znamenalo by toto řešení cestu do pekel (pravda, vystlanou tím kobercem). Otázky jsou dány, pokud čekáte odpověď, kudy z toho marastu ven, nečekejte ji ode mě, protože já ji nemám. Nenapadá mě nic chytřejšího, než sani useknout hlavu a tím ji alespoň na chvíli paralyzovat. Jenže, když ta useknutá hlava znamená slzy malé holčičky, která pláče nad mrtvým tatínkem, nejradši bych brečela taky. Pokud chcete ... pokud musíte svůj život a svou zemi (a v Izraeli to hodně splývá) bránit, musíte se nad slzy své i cizí povznést. Film přináší odpověď jedinou. Jak se říká na konci: Vlády celého světa se dosud snaží téměř o nemožné, civilizovaně reagovat na činy bezohledné brutality. Reagovat civilizovaně je to jediné, co se opravdu nedá. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

castor 

všechny recenze uživatele

Andersonově špionážnímu thrilleru nepochybně schází výpravnost Spielbergova mladšího brášky. V pozdních večerních hodinách je to tak opravdu jen pro otrlé, protože střihačovy nůžky místy skutečně scházely. Po technické stránce ale jinak, vyjma zmíněného, nemůžu říct nic negativního!! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller ze staré školy který jako první zpracovává filmově události po Mnichovu 1972 spojené s likvidací Palestinských teroristů Izraelský komandem. Má to dlouhou stopáž a televizní look to sice jo, ale souhlasím s některými kolegy, že je to lepší a dramatičtější než Spielbergův špíl kterej jsem viděl jako první.85% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film je dobrý hlavně proto, že čerpá ze silné předlohy. Ta diváka nenechá oddychnout a tak by film nebyl špatný snad ani kdyby ho točil Zdeněk Troška. Jinak za jedinou větší slabinu považuji Stevena Bauera, herce hlavní role. Ten jako by si nevěděl rady s emocemi, které by měl vyjadřovat a tak různě špulí rty, usímvá se a mrká a divák si musí všechno domyslet, protože ho všichni okolní herci přehrávají. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděla stopáž filmu, nechtělo se mi na něj ani dívat. Dospěla jsem k závěru, že vypnout se to dá vždycky a za pokus nic nedám. A moc dobře jsem udělala, snímek mě ani chvilku nenudil, jeho délky jsem si všimla, až skončil. Jen škoda, že hlavní hrdina nebyl trošku sympatičtější a hlavně charismatičtější herec. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Mnichov jsem bohužel neviděl, tenhle film jsem zkoukl naráz nemůžu říct že bych se nějak nudil ale občasné pasáže jsou děsně matoucí a děsně rozvleklý,Nedoporučuji v pozdních hodinách. Film samotný věrně napodobuje jakže a co se stalo, a herci se mi nezdály špatný. I když jak říkám občas děsně zdlouhavé, kdyby to mělo o pár minut méně dal bych i 5*. A už se těším na Speilbergův Mnichov. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

S povděkem kvituji, že společnost Vapet vydala tento titul na DVD, jenom nechápu tu lidovou tvořivost co se týče distribučního názvu - Meč Gideonův změnit na Meč židů, to má být záruka většího komerčního úspěchu, nebo co? Opravdu úžasné... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

