Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Aky 

všechny recenze uživatele

Je třeba vzít v úvahu dobu vzniku a pak nelze říct, že je to špatný nebo naivní film. Autoři měli ohromnou, chvályhodnou a v té době ne běžnou snahu dobrat se podstaty problému vztahů mezi původními a novými obyvateli Ameriky, přičemž se promysleli k největší pravdě, že tento rozpor nemá reálné řešení. Herecky zvládnuté, ne vždy předvídatelné, vyprávění si udržuje stálé napětí. ()

Reklama

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda a jako vždy dokonale kladný James Stewart bojující, jako ve většině filmech, za pravdu a spravedlost. Člověka to donutí zapřemýšlet, co vlastně provedla civilizace indiánům a že stačí pár lidí co se vzepře a není lehké dosáhnout míru. A neměl bych opomenout plno vitpných hlášek. Velké překvapení. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Stewart je prostě tak skvělý herec, že mu budete věřit i toho chlapa, který se snaží o to, aby byl mezi bělochy a Apači mír. Ten scénář je v současné době celkem klišovitý, indiány nehrají indiáni, ale i tak to má poselství a hlavně skvělého hrdinu v hlavní roli, na kterého mě bavilo se koukat a ani trochu mě to neurazilo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak mám dalšího indiánskáýho hrdinu. Je to Cochise. Objevil se tam taky Geronimo, v malé roli zlýho Apače. Co k filmu: je to klasickej western, kde jsou indiáni a běloši. Nikdy jsem o žádném Cochisovi nevěděl, až do tohohle filmu a zjistil jsem, že taky skutečně existoval. Zdali byl film podle pravdy nebo ne, o tom už by se dalo polemizovat, hlavně o té milostné rovině (po pravdě, tomu jsem nevěřil ani za opium... teda ani za mák). Na závěr musím dodat, že chýše jsou jak ze Smrtelného zla, protože z venku vypadají malé a vevnitř jsou přes celou obrazovku. Krásná příroda. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Jeho kritický pohľad na belochov najprv vzbudil mnoho nesúhlasných polemík, pretože narušil, až do tej doby obvyklú, schému westernu. (HareS)
  • Aby režisér ešte viac poukázal na rovnocennosť bielych a Indiánov, nechal vo svojom filme rozprávať Indiánov hovorovou formou angličtiny namiesto dovtedy zaužívaného trendu nechať divochov rozprávať lámanou angličtinou. (beso74)

Reklama

Reklama