Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Klasický western s klasicky kladným (možná až příliš) Jamesem Stewartem. Jeho boj za smíření indiánů s bělochy působí chvílemi jako boj s větrnými mlýny. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý western s výborným Jamesom Stewartom, ktorého dobre dopĺňa Jeff Chandler, nechýba dobrá akcia, či dokonca aj odľahčujúci humor. /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle nenápadný western o tolik předběhl svou dobu... Film, v němž nejsou Indiáni jen ti špatní, zákeřní a vhodní leda k vyhlazení a bílí pionýři na divokém západě jen ti dobří, kladní a charakterní hrdinové... Možná jeden z úplně prvních demýtizačních westernů... Ještě tedy ne ten velký, skutečný, ale přeci jenom...první vlaštovka (to on stál u kolébky takových děl jako Malý velký muž či Tanec s vlky...)...porušení nepsané premisy, že genocida Indiánů byla v zájmu společnosti a civilizace. James Stewart ztvárňuje bílého hrdinu, který stojí na pomezí dvou světů - ten, kam etnicky patří, ho téměř zlynčuje, a ten druhý je mu nakonec také osudový, ale důraz je tu kladen především na absolutní hodnoty - hrdinství, čestnost, držení slova, mír... To je hlavní hrdina v kostce - a to je také jediná slabina filmu...přílišná idealizace, trochu naivistické vhlédnutí do dob zlatokopů a Indiánské genocidy... Každopádně tenhle western si pozornost zaslouží i po té spoustě let... (třeba už jen kvůli reflektování Apachů a obecně indiánské společnosti coby přirozeně integrované součásti přírody...tedy žijící zjevně ekologicky...) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

První "velký western", který se snaží rozbít legendu o hrdinných bílých pionýrech a divokých krutých indiánech. Bohužel v područí téhle protirasistické ideologie uvízl celý film. Tři hvězdičky hlavně za divokou přírodu a jako vždy spolehlivého Jamese Stewarta. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. James Stewart v roli bílého muže, který prosazuje mír s Apači i za cenu ohrožení vlastního života. Zlomený šíp je dobře natočený velmi objektivní přelomový historický western, film o uzavření míru bílých Američanů s apačským náčelníkem Cochisem a o odchodu odpadlíka Geronima a jeho věrných. Jen mi trochu neseděl dobře namaskovaný běloch v roli apačského náčelníka Cochise, ale taková byla realita Holywoodu v roce natáčení 1950. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aLdvA9DgfBw ()

sud 

všechny recenze uživatele

Možná (nebo snad určitě) první western, který ukazuje indiány jinak než krvelačné hrdlořezy. Běloši nejsou zde o nic horší než indiáni, správňáci a hajzlové se najdou na obou stranách. James Stewart je ve své roli skvělý. Jeho postava je sice až moc kladná, ale nechá se jí uvěřit. I ostatní herci jsou velmi dobří, nejvíce pak Jeff Chandler v úloze náčelníka Cochise. "Zlomený šíp" je otec "Malého velkého muže" a dědeček "Tance s vlky". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

James Stewart bol vo westernoch doma a určite sme ho videli aj v lepších kúskoch. Táto hra na "Old Shatterhanda" neprináša nič, čo by sme už nevideli niekde inde a lepšie. Malým tromfom filmu je práve účasť J. Stewarta , vďaka ktorému film nezapadol medzi stovky podpriemerných westernov. Poteší aj zrodenie "Geronima" a možno zaujme netradičný vzhľad indiánskeho náčelníka Apačov. Nebol zlý, ale indián bez tmavých vlasov mi veľmi nesedí. Pierre Brice a Gojko Mitič by vedeli rozprávať. 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je Zlomený šíp mírně podhodnoceným snímkem. Obsahuje řadu pravdivých (pro někoho možná klišoidních) myšlenek o životě, zejména o životě v míru, zákonech, lidské netoleranci a nenávisti, ovšem také lásce a přizpůsobivosti, cti a pravém výkladu napsaného textu - v tomto případě Bible ("V mé bibli se nepíše o barvě pleti."). Smutný konec pěkného příběhu je jakousi předzvěstí či paralelou k mladšímu Vinnetouovi, resp. Nšoči a Old Shatterhandovi. James Stewart se tu objevuje v roli, která je od samého začátku kladná a sympatická, což u něj není vždy tak zcela jasné. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je třeba vzít v úvahu dobu vzniku a pak nelze říct, že je to špatný nebo naivní film. Autoři měli ohromnou, chvályhodnou a v té době ne běžnou snahu dobrat se podstaty problému vztahů mezi původními a novými obyvateli Ameriky, přičemž se promysleli k největší pravdě, že tento rozpor nemá reálné řešení. Herecky zvládnuté, ne vždy předvídatelné, vyprávění si udržuje stálé napětí. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivně zpracovaný western, kde krom dvou ultra-charismáčů Jamese Stewarta a Jeffa Chandlera nic není. Ale i takový je občas potřeba. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda a jako vždy dokonale kladný James Stewart bojující, jako ve většině filmech, za pravdu a spravedlost. Člověka to donutí zapřemýšlet, co vlastně provedla civilizace indiánům a že stačí pár lidí co se vzepře a není lehké dosáhnout míru. A neměl bych opomenout plno vitpných hlášek. Velké překvapení. 85% ()

erl 

všechny recenze uživatele

Divný film. Tvůrci se nám snaží říci že Indiáni jsou ti hodní ale bílý muž vlastně taky. A indiáni jsou stejně vykresleni jako vrazi a chudák bílý muž jenom obsadil jejich území a vyvraždil skoro celý jejich národ...Ale James Stewart má charisma to zase jo:) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Mám tam pár výhrad - barva mi tam k tomu vůbec neseděla, některý scény působily trochu moc studiově, ale jinak to byl moc pěknej western. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoc, ale J.Stewart, to prostě nejde jinak..............Neuvěřit tomuto člověku z upřímnýma očima a věčným chlapeckým pohledem, to prostě nejde ! Podle mne to klasický western není ,ale spíše romantické drama zasazené do reálií ,,divokého západu,, .. Na druhou stranu, co je to klasický western ?? Příjemné Technicolor barvy jsou fakt lepší než dodatečně colorovaná klasika.......... ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný western, který jde proti obvyklým klišé a přináší neotřelý pohled na problematiku Reds vs Whites. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Ježiš, to zas bylo něco.Amíci zapracovali...Snažily se ukázat, že vlastně oni chtěli s Indiánama mír a že Indiáni můžou za všechno.Ne jako western dobrý ale nesmíte znát dějiny... ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z těch lepších westenů. Není o nenávistné vřavě mezi indiány a osadníky, ale snaží se změnit pohled na indiány jako na vrahouny. Navíc James Stewart je veliký sympaťák a Cochiso je indián jak má být. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Na rok 1950 a žánr, kde byli indiáni do té doby jen k odstřelení určení zlosynové, překvapivě dobré. Pravda ještě hodně romantické (tedy i dost naivní), James Stewart učebnicově kladný, a ta love story s magazinově krásnou squaw až přeslazená, ale snaha o revizi pohledu Američanů na indiány se cení. Cochise sošný a rétorický jak nějaký ušlechtilý antický barbar. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Stewart je prostě tak skvělý herec, že mu budete věřit i toho chlapa, který se snaží o to, aby byl mezi bělochy a Apači mír. Ten scénář je v současné době celkem klišovitý, indiány nehrají indiáni, ale i tak to má poselství a hlavně skvělého hrdinu v hlavní roli, na kterého mě bavilo se koukat a ani trochu mě to neurazilo. ()

Reklama

Reklama