19 let před tím než nás Steven Spielberg seznámil se svou verzí nechvalně známého masakru, který se odehrál na mnichovské olympiádě roku 1972 ve filmu "Mnichov" vznikl tento TV snímek zabývající se stejnou událostí a nabízející kvalitativně totožnou podívanou. Spousta věcí je podobná se Spielbergovým filmem ale rozhodně se nejedná o stejné tituly a každý nám svůj pohled ukazuje jinak. Na TV produkci je film velice povedený a rozhodně nezůstává ve stínu novější verze a nabízí velice napínavou a herecky dobře zvládnutou thrillerovou podívanou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na TV formát určite kvalita, ktorá zatieni aj drahé formáty. Na strane druhej Mníchov je jasne lepší, teda nie Bayern, ale ten Spielbergov, no a dĺžka diela je únavná. A to pôvodne boli až 4 hodiny rozdelené do minisérie. Vďaka silnému príbehu a dobrému obsadeniu sa to však dá veľmi dobre prejsť a film je len dôkazom, že aj za málo peňazí sa dá robiť obstojná muzika. A "vďaka" stále pretrvávajúcim vzťahom medzi Semitmi a tiež Semitmi sa obávam, že materiálu na podobné filmy bude stále len pribúdať. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Působivý film, byť trochu zbytečně dlouhý, který klade stále stejnou otázku - lze zlo zastavit zlem nebo zlo bude plodit zase jen další zlo a nevinní lidé budou ve jménu jakýchsi idejí druhých stále dál umírat? Je možné zlo někdy v budoucnosti konečně udolat dobrem? Ale co bude mezi tím? Nebo je život na Zemi očistec - zastávka mezi nebem a peklem, a tak lidstvo prostě splácí dávné dluhy? Kdo ví... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na "pouhý" TV film (nebo vlastně TV dvojfilm) je Sword of Gideon velice zdařilý. A až do chvíle, než jsem viděl slavnější Špílbergův remake Munich (2005), jsem ani moc nedumal nad tím, že mohl být natočený ještě o hodně lépe. Ale i tak dávám aspoň čtyři - byl zkrátka první. A jeho vojensky chladnokrevný Avner (Steven Bauer) se mi zdál mnohem realističtější a uvěřitelnější, než Špílbergův agent-citlivka Eric Bana. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento film ešte nevyšiel aj na DVD, rád by som si ho pripomenul. Snáď sa veci pohnú v súvislosti so Spielbergovým Mnichovom. Inak na mňa svojho času veľmi zapôsobil. Škoda len prílišného zjednodušenia v závere s diskutabilným posolstvom. Ale ako napínavý polit-thriller veľmi dobré! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Izraelský Mosad, jako odvetu za vraždu 12 olympijských sportovců Palestinci, vybere 5 odborníků v různých oblastech. Velí jim voják ze speciálního komanda. Jejich úkolem je zabít všechny vytipované lidi, odpovědné za přípravu útoku v Mnichově 1972. Zpočátku se zdají úkoly snadné a viníci padají jak třešně v červenci. Později se ale vyskytnou první komplikace. A následují další. A když se někdo zaplete s tajnou službou, není žádná cesta ven. Tato televizní produkce je velmi dobrá, hlavní role hrají skvělí herci a i děj není špatný. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsou dva filmy, které můžete navzájem porovnat. Jeden od Stevena Spielberga (Mnichov 1972).hruhý od Michaela Andersona (Meč Gideonův/Meč Židů). Tvrdím, že oba dva jsou výborné. " Meč Židů " - jakoby čerpal z nějaké kroniky den za dnem a velice podrobně."Mnichov 1972" je podle mě více akční. Jedno mi však vrtá hlavou : film, který jsem si koupila na DVD v PNS má délku filmu 173 min. (a též tomu tak je), ale na upoutávce čsfd se píše 148 min., t.j. zkrácení o plných 25 minut. Buď se jedná o tiskovou chybu anebo byl film zkrácen. Co tam, proboha, mohli vynechat ? Tam se (až na drobnosti) úhrnem 6 minut nedalo nic vynechat !? Takže závěrem bych řekla, že "Mnichov 1972" obržel Oscara jenom proto, že to bylo dílo Spielbergovo, protože kvalitně jsou oba výborné, navíc "Meč Židů" má obsazené tři světové hvězdy se supervýkony (Michael York,Lino Ventura,Rod Steiger). Slavná poroto, jak je to vlastně s těmi Oscary ? ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne daleko lépe zpracované téma než v pozdějším Mnichovu od Spielberga. Přestože se jedná o TV film je mnohem srozumitelnější a popisuje akce a reakce ve správném sledu. Je mi zde i sympatičtější obsazení do hlavních i vedlejších rolí. U Mnichova jsem nechápala více věcí, například proč zabíjí agentku upravenými pumpičkami, zde byl jasně vysvětlen důvod. Zpracování mi připadá více korespondující s pravdou. Nerozděluje svět na černý a bílý, dobré a zlé. Je zde vyřčena pravda, že násilí vyvolává opět násilí a stává se z něj jen nekonečný kruh odvet. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Bavilo mně to víc, než Spielbergův Mnichov! Víc asi není třeba psát. Opět jsem si potvrdil fakt, že předloha, je vždy lepší než remake. ()

Reklama

Reklama