Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Recenze (912)

Morien 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce mě film daleko více bavil, je v něm víc o vtip se pokoušejících scén (v Kameni to byly spíš ty takové "rodinné") a také přibyly charismatické postavy, zejména okouzlující Kenneth Branagh a nesnesitelně blonďatý Jason Isaacs. Christian Coulson pro mě bude navždy jediným opravdovým Tomem Riddlem, ten šašek z Dvojího prince ať mi nechodí na oči. Ufňukaná Uršula je ještě přirozená, ačkoliv, jako většinu postav, ji později čeká naprosté zpitomizování. Líbí se mi i výtvarné pojetí samotné komnaty, nicméně celkově je film pořád ještě příliš neosobní a působí jenom jako práce na zakázku. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pokračování úspěšného fimu se snaží předchozí díl překonat v tolika věcech, že musí být každému jasné, jak to dopadne. Ano, přesně tak, a proto se z něj bohužel stává snímek, o kterém platí jedna prastará věta: "Pokračování je horší než první díl." a stává se z něj snadno zapomenutelný filmový zážitek. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

To samé jako předchozí díl, akorát v temnějším podání. Režie pořád stejně ospalá a unavující, triky už dostačující (bazilišek se mi líbí dodnes). ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách je druhý díl Harryho Pottera lepší než díl první (HP a Kámen mudrců). Na hercích je poznat, že o něco zestárli a jejich výkony jsou dobré, zejména Daniel Radclife nepůsobí tak apaticky jako minule. Příběh je mnohem zajímavější a nesestává jen z epizodek, kdy se seznamujeme se světem J.K. Rowling. Skvělí jsou dva (respektive tři) hlavní záporáci - Draco a Lucius Malfoyovi a Tom Marvolo Riddle. Temnější atmosféra filmu sedí. Doufám, že příštímu dílu již budu moci udělit plný počet hvězdiček. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pridáme do potter-elixíru trošku viac napätia, temnejšej atmosféry a ucelenejšieho scenára a hneď sa na to inak díva. Aj keď je pravda, že to mohlo byť kratšie, všetko malo nakoniec svoj súvis a čudujem sa sám sebe, že ma to tak vzalo, pretože jednotka bola pre mňa na vážkach a knihy ma nezaujali absolútne. 75%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy jsem Harryho Pottera nadšeně četla a očekávala jeho nová filmová pokračování, je už pár let pryč. Ale nějak jsem v poslední době začala sledovat Shakespearovy hry v podání Kennetha Branagha a napadlo mě: V čem ten chlap vlastně ještě hrál? Po sedmi letech jsem se tak zase dostala obloukem k Harrymu Potterovi. A i tady je Kenneth kouzelný, to se mu upřít nedá. Je vidět, že si svou egoistickou postavičku užívá, kdyby mu bylo věnováno ještě trochu víc času, problém by mi to rozhodně nečinilo. Asi bych ale při zhodnocení kvalit tohoto snímku neměla věnovat jen jemu, že? Anebo jo, ať je nějaká změna. Ten chlap si to zaslouží. Kdesi před závěrem tohoto komentáře se ale cítím ještě odpovědná prohlásit, že i když se mi asi Kámen mudrců líbil o něco více, pořád mi k Harrymu tenhle "pohádkový" nádech sedne víc než ta snaha o hororovou atmosféru v posledních dílech. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Často jsem si říkala jaká je škoda, že takové filmy nebyly točeny i v době mého dětství. V době, kdy jsem si šetřila desetník k desetníku a pětník k pětníku, abych si mohla koupit hru Malý kouzelník. Nakonec mi máma ty našetřené peníze vzala a že je přepočítá v práci a když se vrátila, měla tu hru v tašce. Byla jsem přešťastná a hned se vrhla do učení kouzlení. Člověk příběhy o tajemném hradu, čarodějích všech kategorií, o zlu a dobru prožívá silněji a určitě by mi nevadilo, kdyby příběhy o Bradavicích pokračovaly dál klidně i s jinými herci. Tajemná komnata ani tenkrát, když jsem ji viděla poprvé, nezklamala mé očekávání. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ještě než začnu cokoliv rozebírat, musím se oprostit od svého Anti-Potterovství. Takže Tajemná komnata je dost dobře udělaný film. I když by měl být pro mladou a mladší generaci, jeho tajemnost a v jistých momentech až ponurost ovšem zapříčinila jeho zajímavost pro velmi širokou škálu publika. Knížku jsem nikdy nečetl, tudíž nemůžu srovnávat knižní a filmovou verzi. Ovšem filmu nechybí vtip (leckdy až nedětský, třeba v případě odčarování kostí v ruce a její následná gumovitost), zajímavá zápletka a hlavně spousta skvělých vizuálních efektů. Navíc ten roztomile podivínský skřítek, ten mě vážně dost pobavil. Tudíž film u kterého se i přes jeho větší délku rozhodně nebudete nudit a na který hned po jeho shlédnutí určitě nezapomenete. A když vás nezaujme, račte využít kouzelné hůlky a nechce zmizet váš televizor, monitor či jiné zařízení přenášející obraz. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přece jen o něco dospělejší, temnější a v celkovém součtu tedy i lepší, nežli díl první. Přihlouplá nasládlost a infantilnost je rovněž na ústupu, za což vděčíme jak autorce předlohy, tak i přece jen o něco starším hlavním hrdinům. Vizuální efekty jsou tentokráte o poznání propracovanější a sekvence s "očarovaným balónem" je strhující. Snad jen Williamsova hudba je tak trochu nezáživná a ve většině pasáží v podstatě kopíruje díl první. Tajemná komnata je však mnohem barvitější a emocionálně nabitější, než předchůdce. Gigantická stopáž ani zdaleka nevadí tak, jak by se mohlo zdát a i přes téměř tříhodinovou délku se pocit nudy dostavoval za celou projekci zřídka kdy. Skutečně značný upgrade. ()

sud 

všechny recenze uživatele

O kousíček lepší než Kámen mudrců, ale stejně mě to neokouzlilo. Těžkopádné a (pro mne) nezajímavé. Jinak všechno ostatní jsem již napsal k prvnímu dílu. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Tajemná komnata o to slabší než Kámen mudrců, že není první a tak mě vzala o něco míň, to je však jen můj subjektivní dojem. No k ději se vyjadřovat nechci, sama předloha se mi totiž z celé série líbila nejmíň. Přesto jde opět o tu samou nenáročnou zábavu, takže nemám větších důvodů strhávat hvězdu. Mimochodem, temná atmosféra tady a v následujícím pokračování... je nesrovnatelná. 70% ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Věřte tomu, nebo ne, ale těch 160 minut uteklo celkem rychle. Záčátek udělaný excelentně, Dobby vypadal k světu, let letájícím autem udělaný na jedničku a vrba mlátička taktéž. Efekty a grafická stránka, (ano je to tak) se ještě trochu zlepšila. Herecké výkony zase skvělé a Lockhart dost pobavil. Závěrečné scéna s Baziliškem a Tomem Raddlem se velmi povedly, stejně jako zpracování Baziliška, tak i zpracování Tajemné komnaty. U jedničky jsem na něj v komentáři zapomněl, ale teď to napravím a pochválím Johna Williamse za skvělou hudbu provázející celý film. Těch rozporů s knihou je dost, ale každým rokem Harryho filmovou sérii oceňuji čím dál více. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po roce jsme zpět. Školní rok se blíží a Harry se nemůže dočkat. Znovu pláchne svým odporným pěstounům a ve škole v Bradavicích potkává dobráckého obra Hagrida, velkého soka Malfoye a především šibalského kamaráda Rona a bystrou knihomolku Hermionu. Nově na něj čeká i nebezpečný učitel obrany proti černé magii, a aby toho nebylo málo, slyší výhružné hlasy. I dvojka je věrná předloze. Potíž je v tom, že mnozí byli okouzleni jedničkou, protože byla nová a velmi očekávaná, v pokračování to nicméně chtělo víc invence a rafinovanosti. Prostě Chris Columbus, který byl pro své vydařené rodinné kousky tak trochu logickou volbou, nastolil nějaký standard a moc se nesnaží, aby jej někam posunul. Ale ať nerýpu, famfrpál vypadá lépe, obecně se triky vydařily víc než napoprvé, z dospělých herců je znát, že si své role užívají, cukrovatost a infantilnost jsou taky lehce na ústupu. Prostě je to krapet dospělejší. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Především po trikové stránce lepší než Kámen murců, ale dvě a půl hodiny je opravdu trochu moc na to, že se kamera věnuje především Radcliffovy který od minulého dílu svůj herecký projev nijak nevylepšil. Naopak Kennetha Branagha, Toma Feltona a Jasona Isaaca je zbytečně málo. Změna režiséra každopádně prospěje... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Joanne Kathleen Rowlingová napísala v roku 1997 prvý román o mladom čarodejníkovi. Jeho titul je "Harry Potter a Kameň mudrcov". Už o rok neskôr sa objavilo na pultoch kníhkupectiev pokračovanie s názvom "Harry Potter a Tajomná komnata". Obe tieto knihy boli aj sfilmované. Prvá v roku 2000 a druhá v roku 2001. Obe ich režíroval skúsený Chris Columbus. Po filmárskej, technickej a hereckej stránke sú to vysoko profesionálne spracované produkty. Tieto aspekty v kombinácii so štedrým rozpočtom zaručili divácky i komerčný úspech. Druhý diel rozvíja osudy Harryho Pottera a jeho priateľov, predovšetkým Rona Weasleya a Hermiony Grangerovej, ktorí spolu s ním študujú v Rokfortskej škole čarov a kúziel. Potomok Salazara Slizolina otvoril tajomnú komnatu a oslobodil monštrum, ktoré ohrozuje všetkých študentov, čo nemajú čistú čarodejnícku krv. Harry Potter sa pokúsi zabrániť stratám na životoch. **** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

O něco málo slabší než první díl. Děj je sice napinavější, strašidelnější, akčnější. Ale na druhou stranu je zde také více hluhých míst. Zbytku filmu není moc co vytknout. Obsazení je skoro totožné s jedničkou, takže opět kvalitní. Williams odvádí slušný standart a Dobby je udělanej opravdu dobře(jsem moc zvědavej na Gluma). Velice dobrá zábava, ale opět ne bezchybná. Třeba už to příště pod novým režisérem konečně bude za 100%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Až na přespříliš otravného Dobbyho, který se mi ale nelíbil ani v knize, je Harry Potter a Tajemná komnata snad v každém ohledu lepší než první díl. Především je tedy zábavnější, zlepšila se ale také triková stránka i akční scény (famfrpál má konečně šmrnc), zápletka je zajímavější tím, že studenty "cosi / kdosi" ohrožuje n životech a návštěva u Aragoga je zase příjemně strašidelná. K dětským hercům opět nemám výhradu (dobrá, dobrá, Rupert Grint se ksichtí až příliš, uznávám), z dospělých mě přímo nadchl Kenneth Branagh v roli Zlatoslava Lockharta. A nemusím asi dodávat, že každá věta a každý pohled Rickmanova Snapea a Isaacsova Malfoye také stojí za to. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Columbus bol asi príliš zviazaný dohľadom Rowlingovej. Pri verzii na DVD som si pri sekcii : Rozšírené scény všimol, že to nie sú rozšírené, ale vynechané scény a z týchto scén boli vo väčšine úplne zbytočné, ale jedna, pri ktorej som si lámal hlavu, ako sa to auto objavilo v lese pri záchrane pred pavúkmi si asi tvorcovia povedali, že ušetria 30 sekundový záber ... Ak to pôjde týmto tempom, tak na tretí diel sa už asi nebude dať pozerať .... V jednotke boli scény viac prepracovanejšie. ()

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama