Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Recenze (912)

freddy 

všechny recenze uživatele

Opět další film z mé srdeční série. O něco lepší, o něco propracovanější, o něco výjimečnější nežli díl první. Zlepšení vidím především v tom, že na konci se setkáme s nadpřirozenou obludou, jež nežije v našem světě a která se výtvarníkům opravdu povedla. Poznáme Bradavice trochu více a máme možnost vidět létající auto. Kromě toho jsou naprosto nepřekonatelné oživlé kořeny mandragory. Jednou větou: je to jízda. Negativum zde spatřuji pouze jediné. Velmi mi zde chybí Zoe Wanamakerová v roli zajímavé Madame Hoochové. Škoda, že si řekla o větší honorář a proto už nebyla obsazena do dalších dílů série a objevila se jen v prvním. Tato postava byla zajímavá a mne se v prvním díle líbila, ale stalo se. Jinak opět nějaké rozdíly mezi knihou a scénářem lze objevit, ale na to si fanoušek této série brzy zvykne a nijak to neřeší. Opět je to za plný počet a opět s plnou chválou. PS: Zkuste si při závěrečné scéně, kdy se vrátí Hagrid a všichni mu aplaudují, jakmile bude záběr na aplaudující profesory scénu rozfázovat a uvidíte vtipný výjev plačící profesorky Prýtové. To je roztomilý záběr, který však při normálním sledování filmu nepostřehnete. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Druhý díl se drží standardu série hlavně "díky" stejnému režisérovi. Celou stopáž je na co se dívat a čemu se divit, závěr je parádní. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

ešte lepšie než vynikajúca jednička.Dospelejšia atmosféra,vyváženejší dej proste autori zlepšili dokonalosť.bohužial nie pre každého ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší díl série, kdo ví čím to je, ale zdá se,, že děj jako takový je poněkud pitomý, ať už v postavě Zlatoslava Locharta, kterou nedokáže zachránit ani výborný Kenneth Branagh a také toho, že závěrečná baziliščí sekvence je udělaná dost na koně. Holt ještě nebyla JK Rowling natolik vypsaná, aby dokázala udělat opravdu životnou postavu, která má být nesympatická a lehce humorná (Zlatoslav je tu jen a pouze k*k*tem) a... A tak vůbec ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší díl Harryho Pottera. Columbus opět dokazuje, že Harryho má ze všech tří Potterovských režisérů zmáknutého nejlíp, scénář se pořád ještě nemusí potýkat s encyklopedickou délkou dalších knih a nedochází tak k násilnému krácení děje a atmosféra filmu navíc notně ztemněla. Herecké výkony jsou opět na velmi dobré úrovni a snad jedinou "chybičku", kterou můžu filmu vytknout je, že Emma Watson ještě nevypadá tak proklatě sexy jako v dalších dílech;). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, tedy napsat, že mě nízké hodnocení celkem překvapuje. Nepatřím mezi ty lidy, co milují fantasy a přes zamlžené brýle v každé chvíli počítají čtverečky na mapě Dračího doupěte, ale tenhle Potter se mi líbil. Řekl bych, že je lepší než jednička. Sice je utahaný, ale konec je celkem zajímavý a chílemi i napínavý. Takže 4* se mi zdají býti adekvátní. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

První dva díly jsou velmi podobné. Zábavné, umírněně napínavé, se slušným dějem. Druhý díl je možná o něco horší než předešlý, ale příliš za nim nezaostává. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Harryho Pottera není o nic slabší než jednička. Opět jsem se z celé stopáže nenudil ani na okamžik, spíše mne jen nezaujal úplný úvod, ale již během cesty do Bradavic jsem se opět stal patřičně pozorným divákem a s chutí jsem konzumoval vše, co Tajemná komnata přinesla. Tento díl je o stupínek temnější, ponurejší, též atmosferičtější a s blížícím se koncem rovněž správně působivý skrze rozuzlení i celkové (opět brilantní) zpracování. Uvidím, co přinese další příběh... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Pořád si to drží pohádkový styl, i když byl o poznání drsnější než v Kameni mudrců. Je tu podobná zápletka jako z předchozího dílu, která je doplněná o nové postavy, ať z dobré, tak ze špatné strany a příšery baví. Škoda, že Chris Columbus natočil jen první dva Herráky. Další díly už nejsou pro rodiné sledování to pravé ořechové, jsou moc krvavé. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Totožné výtky jako u "Kámene mudrců"; ten film je pouhým stínem skvělé knihy, který postrádá bradavické Genius loci. Přesto ale, kdyby všechny "stíny" ve filmové branži vypadaly podobně jako "Tajemná komnata", bylo by na poli filmových adaptací příjemně jasno ;-). Takhle tu máme povedený, lehce strašidelný dětský film, jenž mi s odstupem let (což bych dříve neřekl) příjde díky sevřenějšímu příběhu o něco povedenější než jeho starší bratříček. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Druhý diel je podľa môjho názoru o niečo horší a sentimentálnejší ako prvý. Výkon Harryho v Tajomnej komnate je obdivuhodný a Daniel Radcliffe to ako dvanásťročný jednoducho utiahol dobre. Spolu s Rupertom Grintom zvládli výborne scénu s Vŕbou a lietajúcim autom. Dumbledore a Snape to vytiahli trocha nadpriemer. A Gilderoy Lockhart výborný, rovnako ako Dobby. Čo sa oproti Kameňu mudrcov zlepšilo, boli triky. Naopak soundtrack sklamal. Inak nemám iné výhrady. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tajomná komnata je viac menej rovnako dobrá Kameň mudrcov, no v niektorých častiach aj o chlp lepšia. Hlavne v príbehu, ktorý je nielen zaujímavý, záhadný svojou minulosťou, ale aj prekvapivo dosť strašidelný a temný. Vizuálna stránka je znova očarujúca, tak ako aj znova perfektná hudba od Williamsa (skvelý motív tajomnej komnaty) a čo sa týka akčnej stránky, tak ta je o chlp lepšia, o rok dospelejšia a ako som už spomínal aj strašidelnejšia (takmer hororové scény s pavúkmi a baziliskom). Potešil aj Kenneth Branagh ako Gilderoy Lockhart. Zhrnuté a podčiarknuté: Podobne ako predošlý diel, len záhadnejšie a strašidelnejšie. P.S.: veľa ľudí to nevie, ale za titulkami vás čaká Gilderoy, tak to nevypínajte ;). Special Edition: predlžená verzia ponúkne skoro trinásť minút navyše. Film sa bez nich obíde, ale pár scén sa tu obohatí, niečo je lepšie vysvetlené a ako celok je to ucelenejšie. Film ma s týmito scénami už takmer tri hodiny, ale vôbec mi to neubralo na zážitku, pravé naopak, každou ďalšou minutou mi to prišlo zaujímavejšie. Obľúbený soundtrack: Harry's Wondrous World. 90% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl je až moc underrated...... Chris Columbus sice s HP sérií sekl, ale nejde mu upřít, že prvními dvěma snímky konceptuálně definoval fikční poetiku a fantazii světa čar a kouzel, z něhož kanonicky vycházejí nadcházející díly celé filmové franšízy – za což si zaslouží respekt. Ta pohádková stylizace je mimochodem skvělá. No a za Příčnalici a slimáky nelze hodnotit jinak než 5 bazilišků z 5. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Doslovný přepis knihy, který mi jako fanouškovi předlohy sice vcelku vyhovuje, ale následující díly jsou o stupeň lepší (nejspíš proto, že už nejsou otrockými kopiemi předloh). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice pořád moc dlouhé a konceptuálně to samé co jednička, ale tentokrát správně atmosférické a originálnější v inscenaci vrcholných scén (pasáž s obřími pavouky je prostě úžasná, fight s baziliškem na svou dobu taktéž). Navíc dobře rozvedené postavy a hodně zkušené rozkročení mezi filmem veskrze temným a nevinnou rozprávkou pro děti - samozřejmě netřeba dodávat, že zůstat výhradně u temných stránek, byla by to vážně bomba. To ale pochopitelně nelze... 80% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Z filmového Harry Pottera a Kamene mudrců se stal okamžitě megahit, i kvůli nevyhnutelnému stárnutí dětských herců nebyl čas ztrácet čas a natáčení druhého dílu s podtitulem Tajemná komnata začalo již tři dny po premiéře prvního filmu. Premiéry druhého filmu ze série se již bohužel nestihl dožít Richard Harris, kdy se Tajemná komnata stala posledním filmem s prvním představitelem Albuse Brumbála a především se v jisté formě uzavírala jedna kapitola příběhu Harryho Pottera. A to nejen díky faktu, že jde o druhý a poslední film, jehož se v rámci série režijně chopil Chris Columbus. Zkušený režisér a talent na práci s dětskými herci se ovšem v roce 2002 se sérii rozloučil v solidní formě.   Jedním z často nejvíce ignorovaných faktů zůstává ten, že příběhy s Harrym Potterem do velké míry fungují jako detektivní příběhy. A právě knižní Tajemná komnata má k detektivnímu příběhu nejblíž v rámci celé série. A i díky faktu, že první dvě filmové adaptace Chrise Columbuse jsou s odstupem času největší svým knižním předlohám, i filmová Tajemná komnata platí dost možná za nejvýraznější detektivku v rámci celé série. S odstupem je navíc Tajemná komnata jedním z nejzásadnějších dílů celé série a to i přes fakt, že se dá těžce věřit tomu, že měla J. K. Rowling vše vymyšlené dopředu (nejspíš zhruba tak jako měl George Lucas od počátku v hlavě celý příběh Star Wars). Klíčový poté zůstává i fakt, že právě s filmovým Kamenem mudrců jde filmovou Tajemnou komnatu nejvíce přiřadit k pohádkové atmosféře, už zde se ovšem začalo projevovat, že atmosféra série dospívá stejně jako titulní protagonista.   Tajemná komnata pochopitelně mnoho svých zastánců a fanoušků stejně jako prakticky každý díl Harryho Pottera zachytila v tom správném věku, pro mnohé se i díky tomu jedná o film, na kterém se zub času prakticky nepodepsal. Atmosféra tentokrát byla opravdu temnější, ústřední duo Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson měli ještě více prostoru na důkaz toho, že rozhodně nebyli castingovým omylem a staré známé jako zmíněného Richarda Harrise, Maggie Smith v roli profesorky McGonaggelové či Alana Rickmana v roli Severuse Snapea doplnili Jason Isaacs jako Lucius Malfoy a především Kenneth Branagh jako Zlatoslav Lockhart. Milovník Shakespeara tehdy nakonec roli získal místo Hugha Granta a nutno dodat, že i když má Branagh možná ve své kariéře větší herecké i tvůrčí zásluhy, prakticky ikonické ztvárnění Zlatoslava Lockharta už mu nejspíš nikdo jen tak neodpáře.   Psal se rok 2002 a vizuální efekty i s počítačovým dopingem se tak vyvíjeli. Už v prvním filmu tak mohli zaujmout diváky tříhlavý pes Chloupek či horský troll, nástup pavouka Aragoga, Baziliška, fénixe Fawkese a především fantastického Dobbyho ukázal, že se hranice možností posouvají. Zrovna v případě Baziliška, Fawkese i Aragoga šlo ovšem spíše o práci s animatroniky, kdy šla věrohodnost odhadnout i díky reakci Richarda Harrise, který při interakci s Fawkesem věřil tomu, že se na place nachází se skutečným ptákem. Hranice praktických a technických efektů se poté odvíjí od faktu, jak moc je sebevětší fantasmagorie v daném prostředí věrohodná a uvěřitelná. V tomto ohledu Tajemná komnata jednoduše nezklamala.   Tajemná komnata by se poté měla docenit především díky faktu, že zde tak trochu začíná cloumání Harryho Pottera s temnou stránkou, které se ovšem zajímavějšího pojetí přeci jen dočkalo až o další tři filmy později. V rámci Tajemné komnaty je na to přeci jen ještě brzo, kdy Harry Potter teprve dovršil 12 let, v příběhu ovšem hraje důležitou roli i fakt, že Harry Potter je v Nebelvíru díky vlastnímu přání, bez svého angažování by ovšem skončil ve Zmijozelu. V Tajemné komnatě tak funguje tápání Harryho Pottera nad tím, kdo skutečně je a především vnímání toho, že Zmijozel v očích mnoha představuje ztělesnění domu zla. V rámci příběhu tak musí mladý čaroděj s jizvou na čele nejen zastavit řádění Zmijozelova dědice, ale zároveň dokázat, že skutečně patří do Nebelvíru.   Chris Columbus byl možná pořád jen velmi schopný rutinér, jehož primární schopnost tkvěla ve velmi schopné práci s dětskými herci, v rámci zadání přenést svět J. K. Rowlingové do filmové podoby ovšem neselhal. Scenárista Steve Kloves se nadále projevil jako člověk, který je schopný ve filmovém scénáři z předlohy využít pouze to nejzásadnější bez (nezpochybnitelné) vaty a především se i tentokrát vrátil John Williams, kdy se sice jeho nástupci mohli od Ohnivého poháru snažit sebevíc, absence Johna Williamse po závěru Vězně z Azkabanu u této série patří mezi největší chyby budoucích filmů. Williamsovy motivy totiž nadále zůstali v kontextu celé série ty nejsilnější a nejvýraznější, kdy z nich navíc čpěla atmosféra onoho fantaskního a někdy velmi temného světa. Patrick Doyle, Nicholas Hooper i Alexandre Desplat se sice snažili sebevíc, John Williams je ovšem pouze jeden.   Se 161 minutami je Tajemná komnata nejdelší díl série, i přes pocit, že by se mohl film obejít s možností, že by pár minut skončilo na podlaze střižny, má Tajemná komnata výhodu, že pořád v rámci zápletky kvapí dopředu. Sága navíc nejen o krapet dospěla, ale navíc představila v jistých momentech solidní hororovou atmosféru, kdy vévodí celá sekvence s obřími akromantulemi v Zapovězeném lese.   Columbus přesto neselhal ani v práci s humorem a s odstupem času navíc dost možná první dva Columbsovi filmy vystihli celou knižní předlohu nejlépe a jsou v rámci série těmi nejlepšími adaptacemi. Ne nutně těmi nejlepšími filmy z celé série (minimálně v rámci Tajemné komnaty) a se směrem, se kterým by mohli fungovat i zbývající adaptace, Columbus ovšem vyhrál minimálně v tom, že má série dospívat spolu s hlavním hrdinou. První dva díly jsou tak zákonitě nejpohádkovější, už v Tajemné komnatě se ovšem dělali základy do budoucna. O krok dál ostatně zašel už ve Vězni z Azkabanu Alfonso Cuáron, který ovšem na rozdíl od Columbuse pojmul dalšího filmového Pottera velmi autorsky. Kdy se dá opět diskutovat nad tím, jak moc Cuáronovo pojetí sedlo k adaptování děl J. K. Rowlingové. To už je ovšem na zcela jinou diskuzi.   Tajemnou komnatu jde do jisté míry vnímat jako konec 1. fáze celé ságy o Harry Potterovi, málokdo tehdy mohl čekat, kterým směrem se další filmové adaptace vydají. Chris Columbus sice tímto dílem ságu opustil, právě on ovšem sehrál velkou roli v tom, že se filmová série o Harry Potterovi stala tak velkým fenoménem..... () (méně) (více)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a přesné zpracování knihy, navíc s napínavým a celkem i strašidelným koncem. Bazilišek se povedl na jedničku a pro některé děti to muselo být v kině asi peklo :-D ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Po Kameni mudrců jsem byl na Tajemnou komnatu docela natěšen, ale... film postrádá takovou tu prvotní radost z něčeho nového, zdařilého, ale hlavně nepřináší moc inovací, je to spíš odvar z HP1. Především je 160 minut opravdu hodně, zkrácení o 20 minut by prospělo... Kenneth Branagh je sice "sympatický", ale zdaleka neutáhne celý film. 70% ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Temnejší, vybrúsenejší, akčnejší a predsa rovnaký ako jednotka. Je to trošku väčší upgrade ale film si udržuje rovnakú hranicu ako jeho predchodca, vizuálne efekty rovnako výborné, čo ma prekvapilo bol záverečný akčný fight medzi Harrym a baziliskom v Tajomnej komnate, ten fakt nemal chybu. Celkovo rovnako dobré ako prvý diel, a rovnako verná a výborne zfilmovaná adaptácia výbornej knižnej série. ()

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama