Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Recenze (912)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Druhý Harry se přehřívá, když jde o dramatičnost, a zavádí podivný deux ex machina a sedí na zadku a pije anýzovku, třebaže by měl bodat bajonetem. Charaktery má podle Gaussovy křivky rozdělený od sympatickejch diverzantů po totálně šmrncem netknutý statisty. Režisér Columbus, nástup! Všichni bohové nechť se ti odmění, šlechetný junáku. Odvedl jsi svý. But nothing remains the same. Nastal čas přeosedlat režisérskou sesli. Pohov! Rozchod. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám pro Columbusovy adaptace HP v srdci měkké místečko. Protože nesnáším škrtání v ději, a u takového Ohnivého poháru jsem opravdu trpěl. Columbus nic neškrtá. Vlastně jede prakticky scénu od scény a nedává do toho nic víc, než jen poctivé řemeslo. A mně to docela dost vyhovuje. Aspoň u prvních dvou (kratičkých) dílů. Fakt, že je to zbytečně dětské, se lehce zapomíná, když je na plátně Zlatoslav Lockhart. Vynikající casting. Nesmíme zapomínat ani na Skřítka "přivřu si uši do dvířek u trouby" Dobbyho. Láska. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Tento diel sa mi zdal byť a malinko slabší ako prvý ale nechýba v ňom dráma, fantasy a tiež ako aj v prvom dieli rodinný námet. V celku podarený druhý diel......................Soundtrack John Williams: 1. Prologue Book II And The Escape From The Dursleys [3:32] ,2. Fawkes The Phoenix [3:46] ,3. The Chamber Of Secrets [3:50] ,4. Gilderoy Lockhart [2:06] ,5. The Flying Car [4:08] ,6. Knockturn Alley [1:48] ,7. Introducing Colin [1:49] ,8. The Dueling Club [4:08] ,9. Dobby The House Elf [3:27] ,10. The Spiders [4:33] ,11. Moaning Myrtle [2:06] ,12. Meeting Aragog [3:19] ,13. Fawkes Is Reborn [3:19] ,14. Meeting Tom Riddle [3:38] ,15. Cornish Pixies [2:13] ,16. Polyjuice Potion [3:52] ,17. Cakes For Crabbe And Goyle [3:30] ,18. Dueling The Basilisk [5:03] ,19. Reunion Of Friends [5:08] ,20. Harry's Wondrous World [5:02], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Columbus si nabral sousto obřích rozměrů. Nejenže musel navázat na úspěch jedničky bez toho, aby se opakoval, ale navíc musel zadaptovat knihu, která má v celé sérii nejvíc nejednoznačnou pozici. Slouží totiž jen proto, aby se čtenář (tady potažmo divák) více přiblížil k postavám a u dalších dílů s nimi pak bez výhrad soucítil. Kámen mudrců hrdiny představil, Vězeň a Pohár pak přináší stěžejní části mytologie a klíčové kapitoly celé historie čarodějnického světa. A proto pana režiséra obdivuji za to, že vše ustál s nadhledem i přesto, že víceméně znovu téměř jen nechal přepsat knihu do scénáře bez toho, že by ji nějak urychlil. Se všemi scénami, které jsou pro potterovskou sérii typické a které běžným divákům přijdou jako zbytečně zdlouhavé, tedy dursleyovským úvodem nebo Dobbyho opakovanými hysterickými etudami, by totiž nejeden tvůrce narazil a skončil v nesledovatelné nudě. Nesčetněkrát po uvedení filmu slyšel Chris Columbus výtky, které ho označují jako pouhého lidumila, který natočil neškodnou rodinnou podívanou bez atmosféry, ale on přitom stvořil takové dva díly, které série k odpichu potřebovala a připravil tak půdu pro Cuaróna a ostatní, kteří si už pak mohli experimentovat dle svého. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus od Kameňa mudrcov nič nevylepšil... ani nepokazil. Nákladná (1OO miliónov, ale celosvetová tržba geniálnych 878) fantasy je osvedčenou stávkou na solídnu žánrovú istotu s pestrou galériou hlavných i podporných postáv a starých i nových postáv a postavičiek, medzi ktorými si každý nájde favorita. Rozprávková výprava, čarokrásna hudba Johna Williamsa, napínavý, vtipný i dojemný príbeh, trochu patetického potlesku na záver, vhodne umiestnené kvalitné (na tú dobu, dnes pochopiteľne zostarli) špeciálne efekty, skvelá anglická herecká liga a v podstate hororové baziliškovské finále (do strašidelného podzemia sme sa mimochodom vrátili vo finále ságy). Samostatnou kapitolou je neuveriteľný Kenneth Branagh, ktorý v úlohe nového profesora boja proti čiernej mágii perlí v každej tretej vete („Dámy a páni. Vitajte na autogramiáde mojej výbornej a skvele predávanej knižke s názvom ´Som úžasný´.“). Negatívne hodnotím odpadový slovenský dabing (jasné, za to Warner Bros, nemôžu, ale mne je to jedno, v kine mi to spôsobilo traumu a trpím ňou dodnes) a megatrápny "vrešťák" (ktorý Ronovi poslala nahnevaná mama). Spätne sa nelogicky javí správanie postáv. Prečo chcel Snape Harryho vylúčiť? Veď doma by mu hrozilo väčšie nebezpečenstvo, než v škole plnej učiteľov a spolužiakov. Prečo pri súboji o školu v poslednej časti nepoužili na obranu vreštiace mandragory? Metlobal je opäť extrémne nezáživný... a vážne je normálne, aby sa žiaci zúčastňovali takto smrteľne nebezpečného športu a ešte im pri tom tlieska učiteľský zbor? Mimochodom, druhý (a posledný) výskyt Johna Cleesea alias Takmer-Bezhlavého Nicka (následne zo ságy bez jediného vysvetlenia kuriózne vypadáva, čo tvorcom síce nikdy neodpustím, aspoň jednu vetu mu v 161 minút dlhom filme dať mohli, ale uznávam, že postava predstavovala slepú uličku). Kino Považan NMnV 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me o stupen horsi nez prvni dil a to z nekolika duvodu. Prvni pulka filmu je sem tam trochu nudna, hlavne z toho duvodu, jak kdyby se tvurci nemohli dohodnout, co to chtej vlastne tocit. Jestli trochu temnejsi fantasy nebo furt pohadku pro deti, misty se tak hraje na strasidelnou atmosferu, pak se najednou zase saskuje a je to cely proste takovy nevyvazeny a vysledek je ten, ze me to buhvijak nebavilo. Druhej problem je delka, je mi jasny, ze se sem toho pokusili narvat z knizky co nejvic a kniha tlustsi nez Homerovo sandwich se proste neda narvat do 90 minut, ale 160 uz je proste moc, obzvlast, kdyz se jede podle stejnyho schematu jako prvni dil. Me to proste prislo jak sjety pres kopirak. Uvod mezi mudlama je spis otravnej, obzvlast, kdyz cela Harryho rodinka jsou mega otravny hovada, ktery bych s chuti rozkopal. Nasleduje nakup ucebnich pomucek a uz se hrabem vlakem do Bradavic, kde se chodi na hodiny, hraje Famfrpal a pak se zase hleda nejaka zahadna mistnost a vse samozrejme uzasne vyresi Harry. Proste to uz jsem jednou videl a v prvnim dilu me to bavilo vic. A jen tak mimochodem, jejich skolni rok bych chtel mit, asi tak tri hodiny vyuky a zruseny zkousky. Detsky herci hrajou stale stejne = nehrajou, dospeli opet nemaj buhvikolik prostoru, akorat ten Branagh je zabavnej a triky jsou sice lepsi, ale zadnej zazrak. Tentokrat to zkratka na 5* nebude. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno, že druhý díl je slabší a s roztahaným prostředkem - dojem ze sterilní adaptace. Speciálně bych sem rozházel pár Nifflerů... Pořád to ale drží lahodivý pohled na potterovský svět a solidní tým herců-postaviček. Tak sakra, nemám si dát i velký repeté knížek? ()

Marius 

všechny recenze uživatele

4 by boli za film . Tá 1 + je za Jasona Isaacsa ako Lucia Malfoya - tak si predstavujem záporáka ako sa patrí. Škoda len že ho je tam tak málo. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Lepší než Kámen mudrců. Chris Columbus natočil Tajemnou komnatu v hávu atmosféričtějším, temnějším a kouzelnějším. Film má spádný děj, parádní vizuální efekty(skřítek, létající auto, opět famfrpálový zápas, bazilišek), zábavné vychytávky(mandragory) a znovu dobré herecké výkony. Daniel Radcliffe je jistější, sebevědomější. Střípek po střípku se skládá mozaika Harryho minulosti, na scéně se opět objevuje tajemný lord Voldemort. Ač ještě delší než Kámen mudrců, film mě v žádné scéně nenudil. Poutavá hudba, skvělá kamera. Jeden z mála příkladů, kdy se mi pokračování líbilo více než první díl. Očividně(ohromné výdělky) se z filmové série stává neskutečný fenomén. 100 miliónů dolarů(rozpočet)/876 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

S každým dalším shlédnutím mi přijde HP a Tajemná komnata lepší. Na vizuálně geniálního Cuarónova Vězně z Azkabanu sice ani zde Columbus nemá, ale Tajemná komnata udrží parádní atmosféru jedničky a potěší děti i dospělé. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus bradavickému expresu mašinfíruje podruhé a o poznání osobitěji. Tentokrát se nemusíme zdržovat představováním pravidel kouzelnického světa, což výrazně pomohlo na intenzitě snímku. Navíc oproti jedničce Tajemná komnata dostala mnohem temnější obrysy, které někteří mylně přisuzují až Cuaronově svérázné adaptaci. Tentokrát totiž Harrymu nejde po krku roztomilý trol nebo ještě roztomilejší tříhlavý pes, tady si malí kouzelníci musí poradit s mnohem nebezpečnější havětí, u které není těžké uvěřit, že tahle zvířátka můžou i zabít. Díky tomu tvůrci vyčarovali stísněnou atmosféru smrti, která je ve spojení s nevinnými "druháky" o to více tíživější. K tomu si připočtěte i otázky rasismu a zla v nás a hned je rozverný duch prvního dílu ten tam. Tak temný film by byl pro dětské diváky těžce stravitelný, a tak nám Columbus dopřál jako rozptýlení Zlatoslava Lockharta, který je v podání Kennetha Branagha bezchybný. Dvojka je jednoduše již vyzrálé fantasy, co tají dech jak dětem tak i dospělým. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti chybí tvůrcům jen odpoutat se trošku od předlohy a nemilosrdně film zkrátit na maximálně dvě hodiny. Rozhodně registruji pokrok v trikové stránce, takže dvojka je asi o něco lepší než Kámen mudrců. K. Branagh je lahůdkový. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tenkrát možná úplně nejočekávanější film! Už jsme v ději a přichází první pořádné dobrodružství. Atmosféra příjemně tmavne a chrlí se jedno kouzlo za druhým. Začínám zbožňovat Bradavice a chci se stát nejlepší kamarádkou Hermiony. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Lepší než jednička, přesto má stejné plusy a mínusy. Pokud chcete jednoduchý film na zaplácnutí večera, který vás nenutí přemýšlet nebo jakkoli uvažovat, je to pro vás. Opět za vše může naprosto netalentovaný režisér a jeho otrocký přepis knihy. Film vám naprosto nic nedá a pokud nejste fanoušek série, ani se u něj nesnažte. Otravná podívaná, narychlo vytvořená pro fanoušky, děti nebo lidi bez smyslu pro dobré filmy. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Columbus sa síce snažil obaliť druhý diel potterovskej série do temnejšieho šatu, no stále to ešte nie je to, čo si predstavujem pod pojmom 'dobrá adaptácia knihy' - iste, je to minimálne o jednu hviezdičku lepšie ako prvý diel, ale aj tak sa jedná len o slabšie štyri *. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

S několika letým odstupem a po shlédnutí extended verze musím objektivně jít s hodnocením o jednu hvězdu nahoru. Mé původní pocity z filmu byly velmi rozpačité, hlavním důvodem byl na jednu stranu otrocký přepis předlohy a zárovn vynechávání motivů a hektické poskakování. 13 minut navíc ale řeší docela dost, film je sice neskutečně dlouhý, opticky to ale nevypadá a těch pár scén navíc film příjemně promazává v místech, kde kinoverzi drhla kolečka. Originální znění je nezbytné, dabing zabíjí neskutečně moc, včetně výkonů dětských herců. Columbus dotáhnul universum na, v danou chvíli dostupné maximum, další film by ale už nedal a je dobře, že odstoupil od válu a předal štafetu dalším. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podle mě o hodně horší než první díl, jediný pozitivum, který jsem na tomhle dílu viděl byl ne až tak trapnej konec jako byl v jedničce, ale to ostatní to byla hrůza, celej film byl vlastnš jenom o tom jak Harry Potter s někym soutěží nebo bojuje a pokaždý slavně zvítězí, každej se raduje a samozřejmě ten kdo byl poražen je strašně nasranej a rychle utíká, poprvý to ještě šlo, ale když už se to opakovalo poněkolikátý, tak mi to příšlo spíš k smíchu, stejnětak už mi hodně vadí jak kamkoliv Potter přijde, tak tam ho znaj a strašně ho obdivujou a žasnou jak je skvělej, samozřejmě že chápu, že Potter je slavnej kvůli svý jizvě na ksichtu od Voldemorta, ale už je to tam trochu moc opakovaný. Další věc co se mi na tom nelíbila, je Harry Potter v roli akčního hrdiny, kterej kosí hada, respektive ho probodne, to se do takovýhleho filmu opravdu moc nehodí a ještě když ho zabije takovej smrkáč. Celkově mi připadlo že se to celý snažili udělat akčnější, rychlejší a občas temnější, to se sice povedlo, ale filmu to spíš ubralo. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Bohužel o dost horší než jednička. Kryštof Kolumbus je jen mechanický ilustrátor, který nemá vůbec cit pro vyprávění příběhu, tempo, gradaci. Možná stačí na nízkorozpočtové komedie typu "Sám doma", ale ne na tříhodinové velkofilmy pro děti i dospělé. Trojku už režírovat nebude, tak snad bude lepší:-/ ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nejslabší díl série, tak bych se v rámci knih po dlouhém rozmýšlení zřejmě rozhodl pro Tajemnou komnatu, ale bylo by to skutečně jen o fous, protože všechny knihy mají pro Harryho příběh důležitý význam. U filmů je to trochu jiné. Kámen mudrců je kouzelná pohádka naznačující velkolepé možnosti do budoucnu a Vězeň z Azkabanu již rozjíždí drsnou mytologii a příběh značně přitvrzuje. Tajemná komnata má sice obojí, ale místy to drhne. Na jedné straně musíme sledovat křečovitou stylizaci Rona do hláškujícího boha, kterého však zastiňuje skutečný dvorní šašek filmu Lockhart a značně otravné postavy Dobbyho či Ufňukané Uršuly, jejichž knižní význam se kvůli jejich vykreslení a zároveň menšímu prostoru nepodařilo do filmu přenést. Na druhé straně se na scénu dostává velký hráč pro další roky Lucius Malfoy a pasáže s Tomem Riddlem a jeho deníkem se skutečně blíží nejtemnější části knihy. Akční finále si ovšem vždy raději vychutnám v knize. ()

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama