Reklama

Reklama

Byla jednou pěkná banka a několik zločinců, kteří ji chtěli vyloupit... Lupič Dee Bishop a jeho banda se pokusí vykrást banku v městečku Val Verde. Šerif Johnson však muže zajme a soudce je za jejich zločin odsoudí k smrti. Když se v blízkém San Antoniu o chystané popravě dozví Mace Bishop, rozhodne se mladšího bratra zachránit za každou cenu. Na cestě do Val Verde si proto počká na kata, jenž má vykonat rozsudek. Právě od něj si „vypůjčí” šaty a v přestrojení pak odsouzencům pomůže utéct přímo zpod šibenice. Jako rukojmí si s sebou Dee Bishop vezme krásnou Marii Stonerovou, do níž je zamilován stárnoucí šerif July Johnson. Bude to on, kdo povede trestnou výpravu za uprchlíky, kteří mají namířeno na území texasko-mexických hranic, kde neomezeně vládnou tlupy banditů, tzv. bandoleros... Slavný western natočil klasik amerického filmu Andrew V. McLaglen (Shenandoah). Působivost příběhu stojí na hereckých výkonech hlavních představitelů: James Stewart v roli Mace Bishopa, Dean Martin jako jeho povedený bratříček Dee, Raquel Welchová v úloze Stonerové a George Kennedy v postavě stárnoucího a tvrdohlavého šerifa Johnsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl moc povedený westernový příběh. Hrozně se mě líbilo, že nikdo z hlavních hrdinů nebyl vysloveně kladný ani vysloveně záporný. A jak se film blížil ke svému konci byl jsem docela napjatej, jak to všechno dopadne neb celý příběh je vlastně vyprávěn tak, aby nechal vyniknout uplnému závěru a to se taky nakonec vydařilo. Pak tu máme i vydařený detaily, třeba rozhovory mezi Raquel a Jamesem doprovází jemnej kytarovej tón a díky tomu ty jejich dialogy dostávaj krasnej punc romantický zasněnosti. Pokud jde o herce tak tady si pošmákne jak divák (Rachel Welch je prostě věčná kočka ), tak divačky (ty tady maj dokonce víc možností na koho vložit svoje kukadla). Tohle už se prostě dneska ani natočit nemůže, přitom ta největší síla tohoto filmu je v jeho jednoduchosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

James Stewart i v pokročilém věku stále chlapácký. Raquel Welch coby jedna z nejhezčích hereček své doby se na jeho mužnost také nechala nachytat a George Kennedy, který si na ni dělal zálusk, utřel. Celé trio pak drží tento jinak standartní western nad vodou díky svému herectví, respektive půvabům (Welch). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $12,000,000Tržby Celosvetovo $12,000,000║ taký nevšednejší western, zaujímavý dramatický záver /60%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poměrně rutinní westernová story a v ní skrytá milá bratrská romance mezi jedním, co "věří v dobrotu bližního svého" (Stewart) a druhým, co žil až příliš dlouho plytký život psance (Martin). Ti krom snění o Montaně koketí (jak jinak) s postavou Raquel Welch, která zůstává až příliš oblečená. V průběhu filmu putujeme z Val Verde kamsi za hranice Mexika, do města duchů v krajině banditů, což s sebou nese nějaký ty krásný pouštní scenérky. To plus charisma hlavní herecké trojice, příjemně to ubíhá, nic velkýho (třeba extra logiku) v tom nehledejte. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Klasický western s Georgem Kennedym v klasické roli důvěřivého trouby, kterého je člověku chvílemi dost líto, ale i tak uznává, že Raquel má pravdu, když říká, že na lásku musejí být dva, a zakouká se do okouzlujícího padoucha. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ta banka tam stála. A já taky. A jinak tam nebyl vůbec nikdo. A tak mě napadlo ..." Já jsem tedy už několikrát stál sám před bankou a ani jednou mě nenapadlo tasit kolt a jít inkasovat. Já jsem totiž stejnej poctivej blbec jako šerif Johnson. A za takovejma se žhavý typy jako paní Stonerová ani neohlídnou. Ty potřebujou svý grázlíky jako jsou bratři Bishopovi. Tak už to příroda zařídila a s tou já polemizovat nebudu. Jen mě tak napadlo, že koupit paní Stonerovou za 5 krav a jednu pušku byl skvělej obchod. Do toho bych šel. A do Bandolera klidně znovu taky, protože je to dost sympatickej western. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mnohé dějové prvky se až nápadně podobají o 10 let strašímu filmu Drzá čela (v originále Bravados, i ten název je pozoruhodně podobnej). Přitom je zajímavé, že právě starší film působí v mnoha ohledech moderněji, zvláště díky pokládání otázek viny, trestu, oprávněnosti pomsty a svědomí, zatímco Bandolero se po zajímavém začátku v podstatě stočí ke schematickému pojetí hrdinů a padouchů. Na tom samozřejmě není nic špatného, když se to udělá dobře. Bandolero není určitě špatný western, ale dle mého nejde o nějak výrazný film. Klasický standard, v němž je nejvýraznější asi jen hudba Jerryho Goldsmithe. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Western z období úpadku zájmu publika o tento žánr,kdy se výroba klasických westernů přesouvala do Evropy a vznikl fenomén tzv. spaghettiwesternů.V USA se točilo výrazně méně snímků než o desetiletí dříve,na druhou stranu přestaly mít tak šablonovitý charakter a byly znát pokusy o inovace a nové pohledy na fenomén "divokého západu".Bandolero má tradiční formu,ale postavy jsou prokleslenější,nikoliv černobílé.Dalším kladem jsou slušné herecké výkony.Celkový dojem 50%, příznivci žánru mohou bez obav přidat dalších 10-20%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stockholmský syndrom není pohlavní nemoc, takže se načesaná ex-šlápota Raquel Welch může stát středobodem zájmu. Šerif George Kennedy chce vniknout, ale nemůže, desperát James Stewart může, ale nechce a jeho brácha Dean Martin chce, ale bojí se zeptat. Do toho zmínky o rudokožcích a krvežízniví znásilňovači, co mají na vlajce červenou, bílou a burritos. Western bílý jak kápě Velkého čaroděje, který se na sklonku šedesátých trochu snažil o nějakou inovaci v žánru a nyní by už neměl prostor.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Western, smazávající polaritu dobra a zla. Postavy jsou obyčejní lidé z masa a krve, jsou zranitelní, chybují a bojují s větrnými mlýny. James Stewart coby desperát, který si chce pouze splnit svůj americký sen, Dean Martin v roli gangstera, který si i po letech na šikmé ploše udržel úroveň a lidskost, Raquel Welch coby smyslný element sváru a George Kennedy v roli spravedlivého ochránce zákona, který veškerou snahu obětuje lásce a navíc marně. Navíc dojemný závěr a výborná hudba Jerryho Goldsmitha. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mexickí banditi v bielych voľných košeliach s prekríženými nábojovými pásmi na prsiach. Ich nabrúsené mačety neľútostne sekajú do nič netušiacich pocestných a ich mysle sú zamestnané túžbou vraždiť, smilniť a zbíjať. Vypodobnenie týchto suchozemských pirátov bolo efektné Škoda len, že mali pomerne málo priestoru vo filme, ktorého názov zodpovedá územiu, na ktorom operovali. Welchová, Stewart, Martin aj Kennedy odviedli svoj, pod priemer nepadnúci, herecký štandart. V tomto príbehu by mi ale sadlo viac stiesnenej atmosféry neustáleho ohrozenia divými krvižíznivcami ako moralizujúcich krasorečnení o náprave zločinca skrze návrat k farmáskym koreňom. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Ploche, schematicke, prumerne. Chvilemi roztahane, chvilemi uspechane. A finale je fenomenalni neduveryhodna nuda. Stockholm syndrom s priceskem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Až doteraz som nikde nemal možnosť zhliadnuť tento western s J.Stewartom. Jedno sa musí nechať - J. Stewart má úžasné charizma. Jeho modré oči výrazne ladia s prachom krajiny a tmavými, mŕtvymi očami bandoleros. Pekné oči a charizma sami o sebe nestačia, ale našťastie tu aj všetky ostatné zložky filmu pekne zapadajú do seba. Najviac oceňujem dobrý príbeh s nečakanými zvratmi, hlavne v závere, hudbu a miestami dobrý , netypický prístup k akčným scénam, kde podobne ako v Divokej bande nieje núdza o strely do chrbta. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě tahle výprava od šibenice k bandoleros bavila více. Dean Martin mě tady přišel celý jakýsik nateklý. James Stewart všechno nezachrání. Tento western bohužel poměrně zestárnul. To špičkování mezi dvěma bratry o srdce krásné Raquel už není jaksi ono. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, místy však zdlouhavě nudný, avšak vykompenzováno jest brilantní hudbou a koncovou vražednou scénou boje s bandity....Klasika to tedy opravdu je.....s dobrými výkony aktérů...! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +hlavní čtveřice herců byla prefektní, dialogy, postavy, příběh, romantika, pěkná hudební melodie -hudba mohla být výraznější, mohlo to být akčnější/// Tak tento snímek mě odzbrojil. Líbili se mi moc dobře načrtnuté postavy i jejich příběh a putování. Moc krásný film, méně akční, více baladický (romantický). Prostě prefektní i když spravedlivý a smutný. Normálně mám chuť na další westerny./// Celkem 82%/// ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

James Stewart. Sice stárnoucí, ale stále skvělý sympaťák a elegán s přirozeným šarmem a inteligencí. Dean Martin jako Dee Bishop, trochu naivní horkokrevný bouřlivák s dobrým srdcem a láskou pomateným úsudkem. Dialogy těchto dvou odlišných bratří jsou kořením celého filmu. Když přidáme G. Kennedyho v roli cílevědomého paličatého šerifa a R. Welch, jednu z nejvíc sexy hereček své doby, máme tu opravdu kvalitní základ pro natočení čehokoli. Když přihlédneme ke slušné „divokozápadní“ zápletce, máme zde předpoklad pro vznik skvělého westernu. A tím Bandolero bezesporu je. Film běží ve svižném tempu bez hluchých míst. Má oporu ve scénáři i hudbě. Navíc krom Mexičanů zde není jediná ryze záporná postava. Žádný jednoduchý zlo. Já tento mírně opomíjený film vřele doporučuji. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Morálne to nie je zrovna úplne v poriadku, keďže tu máme dvoch antihrdinov minimálne nepriamo zodpovedných za nejaké tie nevinné mŕtvoly, ktorí sú nám postupne sprostredkovávaní ale ako sympaťáci, čo sú len obeťami okolností. Na túto hru som ale nakoniec pristúpil, za čo môžu za prvé herci, za druhé vysoká zábavnosť snímky a za tretie dobre vypointované finále, kde sa tvorcom podarilo oblúkom vyhnúť tomu najlacnejšiemu rozriešeniu zápletky. Stewart je tu už na prvý pohľad v tesne preddôchodkovom veku, o to viac mu ale táto rola pristane. Máme tu hneď štyri veľké herecké esá a v spojitosti so slušným tempom filmu ide o veľmi solídny, nie zrovna tradičný western, ale zase o žiaden revizionizmus ako od Peckinpaha nejde. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Western s prvky romantiky? Proč ne. James Stewart nám ukazuje, že i na stará kolena zvládal hrát akční roli. Se svou bandou lupičů, hromadou peněz a krásnou dívkou jako rukojmí prchají z Texasu směrem do Mexika. V patách jim je šerif se svou partou. Po cestě naráží na bandity, kteří jim komplikují cestu. Nemůže to skončit jinak než velkou přestřelkou. Filmu dost přidává neskutečně půvabná Raquel Welch jako dívka v nesnázích. "Pro mě to jsou jen kauzy." ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha dalších morálně převrácených westernů, kde hlavní hrdinové jsou ve skutečnosti vychytralí lumpové, lupiči, případně banditi. Kostnatá herečka Rachel Welchová měla mohutný příčesek, jaký se nosil v 60. letech 20. století, stále byla krásně nalíčená a samozřejmě se (jak byl hned na začátku zřejmé) zamilovala do svého únosce. ()

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama