Reklama

Reklama

Dnes již klasický western režiséra Vincenta McEveetyho z roku 1968 nás zavede do odlehlého městečka „Firecreek“. Tam přijedou jednoho dne podezřelí dobrodruzi, kteří mají zřejmé problémy se zákonem. Parta nájemných vrahů ze severu napáchá ve městě spoustu zla. Místní šerif a šéf bandy, dvě silné osobnosti, se střetávají tváří v tvář. Ač jsou si v mnohém podobní, stojí vlivem nejrůznějších okolností na opačné straně zákona. Ve hře je nejen čest šerifa Johnnyho Cobba, ale i bezpečí všech obyvatel městečka. V hlavních rolích dvou nesmlouvavých mužů uvidíme Jamese Stewarta a Henryho Fondu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podle postavení hvězd to vypadá na pravé poledne, jiné aspekty zase naznačují, že jsme tenkrát na západě. Třeba rok vzniku, Fonda zase v nezvyklé roli záporného zprostitutkysyna či Jack Elam, který u Leoneho čekal na nádraží na Harmoniku a aniž by pohnul hlavou, měl dokonalý přehled o vlacích přijíždějících zleva i zprava. Zápletka kolem plnění poháru trpělivosti Jimmyho Stewarta bandou špatných mravů utahuje šrouby jen velmi pozvolna, ale až na slušňáckého hlavního hrdinu přijde nával hysterie a sebekritiky, o gradaci se nemusíte bát. Obvykle westerny s melodramatickými houslemi a nadmírou ženských postav posílám už z principu dvěma, nebo třemi výstřely na krchov, ale vzhledem k tomu, že souzním s morálním poselstvím o neustupování zlu, postavy jsou docela plastické a není tam John Wayne, nechám svůj kritický kolt protentokrát za pasem.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Téměř neznámý, ale naprosto vynikající western. Stoupající napětí je tu cítit s každou přibývající minutou a závěrečný souboj je nervy drásající a realistický. James Stewart je v roli svého nehrdinského hrdiny jako vždy skvělý a potěší též Henry Fonda, ve velice zajímavé roli neprvoplánového záporáka Boba Larkina (viz můj komentář k filmu Muž ze Západu). Vynikající nedoceněné dílo. 95%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší western, který sice dokázal zaujmout, ovšem něco mi v něm chybělo. A tuším co ;) Postrádal jsem buď více akce nebo více nějakých myšlenkových odkazů na úkor té akčnosti. Celkově se totiž něco děje až na samém konci. Ale k tomu závěru, vrcholu, pěkně stoupáme. Henry Fonda, opět charismatický záporák (v tomto snímku trochu netypický záporný hrdina) posunuje spolu s Jamesem Stewartem celý film na 3*. Byť píšu komentář, který působí spíše v neprospěch tohoto westernu, musím i pochválit několik scén, které měly "grády" a udržovaly diváka v nejistotě, jak to celé dopadne. Přiznávám, že závěr jsem čekal zcela jiný, ovšem jsem za něj rád...Právě tato nejistota konce filmu mě dost zaujala. A také oceňuji vzhled Brooke Brundy, která je tu poměrně hezká a je tedy jakousi ozdobou oněch 104 minut. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Alfred Newman; I má nenáročná matka, která miluje westerny o tomto filmu prohlásila, že to byla blbost. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Psychologický western, ktorý ma postupne dostával. Zo začiatku mi vadila istá nelogickosť v konaní postáv, na konci som ale pochopila, že práve tak to malo byť. Dokonca aj James Stewart na konci zahodí všetku apatickosť a záver je vskutku napínavý. A len tak naokraj - postava Arthura je priam šitá na Jamesa Deana a Robert Porter sa na neho aj neuveriteľne podobá. Nenechajte si tento film v TV ujsť, tých 62 percent vôbec nevypovedá o jeho skutočnej kvalite. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +herci, relativně příběh, vystupňovaná atmosféra –občas hodně zdlouhavé, některé vedlejší dějové linie/// Dívat se na to dalo, i když v jistých momentech už to začalo být zdlouhavější. Dnes bych řekl, že to mohlo být ještě drsnější, tedy čekal jsem to drsnější. Zajímavé charaktery postav (hlavně některých) jsou dobře napsány. Ovšem vadili mi někdy zbytečné dějové linie. Ve výsledku však film zachránila závěrečná přestřelka, která je uvěřitelná./// Celkem 59%/// ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobrý, klasický americký western s jednoznačnou moralizující tendencí (základ - křesťanská rodina, neustupovat zlu, chránit zavedené hodnoty, právo na ochranu soukromí, vlastnictví atd). V mnohém podobné westernu "V pravé poledne", rovněž pozvolné houstnutí, gradace a nakonec napínavé finále. Bohužel, zcela nevýrazná hudba. Přesněji 3, 5. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, ale dobrý western, jehož největší předností je kvalitní obsazení všech významnějších (ženských i mužských) rolí. Na pořádnou přestřelku se sice dost dlouho čeká, ale snímku nechybí gradace a krásná indiánka i šerifova dcera jsou zárukou kvalitního vizuálního zážitku. Hudba mi tentokrát moc nesedla, ale to je jen detail. Naopak mne potěšil Jack Elam v úloze vousatého Larkinova parťáka. Tento specialista na menší westernové role si v tomtéž roce získal nesmrtelnou slávu jako šéf trojky zabijáků, kteří přijeli uvítat na nádraží Harmoniku v "Tenkrát na západě". Celkově 3 a půl * . ()

5150 

všechny recenze uživatele

Příběh plyne v poklidném tempu s důrazem na charaktery postav a zejména James Stewart ve znamenitě vygradovaném finále ukáže, jak skvělým hercem byl.. Režisér Vincent McEveety později natočil sedm dílů seriálu "COLUMBO". ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Western s výborným námetom, ktorý mal ale dostať do rúk nejaký schopnejší režisér, aby z toho vzniklo niečo kvalitnejšie. Už len obsadenie môjho obľúbenca Jimmyho Stewarta do role otca dvoch malých chlapcov a tretie dieťa je na ceste v jeho 60ich rokoch... Aj keď typovo sa k nemu táto úloha hodí, chcelo by to niekoho o 30 rokov mladšieho. Dej sa prvú hodinu doslova vlečie a takmer nič sa nedeje, tá atmosféra neistoty a strachu sa tu dala určite navodiť oveľa lepšie. Ani záverečné zúčtovanie nepôsobí dvakrát vierohodne, aj keď je dopredu jasné, ako to musí skončiť a je jedno, že proti sebe stojí banda zabijakov a starý roľník. Z rán netečie krv, len sa spraví malý fľak na oblečení, zranená noha Stewartovi nevadí, aby sa s ňou pohyboval akoby mu nič nebolo... Jasné, že nečakám na tie roky niečo v štýle Tarantina, no Leone alebo Peckinpah by to rozhodne natočili šťavnatejšie. Už len ten úvod, keď natrafí dvojica Elam-Lockwood na krásnu blonďatú Brooke Bundy vám naznačí, ako nevýrazne a amatérsky ten film bude natočený. Dievča chce pred nimi utiecť, pričom od jedného cúva k druhému, potom sa namáhavo brodí plytkým potokom a vyčerpaná sa zhodí na druhý breh, kde si k nej dvojica kľudne dôjde. A potom miesto toho, aby sa rozbehla ozlomkrky preč, sadne si na zadok a začne hrabať nohami po zemi, pričom pôsobí ako keby vôbec nechcela utiecť, len nechce vyzerať, že by im najradšej hneď vletela do náručia, tak akože trošku pohýbe nohami. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Opravdu neprávem opomíjený kousek, který by byla škoda přehlédnout. Ke špičkám žánru má sice daleko, ale za těch 100 minut to rozhodně stojí, minimálně kvůli skvělé ústřední dvojici (hlavně Stewart byl ideální volba) a závěrečné dvacetiminutovce. 70% (počet hvězd vzhledem k relativně nízkému místnímu hodnocení zaokrouhlen nahoru) ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Spíše komorní a psychologický western, který připomíná V pravé poledne (situace šerifa, kterého obyvatelé městečka nechají samotného proti přesile), nebo ještě více Vítejte do zlých časů (bezbranné městečko je vystaveno násilí, kterému se nedokáže postavit, šerif je i zde formální). Napětí je velmi dobře stupňováno, jednotlivé jednající postavy dobře napsány i zahrány. Snad jen James Stewart měl více o čem hrát než Henry Fonda. Celou dobu jsem se obával závěrečné přestřelky - od začátku bylo jasné, že vše bude směřovat právě k tomuto bodu - a musím napsat, že mě velmi mile překvapila. Bál jsem se, aby film, který mě stále více pohlcoval, který se mi stále více líbil, nebyl pokažen právě tou finální akcí, která tentokrát nebyla úplně čitelná dopředu. Film mohl skončit smutně i happy endem, i když připouštím, že druhá možnost byla pravděpodobnější. A právě zde byl problém. Jak obstojí šerif, který snad ani neumí zacházet se zbraní, proti několika zkušeným hrdlořezům. A že Fonda uměl střílet velmi přesně, navíc od pasu, už jsme viděli. Nakonec to ale dopadlo na výbornou. Závěrečné střetnutí bylo uvěřitelné, netuctové, nádherně korunovalo výborný film. Neprávem zapomenutý western. Výborná podívaná. Je to mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. V těchto případech se obvykle, když vidím, jak někteří filmoví odborníci na těchto stránkách fundovaně napíšou odpad, kloním k tomu vyššímu hodnocení. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Solidní western, dobře vystupňovaný napětí, Henry Fonda tu naznačuje svojí roli v Tenkrát na západě, James Stewart výbornej jako vždy, prostě docela dobrý pokoukání. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Takze rozhodne nezdielam nadsenie miestnych 4 a 5 hviezdickovych uzivatelov ohladom tohto "super genialneho" westernu. Samotny James Stewart mal v 60. rokoch uz lepsie filmy za sebou /Man Who Shoot Liberty Valance, Shenandoah/ a z roku 1968 je u mna jednoznacne vyssie film Bandolero Andrew V. McLaglena tiez zo Stewartom. No a nepresvedcil ma svojim hereckym vykonom a nedostatocne sa vlozil do roly, co sa ludovo da volne prelozit aj ako "James Stewart hral hovno"! Samotny Henry Fonda uz tiez mal to najlepsie za sebou /Dvanact Rozhnevanych Muzu/ a z roku 1968 su u mna Madigan a Tenkrat na Zapade stale vyssie nez tento podpriemerny western. Reziser Vincent McEveety /serialy Dallas a Columbo/ sa tiez velmi nepredviedol. Nuda dostala neprirodzene vela priestoru, pribeh je umely az strach a ledva drzi pohromade + az prilis poznat lacne televizne kulisy. Takze jo, jo : aj samotny Stewart hral tuna hovno, dej to nemalo,prilis poznat lacne televizne kulisy a prestrelka az samoucelna. A ked vidim hodnotenia 4 a 5 hviezdickovych mentalov, musim pripustit nasledovne : zase je to film pekny, jo, taky farebny, furt sa tam nieco hybe, su tam kulisy, stromceky, travicka, vystrelilo sa a dokonca herci rozpravaju v ucelenych, rozvinutych suvetiach, ktore nielenze na seba logicky nadvazuju, ale aj davaju logicky zmysel! No a tak : 20 % ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Firecreek není město smolařů. Firecreek je město deprivantů. Ani jeden z jeho obyvatel není schopen jakéhokoli intencionálního jednání (i Arthur zabíjí pouze omylem), a jediný kdo by se zdál být k němu disponován, tj. Cobbova manželka a autoritativní Dulcie jsou od počátky vyloučeny z dění porodem, tedy de facto svým ženstvím. Ostatní setrvávají v letargii narušené jen nabádáním Cobba buď k větší aktivitě nebo k větší pasivitě. Důvodem proč je Cobb odhodlán položit svůj život, a to i ve chvíli kdy Larkin chce odjet a nepředstavuje už pro něj ani pro město žádné nebezpečí, není nic jiného než snaha být poslušen naléhání velkého Druhého. Proto mu nakonec nestačí pouze Larkina vyhnat, je nutné ho zabít (a ne náhodou je toho nakonec neschopen a ten kdo to musí provést je - žena), aby se mohl opravdu, a ne pouze titulárně, vřadit do Symbolična, které se tímto činem zároveň může restaurovat ve své neporušenosti. Pětice desperátů, prchajících z nejasných důvodů do bezzákonosti, anomičnosti hor, je totiž pro město v podstatě vpádem Reálna, jak o tom mluví i ztroskotalý advokát (ztroskotalý na neschopnosti se rozhodovat, jednat), když říká, že děs, který mezi obyvateli Firecreeku vzbuzují, pochází z jejich jinakosti a neschopnosti města tuto jinakost přijmout, z narušení zaběhlé rutiny, z toho že nevědí co se může stát a jejich jistota, že dnešek bude stejný jako včerejšek je zpochybněna. Proto Cobb musí zcela nesmyslně riskovat svůj život, dokonce i přes Larkinovu jednoznačnou nechuť ho toho života zbavit, proto je vlastně daleko krvelačnější než zabiják Larkin, proto musí všichni desperáti nakonec zemřít, aby byly ostrohy Reálna zatlačeny zpět a Symbolično bylo obnoveno ve své celistvosti. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

westernová dráma o mestečku, kde sa akosi všetci tvária a správajú alibisticky, až to napokon James Steward nevydržal. :) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

I jakožto milovník westernů s vysoce vyvinutou schopností požvýkat, spolknout a bezproblémově strávit všechny žánrové klišky musím konstatovat, že tohle byla velmi slušně řečeno nuda k posrání táhnoucí se hůře než z paty vytlačený tuberácký chrchel, neb ona jedna věc je být tolerantní ke klasicky pomalu houstnoucímu dýmu a druhá nebýt znechucen způsobem, jakým jej hlavní hrdina vyvětrá. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Cizáci, jedni. V hrdle mají ohně křik, tak bouchni do stolu, abys nastolil, opětovný starousedlíkův klid. Dva vysocí, vytrvalí harcovníci. Muž proti muži. Ten, který se uměl hněvat a ten, který věděl, ze svého fondu vytáhl provaz. ()

Reklama

Reklama