Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Recenze (912)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sám jsem byl překvapen, ale líbilo se mi to... Určitě víc než první díl. Filmařsky bezchybné, víc strašidelné, možná trošku dlouhé (a to ještě mezi vystřiženými scénami je spousta variací, které by vůbec nevadily). Zvuk při bitvě s hadem cloumal se sedačkou, takže jsem si prostě užil :) Jako šestiletý bych ale asi neusnul ! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

160 minút je priveľa. Druhý diel je opäť brilantne sfilmovaný, postavy nestratili nič z pôvabu a temnejší župan filmu taktiež svedčí, ale predsa len pôsobí rutinnejšie a statickejšie. Byť fanúšikom J. K. Rowling, isto som nadšený. Ako nestrannému divákovi mi ale miestami chýbalo dialkové s pretáčaním. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

O třídu lepší než jednička. Triky šly malinko nahoru, atmosféra příjemně potemněla, Emma Watson a zejména Rupert Grint se herecky roztomile vybarvili a navíc jsou zezadu podporováni skvělým Branaghem. Ale Columbus už asi nikdy nebude ničím jiným než nudným řemeslníkem bez pořádného stylu - takže ospalý Potter vypadá vedle jiného kasaštyku, Pána prstenů, jen jako špatný vtip. Neúměrně dlouhý vtip s tragickým ústředním představitelem, kterému bych dal doživotní zákaz lézt na plátno. Naštěstí ve trojce přijde osobitý Cuáron, takže se můžeme těšit na výrazné zlepšení. Pokud se mu podaří eliminovat Radcliffa a dohlédnout na opravdové ADAPTOVÁNÍ knižní předlohy (tj. uzpůsobení pro potřeby filmu, vyhození některých pasáží a zvýraznění jiných) a ne jen otrocké přepisování s otravnými minutami vysvětlovacích dialogů, mohli bychom se konečně dočkat opravdu dobrého filmu. Doteď jsou to jen prázdné prefabrikáty, které uspokojí pouze děti a nekriticky nadšené milovníky knížek. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky knihy je to stejně jako jednička skvělá záležitost. I když je děj občas zestručněn a celkově film nepřináší žádné překvapení, jde o vcelku zdařilý snímek. Napínavý, zábavný a se slušnou atmosférou. Lockhart v podání Kennetha Branagha je okouzlující a Jason Isaacs je i na malém prostoru suverénně nejvýraznější postavou celého filmu - záporák jedna báseň. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách lepší, než první díl. Mnohem temnější, a proto mému vkusu mnohem bližší. Radcliffe jako Potter je opět děsně prkennej, o to lepší jsou přestavitelé Rona a Hermiony, kteří jsou nepopiratelně talentovaní. Některé scény jsou hodně strašidelné, že i malá děcka musí z nich mít psotník. Například já jako arachnofobik jsem skoro nevydejchal scénu s pavouky. Ještě k tomu Radcliffovi. Divím se, že takovýmu hereckýmu dřevu svěřili tak velkou roli. Ale když se podívám, že jedním z výrobních producentů je čirou náhodou taky Radcliff, říkám si, že by "tlačenka"? No nic, na závěr bych jenom dodal, že touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Těď bych chtěl Nimbus 2001, prej má lepší aerodynamické schopnosti.... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale změny, které byly udělány oproti knižní předloze se tady velmi vymstily. Snaha o co nejvíc akce u baziliška se mi nelíbí a podle mě by se mohl tento "zabitý" čas věnovat něčemu zajímavějšímu - třeba více kouzelnickým hodinám. Druhý problém vidím v Danieli Radcliffovi. Zdá se mi, že v tomto díle hraje ještě hůř než v předchozím a je to jediná postava, kterou bych si velmi snadno představila přeobsazenou jiným hercem (vlastně bych tuto změnu velmi přivítala). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ne ne, Chris Columbus skutečně neumí točit temné a děsivé scény...a že jich od prvního dílu přibylo. S rozsahem stránek románu ale přibylo i škrtů ve scénáři a atmosféra tak ve spojení s nevhodnou volbou sice nadšeného, nicméně nepříliš kompetentního režiséra, dostává pěkně na frak. Nikterak tomu nepřidá ani domácí prudič Dobby, příliš rychle rostoucí Daniel Radcliffe ani skladatel John Williams, který si vybírá svoje slabší chvilky. Odporně slizký Kenneth Branagh si sice svou roli užívá, ale film, v jehož scénáři by bylo dost děr i kdyby se věrně držel předlohy, to zachránit nemůže. Když si vzpomenu na mamču Weasleyovou, Colina Creeveyho a Toma Riddlea, musím připustit, že castingové oddělení odvedlo skvělou práci, ale i přes skvělé herecké výkony se nejde nedívat na hodinky a nepřemýšlet nad tím jak je to v těch maličkostech sakra celé průhledné a vykalkulované, aby se to dobře prodávalo... 60% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je oproti prvnímu dílu temnější, ale stále je zde propast mezi knihou a samotným filmem, který je stále určen spíše dětským divákům. Některé scény jsou zbytečně umírněné (boj s hadem) a jiné nebyly natočeny pro jistotu vůbec (hostina duchů). Harry Potter a tajemná komnata tak zůstává profesionálně natočenou rodinou zábavou, která však tvrdí, že je Harry určen pro děti. Což však, vzhledem ke knihám, tak úplná pravda není... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

To stejné, co díl první, s mírně povedenějšími triky. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, ScreamJay, Turiec, PALINO ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po dokoukaní tohoto dílu si říkám, proč já degen se plácám v mudlovském světě, když v tom kouzelnickém se toho tolik děje. Jezdí se lítacím autem, bojuje se s hady, bojuje se s pavouky, čaruje se, hraje se famfrpál, lítá se na koštěti neomezenou rychlostí, učí se tam sice odporná šprtka, ale současně i fantastická holka Hermiona a hlavně se tam dá bojovat se zlem ! Opravdu velmi nerad jsem se z tohoto kouzelnického světa vracel zpět do toho svého mudlovského. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druhý díl si Chris Columbus ještě nechal pro sebe a je zase o něco lepší než ten první díl. Stejně jako Harry, stárnu i já, stejně, naprosto stejně, takže vidím, jak se ho to všecko týká, jak to všecko začíná prožívat. Sice je to stále příjemné pokoukání, takové rodinnější, ale přesto čarovnější a zábavnější. Tak nějak mě napadá, čím delší film, tím lepší, protože mně se na konci z toho světa vůbec nechce utíkat. Ten svět si se mnou hraje přes dvě a půl hodiny a nakonec na mě vyplivne: Nashle za rok opět v Bradavicích? To mě pěkně rozčiluje, ale co mám dělat. Tuhle ságu jsem si prostě neskutečně zamiloval. Při sledování tohoto filmu už jsem měl přečtené celkem čtyři knihy, až k Ohnivému poháru, takže jsem se těšil ještě více. Výborný příběh, nádherný boj s baziliškem, hezká vzpomínka na dobu kdy jsem to před šesti lety viděl poprvý a měl z toho všeho hroznou radost. Sice dávám čtyři hvězdy, ale strašně s tím filmem, a celkově s celou sérií sympatizuji jak to nejlépe jde. Tajemná komnata je další dobrý díl ze světa, kam bych se rád zase někdy vrátil, a Rowlingová s režiséry mi to (a) nejednou s radostí dovolí. --- Podívejme, rudé vlasy, prázdné výrazy. Usmolené staré učebnice. Musíte být Weasleyovi. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Columbus sice natočil o něco lepší film, než byl Kámen mudrců a podařilo se mu nacpat tam o něco lepší triky (které ale i tak mají k dokonalosti daleko), ale hodně přehnaná délka a slabý hlavní představitel, který mě začal nudit asi po třiceti minutách, to stahují na průměr. Nebýt lahůdkového Branagha a Isaacse, asi by to bylo ještě za míň. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vida, tohle je rozhodně koukatelnější než Kámen mudrců... Atmosféra je o pár odstínů temnější, příběh hozený tak trochu do goticky pochmurného a tajemného hávu. Prvních 40 minut jsem tak trochu prozíval ve spršce digitálních efektů a čistě ilustrativních epizůdek, které mi jako "potěrovskému nečtenáři" nic moc neřekly, během zbytku stopáže to ale bylo o poznání svěžejší pokoukání. Škoda jen, že Columbus nedokáže dát filmu více kouzla a poezie, než mu dávají vizuální efekty a výtvarné zpracování. A samozřejmě také herci, z nichž mě nejvíce potěšil excentrický egoista Kenneth Brannagh... Pan režisér je bohužel rutinér každým coulem, paní autorka je zase každým coulem konzervativistka a netykavka, což možná prospívá filmu jako knižní ilustraci, ale ne filmu jako filmu... Některé scény v sobě mají obrovský náboj, který Columbus nuluje nevzrušivou a mechanickou režií bez náznaku invence (např. scéna s pavouky v Temném lese) a někdy by zase prospělo více lpět na příběhové linii a méně zahlcovat diváka detaily. Suma sumárum, je to poměrně zábavné, ač dost natahované, je to hezky vyhlížející, avšak postrádá to výraznější poetiku... Ta mrška tam jen tak podřimuje a až ji šikovný režisér probudí... nu, počkejme si na další díly. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Knihy nečtu, ale filmy o Potterovi se mi líbí ikdyž tedka čekám na (snad) nejlepší 3díl. Mám rád Cuarona :)) Kvalita Chrise Columbuse jako režiséra je úměrná velikosti rozpočtu (za hodně peněz to ujde za málo ne :D) a docela mě mrzí, že takhle netalentovaný a rutinérský pracovník dostal do rukou první dva díly. Až tedka producenti nastolili trend měnění režisérů (i kvůli čas zatížení) a tak se stává každý díl nečím nezaměnitelným. Snad je toto poslední průměrný díl, který je zachranován mladými herci a pohádkovým prostředím. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohužel narozdíl od prvního dílu mi v tomto pokračování chybí určitá lehkost vyprávění a film je na rodinný příliš dlouhý a rovleklý ( a to nejen díky stopáži). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Kloves .. Tajemná komnata nepostrádá nic co předešlý díl. Bohužel jako většina pokračování ale nepřináší nic nového! "Vivat" komerce..:´( Šílenství kolem adaptace knih Harry Potter and .?. mě nechala naprosto chladným! Je sice pravda, že se to dá bez obtíží shlédnout a je na co se dívat, tj. triky, ale příběh není až moc poutavý a adaptovaný scénář je místy dost děravý a nelogický. . ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak ako bol kamen mudrcov sklamanim, tajomna komnata prijemnym prekvapenim. Daniel radcliffe uz je prirodzenejsi a dokonca mi nevadila ani ta dlzka. A par krat som sa zasmiala, najma Ron je Bozsky :D Ak to bude mat stupajucu tendenciu, tak neviem neviem...Hviezd by malo byt desat :D ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Columbus se sice svého rutinního nenápaditého stylu drží zuby nehty, ale tentokrát má ohromnou oporu v předloze, která patří k tomu lepšímu (a samostatně i nejlépe fungujícímu) z celé série. Navíc "přitemnil" atmosféru a díky skvěle obsazenému duu Branagh/Isaacs se mu daří částečně napravovat dojem z ústředního tria, ze kterého kamera nesleze po celou stopáž, a které je tady ještě stále spíše za roztomilá herecká dřeva než za herce a tahouny. Stále jde o pouhou ilustraci k předloze bez vize, ale tentokrát aspoň vyvedenou ilustraci, které prodloužená verze nijak neškodí (ale nutno dodat, že ani nijak nepřidává). Čímž neříkám, že si to neumím představit i výrazně pokrácené. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Oproti předchůdci pronikavé zlepšení, a to přece jenom větší porcí mírně hororých prvků. Připočteme-li k tomu vydařený casting v čele s výjimečně nesympatickým Kennethem, na průměr se už asi dostaneme. ()

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama